Sovi toimintaohjeet eksymisen varalta.

Tietääkö lapsi edes sukunimeään, saati osoitettaan tai vanhempiensa nimiä?

Eksyminen on epätodennäköistä, mutta mahdollista. Siksi hätä ehkä helpottuu, kun lapsen kanssa on puhuttu etukäteen siitä, miten toimia eksymisen hetkellä.

Myös suosituilla Skidikantin kursseilla käsitellään muun muassa eksymistä ja sitä, miten siihen liittyvistä tilanteista voi selviytyä.

Pelkkään kännykkään ei voi luottaa

Kännykkä on joskus ratkaiseva apu, mutta pienimmillä lapsilla sitä ei ole eivätkä isommatkaan lapset retuuta kännykkää mukanaan aina. Siihen ei myöskään voi sataprosenttisesti luottaa: aikuisillakin on usein tilanteita, joissa puhelimesta loppuu virta juuri silloin kun ei pitäisi.

Siksi on tärkeää opastaa lasta luottamaan puhelimen lisäksi omaan päättelykykyynsä. Tässä vuorovaikutustaidot, joita esimerkiksi Skidikantti opettaa, ovat tärkeitä.

Opeta turvalliset paikat

Osoita lapselle turvallisia paikkoja, joista voi kysyä apua. Kerro ja toista toistamasta päästyäsi, että esimerkiksi kauppojen, postien, huoltoasemien, huvipuistojen, monien toimistojen ja yleisötapahtumien henkilökunta auttaa.

Muistuta, että on parempi mennä sisätiloihin ja pyytää apua kuin säntäillä umpimähkään ulkona. Kerro, että lasten kanssa liikkuvat aikuiset auttavat yleensä mielellään.

Henkilötiedot ja  rahaa taskuun

Eksynyt lapsi menee helposti paniikkiin eikä muista perusasioita. Lomamatkoilla ja isoissa yleisötapahtumissa lapsen henkilötiedot, vanhempien yhteystiedot ja majapaikan nimi kannattaa kirjoittaa lapulle lapsen taskuun.

Joissakin tilanteissa lapselle on hyvä antaa vähän taskurahaa äkillisten tilanteiden varalta; ei kuitenkaan liikaa, ettei itse rahasta tule harmia.

Kaikkiin ihmisiin ei voi luottaa

Lasta ei pidä säikytellä turhaan, mutta hänelle on kerrottava, ettei kaikkiin avuntarjouksiin pidä suostua.  Tee selväksi etenkin se, että tuntemattoman auton kyytiin ei pidä nousta.

Kerro, että rahaa, syötävää ja juotavaa ei pidä ottaa vastaan satunnaisilta aikuisilta.

Totuta ympäristön havainnointiin

Totuta lapsi havainnoimaan ympäristöään ja katujen ja kauppojen kylttejä. Liian usein lapsia vain retuutetaan ympäriinsä, eivätkä he opi ottamaan vastuuta liikkumisestaan. Jos mahdollista, lähetä alakoululainen esimerkiksi lähikauppaan hakemaan maitolitraa tai leipää: samalla hän oppii liikkumaan ja asioimaan itse.

Jos lapsi on tarpeeksi vanha, sopikaa esimerkiksi tavaratalo- ja huvipuistoreissuilla sekä yleisötapahtumissa kohtauspaikka, jonne eksyneen on helppo suunnistaa ja kysyä tietä.

Meidanperhe.fi 3.3.2012

Vierailija

Mitä jos lapsi eksyy?

kaikissa ulkovaatteissa pitäisi olla muovitasku, tai jotain, mihin lapsen tiedot olisivat kirjoitettu. niin olisi helppoa ottaa yhteyttä vanhempiin! lapsi useasti "menee kipsiin" jos eksyy jossain eikä uskalla puhua tuntemattomille. näin olisi helppoa vain "tarkistaa" lappu ja ottaa yhteyttä. ei ole vaikea toteuttaa ja vanhemmat pitäisi vähän käyttää järkeä kun lähtee esim matkoille tai isoihin kauppoihin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kieli keskellä suuta! Ennen kuin seuraavan kerran ärähdät lapselle rumasti, yritä ajatella, että hän luultavasti haluaa toimia oikein.

Käsi ylös, jos tunnet vanhemman, joka ei koskaan missään tilanteessa menetä malttiaan. Niinpä. Silti aina voi ja kannattaa yrittää.

Kun seuraavan kerran tunnistat sen hetken, jossa maltin menetys on lähellä, kokeile amerikkalaisäiti Anni Reneaun neuvomaa keinoa. Reneau kirjoittaa, että kun lapsen käytös ja tottelemattomuus alkaa ottaa hermoille, huutamiselta ja maltinmenetykseltä voi pelastaa kaksi lausetta: Huomaan, että yrität toimia parhaasi mukaan – miten voisin auttaa sinua onnistumaan?

Reneaun lähtökohtana on ajatus siitä, että melkein aina lapsi todella yrittää parhaansa mukaan toimia oikein. Tottelemattomuudessa ei siis ole kyse siitä, että lapsi tahallaan kapinoi, vaan siitä, että hän ei vain vielä osaa toimia toisin. Jos lapsi ei lopeta pelaamista vaikka pyydetään, hänellä ei ehkä ole vielä riittävästi keinoja vastustaa pelaamisen houkutusta.

Kun kysyt lapselta, miten voisit auttaa häntä onnistumaan, annat hänelle (ja siinä sivussa itsellesi) tärkeän viestin. Sinä vanhempana uskot, että hän tekee parhaansa ja tiedät, että hän voi onnistua. Jos sen sijaan menetät hermosi ja huudat, keskityt lapsen epäonnistumiseen. Kumpi mahtaakaan motivoida enemmän?

Reneau huomauttaa myös, että vanhemmuus ja mielensä malttaminen on tietysti aivan järjettömän vaikeaa. Mutta ei lapsenkaan rooli ole helppo. Oppiminen ja kehittyminen todella vaatii ponnistelua. Ja onnistuminen edellyttää aikuisen apua ja esimerkkiä.

Älä ole itsevaltias, ole tsemppari

Suomessa positiivisen kasvatuksen puolesta puhuu esimerkiksi perhetyöntekijä Tiia Trogen. Hän neuvoo vanhempia luopumaan käskyttämisestä ja toimimaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Lapsi kuuntelee paremmin, kun aikuinen osoittaa empatiaa uhkaamisen sijaan.

Se ei ole aina helppoa, koska vanhemmilta sukupolvilta omaksuttu autoritäärisen kasvattamisen malli istuu meissä edelleen tiukassa. Jos ajattelee olevansa aikuisena lapsen yläpuolella itsevaltiaan tavoin, tulee helposti sorruttua käskyttämiseen ja uhkailuun.

– Uusia, hyviä kasvatustapoja täytyy tietoisesti opetella, jotta sukupolvien ketjun saa katkeamaan, Trogen sanoo.

 

Vierailija

Eikö lapsi taaskaan tottele? Kahden lauseen taikatemppu voi pelastaa

Mun mielestä ei joka asiassa voi kysyä, miten voisi lasta auttaa ja vierittää siten vastuuta lapselle. Miten se voi itse tietää? Yhdessä voi tietenkin miettiä ratkaisuja, mutta kyllä auktoriteetin käyttö on ihan sallittua. Esim. Peliaika kestää yhden tunnin, ja vaikka sinusta tuntuu ärsyttävältä lopettaa pelaaminen, niin sääntö on sinun parhaaksesi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.