Juuri silloin, kun nuori on kaikkein rasittavin ja huolimattomin jääräpää, aivoissa tapahtuu jotain suurta ja korvaamatonta.

Murrosiässä käynnistyy aivojen korkeimman osan, etuotsalohkon rakennustyö. Alempien aivojen osien rakenteelliset ratkaisut on "lyöty lukkoon" jo ennen kymmenen vuoden ikää, mutta aivojen etuotsalohko on vielä murrosiän alussa varsin sotkuinen remonttityömaa.

– Etuotsalohko on aivojen viimeinen palikka, joka pitää saada paikoilleen. Alue säätelee päätöksentekoa, oman toiminnan ohjausta, itsensä motivoimista sekä moraalisten näkemysten muodostamista, kertoo aivotutkija, kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Koulussa keskiverroksi tai hankalaksi tapaukseksi leimattu lapsi saattaa alkaa loistaa teini-iässä.

Murrosikäinen treenaa korkeamman tason aivoprosesseja. Pikkuhiljaa hän oppii valitsemaan, mihin hän keskittyy ja minne hän suuntaa motivaationsa. Usein lapsen lahjakkuus ja vahvuudet alkavat näkyä aiempaa selkeämmin murrosiässä. Tämä johtuu pitkälti etuotsalohkon kehittymisestä.

– Koulussa keskiverroksi tai hankalaksi tapaukseksi leimattu lapsi saattaa alkaa loistaa teini-iässä jollain tietyllä osaamisen ja luovuuden alueella. Monesti lapsen luovuus ilmenee koulussa ärsyttävänä itsepäisyytenä ja normeihin sopeutumattomuutena, Huotilainen toteaa.

Virheet treenaavat aivoja

Murrosiässä harjoitellaan tavallaan samoja asioita kuin uhmaiässä ja välillä harjoittelu voi mennä överiksi.

Murrosikäinen taistelee itsenäisyytensä puolesta, mutta hänen on usein vaikea erottaa, minkä asioiden puolesta on tarpeen taistella täysillä ja missä asioissa on järkevää tyytyä aikuisten tahtoon.

– Murrosikä on itsenäisyyden harjoittelua. Kaikkien asioiden harjoitteluun kuuluu olennaisena osana virheiden tekeminen. Virheet treenaavat tehokkaasti aivojen rakenteita, Huotilainen sanoo.

Vanhempien pitää olla murrosikäiselle trampoliini, josta voi ponnistaa itsenäisyyteen.

Murrosikäisen käyttäytyminen on usein harkitsematonta. Kun hän kokee nahoissaan impulsiivisuuden seuraukset, rakentavammat ja aikuismaisemmat käyttäytymismallit alkavat automatisoitua aivoissa. 

– Vanhempien pitää olla murrosikäiselle trampoliini, josta voi ponnistaa itsenäisyyteen. Trampoliini ei saa olla liian pehmeä, muuten sitä vasten ei voi hyppiä. Vanhemman pitäisi tyytyä olemaan murrosikäisen silmissä tyhmä ja jästipää. Jos kotona ei saa kapinoida, kapinointi siirtyy kodin ulkopuolelle ja siinä on riskinsä, Huotilainen pohtii.

– Kun lapsi on murrosikäinen, vanhemman kehitystehtävä on siirtää lasta kauemmas itsestään ja päästä hänet hiljalleen irti lapsen roolista. Vanhemman täytyy hyväksyä uusi roolinsa aikuisena, joka katsoo vähän kauempaa oman lapsensa yrityksiä ja erehdyksiä.

Aivot tarvitsevat rasvaa ja unta 

Murrosikäisen aivot tarvitsevat paljon hyvää kasvirasvaa, jotta hermosolut saavat ympärilleen riittävästi rasvaeristettä eli myeliiniä. 

– Valitettavasti monille iskee 'sipsi ja pepsi' -vaihe päälle tässä iässä. Se on huono juttu, sillä murrosikäisen aivot tarvitsevat hyvää ravintoa eikä sitä voi korvata myöhemmän iän terveellisellä syömisellä. Laadukkaat rasvat edistävät etuotsalohkon kehitystä ja oppimisprosesseja.

Rasvan tärkeyttä kuvaavat esimerkiksi eläinkokeet, joissa rotille ei annettu ravinnon mukana rasvaa lainkaan tai ainoastaan eläinrasvaa. Nämä rotat eivät päässeet eteenpäin labyrinteissa, ja niiden aivot olivat selvästi pienemmät.

Kehittyvät aivot tarvitsevat myös paljon unta ja säännöllisen vuorokausirytmin. Nukkumisrutiinit ja ruokavalio ovat usein murrosiässä vaakalaudalla, sillä monet murrosikäiset käyttävät juuri ruokaa ja valvomista kapinoinnin välineinä: "Mä en ole mikään pikkulapsi, mä en mene näin aikaisin nukkumaan ja mä syön, mitä mä itse haluan ja silloin, kun mä haluan."

Sekä rauhallinen keskustelu että nalkuttaminen tekevät hyvää murrosikäisen aivoille.

Jos murrosikäinen nukkuu riittävästi, mutta on silti unelias, nuokkuu pulpetissa ja nukkuu puolille päivin, kyse on todennäköisesti etuotsalohkon kehittymiseen liittyvästä lisääntyneestä unentarpeesta sekä motivaation puutteesta.

Huotilaisen mielestä sekä rauhallinen keskustelu että nalkuttaminen tekevät hyvää murrosikäisen aivoille.

– Sopimuksista kiinni pitämisestä kannattaa jankuttaa, se on kehittyvän vastuuntunnon sparraamista, hän toteaa.

Murrosikäinen etsii omaa moraalia

Alakouluikäinen lapsi saattaa olla tunnetaidoissaan jo lähellä aikuisen tasoa, mutta murrosiän kohdalla on tutkimusten mukaan kuoppa, tunteiden tunnistamisen taantumavaihe.

Murrosikäinen saattaa olla yllättävän kömpelö nopeissa reagointitilanteissa, joissa pitäisi tunnistaa kasvoja ja ilmeitä tai muistaa ihmisten nimiä.

Nuoret muun muassa saattavat sekoittaa pelästyneet kasvonilmeet vihaisiin ja kärsimättömiin. Tämä vaikuttaa osittain siihen, miksi murrosikäisillä on usein vaikeuksia vuorovaikutustilanteissa.

Kun nuori kyseenalaistaa sääntöjä, vanhemmat voivat olla ylpeitä.

Vastavuoroisuus ja yhteisöllisyys kehittyvät varhaislapsuudesta saakka, mutta yksilön isommat moraaliset kannaotot alkavat muotoutua murrosiässä. Murrosikäinen ei enää suostu nielemään sääntöjä. Hän prosessoi niitä ja muovaa ne omikseen.

– Kyseenalaistamisessa on kyse korkeamman tason aivotoiminnasta. Kun nuori kyseenalaistaa sääntöjä, vanhemmat voivat olla ylpeitä, sillä se on merkki aivotoiminnan kypsymisestä, Minna Huotilainen toteaa.

Muokattu 10.11.2017 otsikkoa sekä ingressiä.

Teinin kasvaminen aikuiseksi on vaikeaa, haikeaa ja ihanaa yhtä aikaa, Mirva behm sanoo. Kuva: Mirva Behm.
Teinin kasvaminen aikuiseksi on vaikeaa, haikeaa ja ihanaa yhtä aikaa, Mirva behm sanoo. Kuva: Mirva Behm.

Teinien vanhemmille on tosi vähän positiivista vertaistukea. Mirva Behmin eli MormuskaMutsin blogin ydinajatuksena onkin: "Teinit, niistä vaan on ihan pakko tykätä!"

Vauva.fin suosittu blogi MormuskaMutsi käsittelee teinien vanhemmuutta ja tietenkin teinejä – noita ihanan kamalia, aikuisuutta kohti kurottelevia tyyppejä! Blogia kirjoittaa viiden lapsen äiti Mirva Behm. Hänen vanhin lapsensa on jo 18, nuorin vasta kaksi.

– En ole kuullut, että teinin vanhemmuudesta bloggaisi kukaan muu, Behm kertoo.

Mirva kirjoitti aluksi perheaiheista blogia, mutta vasta teiniaiheen löydyttyä löytyi myös todellinen kirjoittamisen palo. Nyt aiheet tuntuvat tipahtelevan kuin itsekseen.

– Meillä on omia teini-ikäisiä lapsia, joiden kaverit käyvät kylässä, joten teiniys on läsnä koko ajan.

Parasta MormuskaMutsissa Mirvan mielestä on, että se liittää vanhemmat ja teinit yhteen. Neljätoistavuotiaat tägäävät somejakoihin omia vanhempiaan ajatuksella: hei iskä, lue tämä tai mutsi, tämä on muuten aivan kuin mä. Toisaalta vanhemmat jakavat blogipostauksia lapsilleen: kuulostaako tutulta lapseni, vink vink.

– Blogini saa vanhemmat ja nuoret keskustelemaan keskenään ja ymmärtämään toistensa näkökulmia. On huippujuttu, että molemmat kokevat blogini  omakseen.

Teinit ovat myös ihania

Mirva on blogia kirjoittaessaan huomannut, että teiniys on universaalia. Aikuisuuteen kasvu on samaa kipuilua kaikille.

– Tietenkin nuoret ovat omia persooniaan, mutta perheissä käydään läpi tosi samanlaisia juttuja.

MormuskaMutsi onkin paikka, josta voi lukea, ettei ole ainoa perhe, jossa teinin kanssa neuvotellaan ja ovet paukkuvat. Tällaista vertaistukea Mirva olisi itse kaivannut aikanaan.

Kun pellavapäisestä äidin tytöstä sukeutui raivotar, yllätyin ja säikähdin.

– Kun esikoinen tuli murrosikään ja pellavapäisestä äidin tytöstä sukeutui raivotar, yllätyin ja säikähdin. Ajattelin, että mitä väärää olen tehnyt ja miten olisin voinut tehdä toisin, vaikka se kiukkuisuus ja mököttäminen kuuluvat kasvamiseen, ovat osa prosessia.

Senkin Mirva on blogia kirjoittaessaan ymmärtänyt, että vanhemmat ja teinit itsekin kaipaavat haastavien ja vaikeiden asioiden lisäksi tekstejä siitä, miten ihania nuoret ovat. Myös tulevien teinien vanhempien olisi Mirvan mielestä hyvä lukea siitä, ettei teini-ikä ole yhtä painajaista.

– Kun kukkamekkotytöstä sukeutuu omillaan pärjäävä ja itsenäisesti ajatteleva nuori nainen, se on vaikeaa, haikeaa ja ihanaa yhtä aikaa.

Mirvan terveiset teinille

Vaikka tuntuisi, että vanhemmat on urpoja ja naputtavat kaikesta, he eivät tee sitä ärsyttääkseen, vaan koska heillä on vastuu. Ei tarvitse toimia niin kuin omat vanhemmat, mutta heiltä voi saada hyviä vinkkejä elämään. 

Mirvan terveiset teinin vanhemmalle

Teinit ovat impulsiivisia eivätkä ajattele pitkälle. Kannattaa muistella, millaista oli olla murrosikäinen ja yrittää ajatella maailmaa siltä kannalta. Ota aikalisä ennen kuin räyhäät. Rauhoittuminen on ainoa tapa säilyttää keskusteluyhteys. Ja jos yhteys katkeaa, sitä on vaikea korjata. 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko muilla valkovuotoa? Voiko vitosluokkalaiset vielä leikkiä? Viidesluokkalaisten Mimmiklubissa jutellaan tyttöydestä tyttöjen kesken. 

– Sain idean kerhon perustamisesta, kun luin Marawa Ibrahimin kirjan Tytön oma kirja yhdeltä istumalta. Kirja sisältää 50 lyhyttä lukua, jotka käsittelevät aiheita tyttöjen maailmasta, esimerkkeinä korkokengät, valkovuoto, itsevarmuus ja ystävyys, kertoo luokanopettaja Saara Tujula.

Mimmiklubi on Tujulan kehittämä ja ohjaama viidesluokkalaisille tytöille tarkoitettu iltapäiväkerho helsinkiläisessä koulussa. Klubissa puhutaan tyttöydestä, leikitään, pelataan ja jutellaan. Se on myös paikka, jossa rinnakkaisluokkien tytöt tutustuvat toisiinsa. Tämä auttaa yläkouluun siirtymisessä, kun luokat sekoittuvat – uudet luokkakaverit tuntevat jo paremmin toisiaan klubin kautta.

Tujula kertoo kuulevansa päivittäin nuorten pohdintaa teini-iän ja lapsuuden välillä: Voiko vielä leikkiä, pitääkö jo meikata?

Voiko vielä leikkiä, pitääkö jo meikata?

– Mimmiklubissa tytöt näkevät, että muut kipuilevat ihan samojen asioiden kanssa. Toisaalta turvallinen aikuinen on kerhossa ohjaamassa vaikkapa itsetuntoon liittyviä keskusteluja oikeaan suuntaan.

Kerhoa perustettaessa Tujula oli yhteydessä viidesluokkalaisten vanhempiin ja kertoi ajatuksistani kerhoon liittyen. Monet vanhemmat kehuivat ideaa, ja poikien vanhemmat kyselivät, että miksi kerho järjestetään vain tytöille. Rahoitus järjestyi tällä kertaa vain tyttöjen kerholle.

Poikien vanhemmat kyselivät, että miksi kerho järjestetään vain tytöille.

– Tällaiselle toiminnalle on kyllä tilausta sukupuolesta riippumatta.

Mimmiklubi kokoontuu tänä keväänä viisi kertaa ja on oppilaille maksuton. Kerhossa on ehditty jo leikkiä, piirtää, täyttää ystävävihkoja ja ennen kaikkea jutella tytöille tärkeistä asioista. Kerhon postilaatikkoon tytöt voivat laittaa anonyymisti toiveita kerhossa käsiteltävistä asioista.

– Voidaanko leikkiä ameebaa? Mitä tehdä, jos menkat alkavat kesken koulupäivän? Tällaisia viestejä on postilaatikkoon sadellut, Tujula kertoo.

Postilaatikosta Tujula löysi myös pyynnön nuorten tyttöjen elämänohjeista, vinkeistä ja erilaisista life hackeista. Hän päätti joukkoistaa pyynnön ja kyseli vinkkejä esimerkiksi Facebookin Girl Talk -ryhmästä. Ja vinkkejä sateli – tällä hetkellä Tujulalla on listattuna erilaisia elämänohjeita mimmiklubilaisille jo kymmenen sivua. Hän valitsi niistä 12 ihaninta:

 1. Ole rohkeasti oma itsesi. Olet sopiva ja riittävä juuri sellaisena kuin olet.
 2. Kunnioita muita sellaisina kuin he ovat. Erilaisuus on rikkaus. Ole ystävällinen ja kohtelias. Auta muita.
 3. Ota selvää asioista. Kysele ja pyydä apua. Tieto auttaa tekemään fiksuja valintoja. 
 4. Itsensä rakastaminen ja omasta itsestä huolen pitäminen ei ole itsekästä, vaan todella tärkeää. Nauti itsestäsi! 
 5. Panosta laatuun, älä määrään. Tämä pätee niin vaatteisiin, meikkeihin kuin ihmissuhteisiinkin. 
 6. Ole avoin, uskalla avata suusi. Kerro mielipiteesi, mutta kuuntele myös muita. 
 7. Ole rohkea. Usein jälkikäteen kaduttaa enemmän tekemättä jääneet kuin tehdyt asiat (mutta ei kuitenkaan aina). 
 8. Älä kiirehdi aikuistumista. Ehdit olla aikuinen liiankin kauan. Moni asia tuntuu paremmalta, kun sitä malttaa odottaa. 
 9. Opettele sanomaan ei. Älä lähde muiden mukaan hölmöyksiin. Olet itse vastuussa omista teoistasi. 
 10. Opiskele. Yleissivistys on hieno asia. Hyvät arvosanat mahdollistavat opiskelupaikan valinnan. 
 11. Haaveet voivat toteutua, kun pidät niistä kiinni ja olet valmis tekemään töitä. 
 12. Älä vertaa itseäsi muihin – varsinkaan somen huippumalleihin. Kuvankäsittelyllä saadaan virheetön pinta, mutta se ei ole aitoa elämää. Nauti kehostasi ja pidä siitä hyvää huolta. 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.