Olen kolmen pojan (6, 3 ja 5 kk)...

Lukijan kysymys

Olen kolmen pojan (6 v, 3 v ja 5 kk) äiti. Vanhin poikani on hyljeksinyt minua pienestä asti. Poika on herkkä, urheilullinen ja tunneälykäs. Noin kaksivuotiaana hän osoitti voimakkaasti, että vain isä kelpaa hänelle.
Olen ollut lasteni kanssa pääsääntöisesti kotona.

Nyt esikoinen on alkanut taas kapinoida, ei halua lähteä futisharkkoihin kanssani eikä anna lukea iltasatua. Hän on pettynyt, jos joutuu tekemään kanssani jotain, jos isäkin olisi saatavilla. Mietin, miksi en kelpaa hänelle muuten kuin palvelemaan. Mikä on mennyt vikaan?

Poika oli mustasukkainen uudesta vauvasta ja koki, ettei häntä tarvita enää. Nyt tilanne on rauhoittunut. Hän halveksui yhdessä vaiheessa itseään minulle koko ajan, ja huolestuin tosissani. Yritän aina kuunnella häntä ja kertoa, miten suuri aarre hän meille on.

Miten voin rakentaa lämmintä suhdetta esikoiseeni? Itse olen kokenut olevani hieman hyljeksitty lapsuuden perheessäni ja siksi luultavasti otan tämän erityisen raskaasti.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa

Olet hämmentynyt ja pahoillasi, koska kuusivuotias poikasi hyljeksii sinua ja kelpuuttaa vain isän kaikkiin itselleen merkittäviin tapahtumiin. Et ole yksin, sillä muissakin perheissä on nykyisin samantapaisia ongelmia. Syytä ilmiön yleistymiseen en osaa sanoa.

Vanhempien välinen suhde on lapselle tärkeä ja turvallisuutta tuottava, mutta myös hankala ja arvoituksellinen asia. On kauheaa, jos äiti ja isä riitelevät, mutta kiusallista on sekin, jos heillä näyttää olevan keskenään liian hauskaa.

Eräs tapa selviytyä pienuuden kokemuksesta on lyödä kiila vanhempien väliseen suhteeseen, ottaa heistä toinen omakseen ja torjua toinen. Poikasi ratkaisu satuttaa sinua, koska olet kokenut lapsuudenperheessäsi ulkopuolisuutta.

Ratkaisun avain on siinä missä ongelmakin eli teidän puolisoiden suhteessa. Tarvitset miehesi apua. Teidän on keskusteltava aiheesta perusteellisesti keskenänne, ja sen jälkeen tehtävä tiettäväksi pojalle, että hän ei voi eikä saa torjua äitiään. Vahvistamalla suhdettanne ja roolianne tasaveroisina vanhempina tuotatte pojalle pettymyksen, joka samalla palauttaa tilanteen normaaliksi.

En ihmettelisi, vaikka osa pojan itsesyytöksistä ja -halveksunnasta olisi peräisin siitä, että hän tuntee tekevänsä väärin kohdellessaan äitiään töykeästi ja torjuvasti. Hänhän näkee, että käytös loukkaa äitiä. Teidän vanhempien jämäköityminen vie pojalta tämän syyllisyyden taakan ja palauttaa hänet lapsen asemaan, lapsen, jonka asioista vanhemmat päättävät yhdessä.

Meidän Perhe 9/11

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.