Viisivuotias matkii muiden puhetyylejä.

Kysymys:

Viisivuotiaalla esikoisellamme on tapana, ilmeisesti huomaamattaan, matkia pihakavereiden tapaa puhua. Esimerkiksi vuotta nuoremman naapurin tytön ja pari vuotta vanhemman pojan puhetyylit ovat välillä käytössä. Vanhempana se jostain syystä ärsyttää, ja olenkin yrittänyt sanoa, että puhu ihan normaalisti niin kuin itse osaat hienosti puhua, mutta aina matkiminen vain palaa.

Pojalla on vaikeuksia sanoa r-kirjain ja myös "s" suhahtelee. Onko tämä vain epävarmuutta vai mitä? Sama lapsi laittaa ihan kaiken suuhunsa: lelut, hanskat, pyöräilykypärän remmit, uimalasin remmit, tyynynkulmat jne. Lisäksi hän puree kynsiään ja kynsinauhoja. Eikö oraalivaiheen pitäisi jo olla ohi?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Mitään kovin kuolematonta sanottavaa minulla ei poikanne ongelmaan ole – vai lieneekö tuo ongelma ollenkaan? Ainakin lapsi matkii niin hyvin, että kohde on tunnistettavissa, mikä on tietynlainen saavutus jo sinänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ottaako hän leikeissä rooleja ja eläytyykö hän niihin? Poika voi olla hiukan hämmentynyt, mistä on merkkinä erilaisten esineiden työntäminen suuhun. Hanskojen, tyynynkulmien ja kynsien pureskelu voi viitata siihen, että lapsi on pulassa oman itsensä kanssa: pitäisikö tässä olla jo iso vai olisiko helpompaa taantua vauvan tasolle?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En näe kirjoituksenne perusteella tarpeelliseksi lähteä selvittelemään asioita ammattilaisen luo, vaan tyytyisin herttaisiin juttuhetkiin esikoisenne kanssa, joka kuitenkin on niin kovin pieni poika vielä. Läheisyys ja ymmärtävä asenne ovat paikallaan, joskin toisinaan voi vaivihkaa ja lempeällä huumorilla muistuttaa, että hanskat eivät ole tavallisesti puhtaita eikä niitä kannata viedä suuhun.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla