Esikoisesta voi tuntua, ettei häntä rakasteta enää tai että äiti on aina vauvan kanssa. Kuva: iStockphoto
Esikoisesta voi tuntua, ettei häntä rakasteta enää tai että äiti on aina vauvan kanssa. Kuva: iStockphoto

Mustasukkaisuus voi tulla esiin kiukutteluna vanhemmille tai kiukku voi kohdistua vauvaan.

Uusi vauva on suuri muutos perheelle ja esikoiselle, sanoo terveydenhoitaja Kirsti Tawast Helsingin Vuosaaren neuvolasta. Hänen mukaansa esikoisen oireet voivat ilmetä heti vauvan syntyessä tai joillakin lapsilla vasta myöhemmin.

Mustasukkaisuus on normaalia. Esikoinen nipistää tai lyö vauvaa ja haluaa, että se viedään takaisin sairaalaan. Hän taantuu: haluaa tuttia, on itkuisempi, haluaa paljon syliin ja tulee yöllä viereen. Erityisesti vauvan imetys on tilanne, jossa esikoinen voi etsiä vanhempien huomiota ja tehdä tuhmuuksia. Esikoisesta voi tuntua, ettei häntä rakasteta enää tai että äiti on aina vauvan kanssa.

Ennakoi esikoisen tunteita jo raskausaikana

Esikoista pitääkin valmistella vauvan tuloon jo raskausaikana. Kirsti Tawastin mukaan hyväksi havaittuja tapoja ovat uudesta tulokkaasta juttelu, esikoisen vauva-ajan muistelu ja vauvan hoidon pohtiminen. On tärkeää puhua rauhassa tunteista, esimerkiksi jännittääkö tai pelottaako esikoista vauvan tulo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On tärkeää puhua rauhassa tunteista, esimerkiksi jännittääkö tai pelottaako esikoista vauvan tulo.

Äidin kasvavaa vatsaa voi silitellä ja suukotella ja tulokkaan sukupuolta voi arvuutella. Esikoinen voi eläytyä siihen, miten hänkin on ollut masuvauva, suojassa ja lämpimässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulevasta leikkikaverista ei kannata maalailla liian ruusuisia mielikuvia, vaan voi kertoa, että vauva itkee aluksi paljon ja pulauttelee ja että häntä pitää kantaa sylissä. Näin esikoinen säästyy pettymyksiltä.

Kun tulokkaasta luodaan varovasti myös hieman kielteisiä mielikuvia, esikoisen mustasukkaisuus lievittyy. Yleensä esikoinen osallistuu mielellään vauvan hoitoon. Hän voi pidellä vauvaa sylissään ja häntä kiitetään, kun hän toimii apulaisena. Hän voi myös hoitaa omaa vauvanukkeaan.

Nimeä tunteet ja lepertele

Tunteet on hyvä nimetä: vihainen, kiukkuinen, mustasukkainen. Pelkkä aiheeseen liittyvien kirjojen katselu ei Kirsti Tawastin mukaan tuo tunteita sanoiksi, vaan aikuisen pitää sanoittaa tunteet esikoiselle hänen puolestaan.
Esikoinen saa sanoa tunteensa, vaikka se kuulostaisi vanhemmasta pahalta tai uhkaavalta.

Tilanne helpottuu myös, kun lapsi saa kahdenkeskistä aikaa vanhemman kanssa, tai kun hänelle leperrellään kuin vauvalle.

Sisaruksen syntymä ei ole esikoiselle pelkästään myönteinen tapahtuma, mutta jos aikuinen ottaa sen luonnollisena asiana, esikoinen aistii tämän ja paha mieli muutoksesta lievittyy nopeammin, Tawast toteaa.

Artikkelia muokattu 3.11.2017. Kuva vaihdettu.

Tärkeä aihe

Kiitos tästä. Tärkeä aihe. Isosiskoni on erittäin mustasukkainen, vielä aikuisenakin. Äitini syytti itseään, ettei ollut valmistellut isosiskoni siihen, että olen tulossa. Itselleni se on ollut erittäin raskasta, olenkin monta kertaa ajatellut, että en ole itse pyytänyt tulla maailmaan. Emme ole isosiskon kanssa enää väleissä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla