iStockphoto
iStockphoto

Mummola tai leiri ovat suosituimmat hoitopaikat kesällä. Moni pikkukoululainenkin viettää silti ainakin osan päivästä ilman aikuisen valvontaa.

Joka neljäs 7–9-vuotias viettää ainakin osan kesälomastaan ilman aikuisen valvontaa, selvisi Meidän Perheen kesälomakyselystä. Kun mukaan lasketaan myös vanhemmat lapset, ilman aikuista lomailee jo lähes puolet.

Koko lomaansa näin viettää kuitenkin harva: moni käy lisäksi mummolassa tai leireillä, ja osan perään katsovat isommat sisarukset.

Koululaisen kahden ja puolen kuukauden mittainen kesäloma pistää monille perheille aikamoisen haasteen: vastanneista yli 80 kertoo, että koululaisen lomassa on ainakin jokin jakso, jonka aikana kaikki perheen aikuiset ovat töissä. Eikä yhtälön ratkaiseminen suju aina uhrauksitta:

"Olen irtisanoutunut vakituisesta työpaikasta --, jotta voin pätkätyöläisenä paremmin olla kesät pidempään kotona", kertoo yksi vastaajista.

7 prosenttia vastanneista aikuisista työskentelee koko kesän, ja yli 40 prosentilla lomaa on enintään kuukausi. Kahden vanhemman perheessä lomissa vuorottelu auttaa, mutta hintana on se, että koko perheenä yhteistä loma-aikaa ei ole.

Näin kuluu koululaisten kesä

Koululaisten kesälomaviikot ja -päivät ovat yhdistelmä erilaisia hoito- ja leirijärjestelyjä. Kun kysyimme, kuka hoitaa lasta loma-aikoina, kun aikuiset ovat töissä, selvisi, että koululaisista lomailee...

48 % ilman aikuisen valvontaa

"Ei loma ole mikään hotelli. Luokkakaverit ovat myös lomalla, hän käy muutaman kanssa välillä leikkimässä, ja illalla minä olen taas kotona", yksi vastaaja kirjoittaa.

"Onneksi on leikkipuisto ja siellä ruokailu. Vanhempi yrittää olla mahd. paljon etätyössä", kertoo toinen.

46 % isovanhempien kanssa. Parhaimmillaan kaikki voittavat: jos mummoa ja vaaria ei ehdi arkena tavata kovin paljon, ovat kesällä yhdessä vietetyt viikot tärkeitä sekä isovanhemmille että lapsille. Se toki edellyttää, että isovanhempi on hyvässä kunnossa ja lähtee hommaan omasta tahdostaan. Osa vanhemmista kokee syyllisyyttä siitä, että joutuu pyytämään apua isovanhemmilta.

"Yhtenä kesänä mummi oli hoitamassa ja se oli kaikin puoli aivan hirevää. Työrauhasta ei tietoakaan, kun kaikki soittelivat vuoronperään itkemään toisistaan", yksi vastaajista kertoo.

27 % leirillä. Onneksi on leirejä – mutta auts, miten kalliita! Ja osa kestää vain muutaman tunnin päivittäin. Kaikki koululaiset eivät myöskään viihdy leireillä:

"Lapsi ei jaksa kouluvuoden jälkeen heti leirejä tai kerhoja. Hänkin kaipaa lomaa ja rauhaa."

"Valitettavasti ne ovat hinnaltaan huimaavia. Itseltäni menee esim. koko loma-ajan palkka tällaisten järjestämiseen. -- Valinnanvaraa ei todellakaan jää paljon siihen, onko leiri sitten sellainen aiheeltaan, mistä lapsi tosiaan pitäisi."

27 % ystävillä, muun sukulaisen tai isosisaruksen kanssa.

"Keskustelut aloitetaan jo maaliskuussa ja sitten soitellaan pitkin kevättä sukulaisia läpi kuka on milloinkin lomalla", kertoo yksi vastaaja.

3 % palkatun lastenhoitajan kanssa. Heissä on vastaajien mukaan vain yksi vika: hinta.
"Meillä on aina ollut joku nuori palkattuna lastenhoitajaksi: nuori saa kesätyön ja lapset kivan hoitajan."

Miten koululainen lomailee, kun aikuiset ovat töissä -kysely toteutettiin Meidän Perheen nettisivuilla toukokuussa. Vastaajia oli 128.

Vierailija

Moni koululainen lomailee ilman aikuista

kyllä minusta on hyvä jos paikalla on aikuinen paikalla kun lapsi on kotona. Ei sitä tarvitse lapsen perässä juosta mutta hyvä että on aikuinen saatavilla. Lapselle on toki hyvä antaa pikkuhiljaa enemmän vastuuta ja voi sitä omaa reviiriään laajentaa hiljalleen. 80-luvulla kuljettiin aikalailla kavereiden kanssa kesät keskenämme. Tosin äiti tuli aina ruokatunniksi kotiin laittamaan meille ruuan ja aina oli jonkun vanhempi paikalla kuitenkin. Kaiken lisäksi asuttiin maaseudulla missä vapaa-ajan...
Lue kommentti
Vierailija

Moni koululainen lomailee ilman aikuista

Itse olin 80-luvun alussa alle kouluikäisenä yksin aamut kotona ja kävelin itse iltapäivätarhaan. Tiesin lähteä kun Mikki hiiren olemmat kädet olivat ylhäällä. Matkaakin taisi olla reilusti yli kilometri. Kouluaikana olin aina yksin kotona kesät jos en ollut maalla. Onhan ajat tietysti muuttuneet mutta kyllä mielestäni nykyajan lapset lellitään ja hoivataan piloille jo aikaisessa vaiheessa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.