Hankalat tunteet eivät häviä käskemällä.

"Toivoisin, että olisin kuollut. Kukaan ei välitä minusta. Tapan itseni, jos laitatte minut toiseen päiväkotiin. Tapan sinut, jos viet pois pleikkarini."

Vanhempi kavahtaa. Testaako lapsi vain sanojen tehoa vai tarkoittaako hän totta? Arkipäiväinen vastoinkäyminen koulussa tai kotona voi saada pienen eskarilaisen itkun tai raivon partaalle. Miten pitäisi suhtautua, jos mielensä pahoittanut tai kiukkuinen lapsi puhuu kuolemasta tai uhkaa vahingoittaa itseään?

Puheet on otettava vakavasti, toteaa psykoterapautti Anne Peltonen. Kuolemasta ja itsemurhasta puhuminen voi olla lapsen keino ilmaista äärimmäisiä vihan, surun tai pelon tunteitaan. Lapsella ei ehkä ole muita sanoja kertoa, että asia on hänelle tärkeä tai että hän on todella peloissaan.

Arkipäiväistyneitä sanoja

Kun eskari-ikäinen puhuu kuolemasta tai itsemurhasta, vanhemman kannattaisi aluksi tarkistaa, tietääkö lapsi sanojen merkityksen. Jos kukaan lapsen lähipiiristä ei ole kuollut, käsite voi olla hänelle outo ja sanojen käyttö sen mukaista.

Silloin aikuinen voi yrittää selittää asiaa lapsentasoisesti: Kuolema on peruuttamatonta. Kun joku kuolee, hän ei enää koskaan tule takaisin. Muut ihmiset tulevat äärettömän surullisiksi. Kuolema ja itsemurha ovat vakavia asioita, eivät mitään vitsin aiheita.

Toisaalta tietokonepelien ja taisteluihin keskittyvien animaatiosarjojen maailmassa kasvaneille lapsille ”kuolema” ja ”tappaa” voivat olla sanoja, joiden merkitys on päässyt hämärtymään. Paljon käytetyt termit ovat lapsen maailmassa arkipäiväistyneet. Hän ehkä kuvittelee, että niitä voi käyttää ihan tavallisissa riitatilanteissa.

– Aina lapsi ei mieti kuoleman ja tappamisen merkitystä. Ne tuntuvat hienoilta sanoilta, kun isoveli tai -siskokin käyttää niitä. Usein vanhemmat kyllä osaavat tulkita omaa lastaan ja aavistavat, milloin lapsi testaa muualta oppimiaan sanoja.

Mieti omaakin puhetyyliäsi

Hurjat puheet voivat olla myös lapsen keino saada huomiota. Niillä hän ainakin saa vanhemmat havahtumaan.

Joskus kuolema- ja tappamispuheet ovat yritys käyttää valtaa. Lapsethan omaksuvat vanhempiensa vaikuttamiskeinot. Jos uhkailu ja kiristys ovat tärkeimmät kasvatusmetodit, lapsi kokeilee samoja keinoja. Aikuisenkin kannattaa siis miettiä puhetyyliään.

Jos lapsi ymmärtää sanat, asiaa on hyvä selvitellä tarkemmin.

”Sanoitko niin, koska halusit kertoa olevasi surullinen, vihainen tai peloissasi? Tarkoititko säikytellä minua? Enkö muuten huomaa sinua tarpeeksi? Vai haluaisitko hypätä sillalta alas, vaikka tietäisit kuolevasi”, vanhempi voi rauhallisesti arvuutella.

Lasta voi pyytää kuvaamaan pahaa oloaan asteikolla nollasta kymmeneen: nolla tarkoittaa, että haluaisi kuolla, kymmenen sitä, että elämä on ihanaa.

Itsetuhoinen lapsi tarvitsee apua

– Joskus pienenkin lapsen puheet itsensä vahingoittamisesta ja kuolemasta ovat äärimmäisen pahan olon ja itsetuhoisuuden ilmaus, Peltonen sanoo.

Aikuisen kannattaa tehdä selväksi, että hän ottaa asian hoitaakseen ja auttaa lasta: ”Jos oikeasti haluaisit kuolla, sinulla on varmasti todella paha olo. Meidän täytyy yhdessä miettiä, mitä sille voisi tehdä.”

Eskari-ikäisillä lapsilla itsetuhoinen käytös voi näkyä puheiden lisäksi tapaturma-alttiutena. Lapsi teloo jatkuvasti itseään ja hänelle sattuu usein pieniä onnettomuuksia. Toiset yrittävät vahingoittaa itseään puremalla tai hakkaamalla päätään seinään. Joskus lapsen masennus voi näkyä väkivaltaisena käytöksenä muita kohtaan.

Jos lapsella on toistuvasti itsetuhoisia ajatuksia ja vanhemmat ovat siitä huolissaan, kannattaa hakea apua.

Hyväksy kaikki tunteet

Vanhemmat eivät saisi vähätellä lapsen tunteita. Ne ovat mitä ovat, ja niille on annettava tilaa. Eihän aikuinenkaan pidä omien tunteidensa mitätöinnistä. Lapselle on kuitenkin tehtävä selväksi teon ja tunteen välinen ero: halu vahingoittaa itseään tai muita ei saa johtaa tekoon.

Puhumalla asiasta tai osoittamalla muuten välittämistä vanhempi viestittää lapselle, että tämä on hyväksytty kaikkine tunteineen ja aikuinen kyllä kestää ne. Näin vanhempi auttaa lasta sanoittamaan tunteitaan.

Asian käsittely ei saisi entisestään lisätä lapsen ahdistusta. Joskus hätääntynyt vanhempi saattaa kieltää lasta koskaan puhumasta itsensä vahingoittamisesta, tappamisesta tai kuolemasta. Silloin hän antaa lapselle viestin, ettei noin pahaa tunnetta saisi olla olemassakaan eikä aikuinenkaan sitä kestä.

– Hankalat tunteet eivät kuitenkaan häviä käskemällä. Seuraavalla kerralla lapsi ehkä pitää ne sisällään.

Usein on parempi jutella tunnekuohun laannuttua. Vaikkapa näin: "Sanot haluavasi kuolla, koska sinulle tuli riitaa kaverin kanssa ja olet siitä todella surullinen. Sinusta saakin tuntua pahalta, siinä ei ole mitään väärää. Tunteeseen ei onneksi voi kuolla. Aika yleensä auttaa. Illalla tuntuu jo varmasti paremmalta. Hyville kavereillekin tulee joskus riitoja, mutta nekin voidaan sopia.”

”Olet nyt todella vihainen minulle, koska joudun takavarikoimaan pleikkarin. Asia saakin harmittaa sinua – eihän se muuten olisi rangaistus. Silti et voi käydä minuun käsiksi tai vahingoittaa itseäsi. Saat pleikkarin takaisin kahden päivän kuluttua.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kieli keskellä suuta! Ennen kuin seuraavan kerran ärähdät lapselle rumasti, yritä ajatella, että hän luultavasti haluaa toimia oikein.

Käsi ylös, jos tunnet vanhemman, joka ei koskaan missään tilanteessa menetä malttiaan. Niinpä. Silti aina voi ja kannattaa yrittää.

Kun seuraavan kerran tunnistat sen hetken, jossa maltin menetys on lähellä, kokeile amerikkalaisäiti Anni Reneaun neuvomaa keinoa. Reneau kirjoittaa, että kun lapsen käytös ja tottelemattomuus alkaa ottaa hermoille, huutamiselta ja maltinmenetykseltä voi pelastaa kaksi lausetta: Huomaan, että yrität toimia parhaasi mukaan – miten voisin auttaa sinua onnistumaan?

Reneaun lähtökohtana on ajatus siitä, että melkein aina lapsi todella yrittää parhaansa mukaan toimia oikein. Tottelemattomuudessa ei siis ole kyse siitä, että lapsi tahallaan kapinoi, vaan siitä, että hän ei vain vielä osaa toimia toisin. Jos lapsi ei lopeta pelaamista vaikka pyydetään, hänellä ei ehkä ole vielä riittävästi keinoja vastustaa pelaamisen houkutusta.

Kun kysyt lapselta, miten voisit auttaa häntä onnistumaan, annat hänelle (ja siinä sivussa itsellesi) tärkeän viestin. Sinä vanhempana uskot, että hän tekee parhaansa ja tiedät, että hän voi onnistua. Jos sen sijaan menetät hermosi ja huudat, keskityt lapsen epäonnistumiseen. Kumpi mahtaakaan motivoida enemmän?

Reneau huomauttaa myös, että vanhemmuus ja mielensä malttaminen on tietysti aivan järjettömän vaikeaa. Mutta ei lapsenkaan rooli ole helppo. Oppiminen ja kehittyminen todella vaatii ponnistelua. Ja onnistuminen edellyttää aikuisen apua ja esimerkkiä.

Älä ole itsevaltias, ole tsemppari

Suomessa positiivisen kasvatuksen puolesta puhuu esimerkiksi perhetyöntekijä Tiia Trogen. Hän neuvoo vanhempia luopumaan käskyttämisestä ja toimimaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Lapsi kuuntelee paremmin, kun aikuinen osoittaa empatiaa uhkaamisen sijaan.

Se ei ole aina helppoa, koska vanhemmilta sukupolvilta omaksuttu autoritäärisen kasvattamisen malli istuu meissä edelleen tiukassa. Jos ajattelee olevansa aikuisena lapsen yläpuolella itsevaltiaan tavoin, tulee helposti sorruttua käskyttämiseen ja uhkailuun.

– Uusia, hyviä kasvatustapoja täytyy tietoisesti opetella, jotta sukupolvien ketjun saa katkeamaan, Trogen sanoo.

 

Vierailija

Eikö lapsi taaskaan tottele? Kahden lauseen taikatemppu voi pelastaa

Mun mielestä ei joka asiassa voi kysyä, miten voisi lasta auttaa ja vierittää siten vastuuta lapselle. Miten se voi itse tietää? Yhdessä voi tietenkin miettiä ratkaisuja, mutta kyllä auktoriteetin käyttö on ihan sallittua. Esim. Peliaika kestää yhden tunnin, ja vaikka sinusta tuntuu ärsyttävältä lopettaa pelaaminen, niin sääntö on sinun parhaaksesi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.