Kuva:stocksnap.io
Kuva:stocksnap.io

Opetelkaa yhdessä elämään hetkessä.

Kyky olla aidosti läsnä nykyhetkessä parantaa hyvinvointia ja ehkäisee stressiä. Arjen rytmi on kuitenkin sekä aikuisilla että lapsilla usein niin kiivas, ettei hauskojenkaan asioiden äärelle välttämättä huomaa pysähtyä, ellei sitä tietoisesti harjoittele.

Kun aikuinen opettelee olemaan arjen melskeessä tietoisesti läsnä, jo se parantaa lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta, mutta tietoisuustaitoja voi yhtä hyvin opettaa myös lapselle. Lapset ja nuoretkin hyötyvät stressinhallinnasta.

Mindfulness, siis mikä?

Mindfulness on menetelmä, joka opettaa hyväksyvää läsnäoloa: että näkisimme sen, mikä on hyvin, emmekä paisuttelisi negatiivisia asioita. Mindfulness auttaa palauttamaan harhailevat ajatukset nykyhetkeen ja tekemään tietoisia valintoja sen sijaan, että eläisimme ikään kuin automaattiohjauksella. Harjoittelun on todettu parantavan muistia, keskittymiskykyä ja tunteiden säätelyä sekä lisäävän tyytyväisyyttä itseen ja myötätuntoa muita kohtaan.

Lasten mindfulness-harjoittelu on vielä varsin uusi ilmiö. Mindfulness in Schools –ohjelman kouluttamat erikoispsykologi Maarit Lassander ja luokanopettaja Sari Markkanen ovat tänä syksynä pilotoineet yhdeksän oppitunnin harjoitusohjelmaa kahdessa espoolaiskoulussa. Oppilaiksi ovat nyt päässeet kuudesluokkalaiset, mutta Lassanderin ja Markkasen mukaan mindfulnessia voi soveltaa jo esikouluikäisillekin lapsille.

Miten?

Lapsille sopivat esimerkiksi erilaiset hengitysharjoitukset, tietoiset arjen toimet – kuten vaikkapa omenan syöminen tai hampaiden harjaus hitaasti ja keskittyen – sekä tietoinen liikkuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile kotona – 4 harjoitusta:

 1. Pysähdy ja hengitä
  Harjoitus on juuri niin helppo kuin miltä se kuulostaa, mutta samalla tehokas tapa rauhoittaa mieli ja palauttaa kehotietoisuus. Näin se menee: 1. Pysähdy, 2. tunne jalkasi maata/lattiaa vasten, 3. tunne hengityksesi ja 4. ole hetkessä.

  Harjoittelun myötä pystyt palauttamaan mielen ja kehon yhteyden yhä nopeammin ja voit rauhoittaa itsesi missä tahansa – tavaratalon ruuhkassa tai päiväkodin portilla. Lapsi voi turvautua kikkaan vaikkapa koulussa ennen kokeita  tai kun huomaa, että alkaa kiukuttaa.
   
 2. 7/11
  Suuntaa huomiosi hengitykseesi ja anna sen kulkea luonnollisesti. Laske hengittäessäsi sisään seitsemään ja hengittäessäsi ulos yhteentoista. Sovita laskeminen hengitykseen (joudut varmasti kiiruhtamaan laskemista), ei toisinpäin.
   
 3. Tietoinen syöminen
  Syö ainakin kerran päivässä jotakin niin, että olet läsnä tilanteessa ja keskityt siihen täysin: miltä ruoka näyttää ja tuoksuu? Mitä ajatuksia tuoksu herättää? Kun lopulta viet ruoan suuhusi, pureskele se aivan hitaasti tunnustellen: miltä se tuntuu ja miltä maistuu?
   
 4. Meritähti
  Asetu makuulle kaikki raajat osoittaen eri suuntiin ja kuvittele olevasi meritähti. Hengitä syvään alavatsaan, kehon keskukseen, venytä käsiäsi ja jalkojasi lattiaa pitkin niin pitkälle kuin pystyt. Kuvittele, että liike alkaa keskuksesta ja vähitellen leviää käsiä ja jalkoja pitkin sormenpäihin, varpaisiin ja päälakeen. Kun olet hengittänyt sisään samalla venyttäen, hengitä ulos ja rentoudu. Anna käsien, jalkojen, pään, käsivarsien, selän ja niskan levätä painavana lattiaa vasten. Toista muutaman kerran, venyttäen samalla kun hengität sisään, ja rentoutuen kun hengität ulos.
  Kun olet rentoutunut, vie kätesi ja jalkasi lähemmäs toisiaan ja ota mukava asento. Voit kokeilla keinuttaa pehmolelun uneen: aseta pehmolelu vatsan päälle ja seuraa, miten se nousee ja laskee, kun hengität sisään ja ulos.

Meritähden ohje on lyhentäen lainattu Maarit Lassanderin nettisivuilta Ilo & oivallus, jossa julkaistaan säännöllisesti vaihtuvia harjoituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla