Sovi toimintaohjeet eksymisen varalta.

Tietääkö lapsi edes sukunimeään, saati osoitettaan tai vanhempiensa nimiä?

Eksyminen on epätodennäköistä, mutta mahdollista. Siksi hätä ehkä helpottuu, kun lapsen kanssa on puhuttu etukäteen siitä, miten toimia eksymisen hetkellä.

Myös suosituilla Skidikantin kursseilla käsitellään muun muassa eksymistä ja sitä, miten siihen liittyvistä tilanteista voi selviytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkkään kännykkään ei voi luottaa

Kännykkä on joskus ratkaiseva apu, mutta pienimmillä lapsilla sitä ei ole eivätkä isommatkaan lapset retuuta kännykkää mukanaan aina. Siihen ei myöskään voi sataprosenttisesti luottaa: aikuisillakin on usein tilanteita, joissa puhelimesta loppuu virta juuri silloin kun ei pitäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi on tärkeää opastaa lasta luottamaan puhelimen lisäksi omaan päättelykykyynsä. Tässä vuorovaikutustaidot, joita esimerkiksi Skidikantti opettaa, ovat tärkeitä.

Opeta turvalliset paikat

Osoita lapselle turvallisia paikkoja, joista voi kysyä apua. Kerro ja toista toistamasta päästyäsi, että esimerkiksi kauppojen, postien, huoltoasemien, huvipuistojen, monien toimistojen ja yleisötapahtumien henkilökunta auttaa.

Muistuta, että on parempi mennä sisätiloihin ja pyytää apua kuin säntäillä umpimähkään ulkona. Kerro, että lasten kanssa liikkuvat aikuiset auttavat yleensä mielellään.

Henkilötiedot ja  rahaa taskuun

Eksynyt lapsi menee helposti paniikkiin eikä muista perusasioita. Lomamatkoilla ja isoissa yleisötapahtumissa lapsen henkilötiedot, vanhempien yhteystiedot ja majapaikan nimi kannattaa kirjoittaa lapulle lapsen taskuun.

Joissakin tilanteissa lapselle on hyvä antaa vähän taskurahaa äkillisten tilanteiden varalta; ei kuitenkaan liikaa, ettei itse rahasta tule harmia.

Kaikkiin ihmisiin ei voi luottaa

Lasta ei pidä säikytellä turhaan, mutta hänelle on kerrottava, ettei kaikkiin avuntarjouksiin pidä suostua.  Tee selväksi etenkin se, että tuntemattoman auton kyytiin ei pidä nousta.

Kerro, että rahaa, syötävää ja juotavaa ei pidä ottaa vastaan satunnaisilta aikuisilta.

Totuta ympäristön havainnointiin

Totuta lapsi havainnoimaan ympäristöään ja katujen ja kauppojen kylttejä. Liian usein lapsia vain retuutetaan ympäriinsä, eivätkä he opi ottamaan vastuuta liikkumisestaan. Jos mahdollista, lähetä alakoululainen esimerkiksi lähikauppaan hakemaan maitolitraa tai leipää: samalla hän oppii liikkumaan ja asioimaan itse.

Jos lapsi on tarpeeksi vanha, sopikaa esimerkiksi tavaratalo- ja huvipuistoreissuilla sekä yleisötapahtumissa kohtauspaikka, jonne eksyneen on helppo suunnistaa ja kysyä tietä.

Meidanperhe.fi 3.3.2012

Vierailija

kaikissa ulkovaatteissa pitäisi olla muovitasku, tai jotain, mihin lapsen tiedot olisivat kirjoitettu. niin olisi helppoa ottaa yhteyttä vanhempiin! lapsi useasti "menee kipsiin" jos eksyy jossain eikä uskalla puhua tuntemattomille. näin olisi helppoa vain "tarkistaa" lappu ja ottaa yhteyttä. ei ole vaikea toteuttaa ja vanhemmat pitäisi vähän käyttää järkeä kun lähtee esim matkoille tai isoihin kauppoihin...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla