Onko koti kaaoksessa, tai - vielä pahempaa - tuhottu, murkun yksinäisen viikonlopun jäljiltä? Nuoren yksinäisille viikonlopuille on sovittava tarkat pelisäännöt.

Nuoren yksinäisille viikonlopuille on sovittava tarkat pelisäännöt.

 

- Vain vanhempi itse voi määritellä, koska oma nuori on valmis vastuuseen valmis ja pärjää yksin, sanoo terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja Tuulia Aho Väestöliiton Nuorten Avoimet Ovet -hankkeesta.

- Samanikäisistä nuorista joku voi olla hyvinkin kypsä, toinen taas täysin kykenemätön selviämään yksin kotona. Nyrkkisääntönä sanoisin, että jos nuoren yksin jättäminen vielä kovasti epäilyttää, se ei ole vielä ajankohtaista.

Tietyt taidot täytyy yksin kotiin jäävällä nuorella olla. Oman itsen sekä kodin hoito täytyy olla hallussa. Nuoren pitää osata kantaa vastuu omasta syömisestään, peseytymisestään ja nukkumisestaan. Kodin turva-asiat aina paloturvallisuudesta siihen, mitä tehdä ovelle ilmestyville vieraille ihmisille pitää olla selvillä.

 

Harjoitellaan

Aho suosittelee yksinoloa harjoiteltavan aluksi pienissä pätkissä. Ei ole hyvä, että vanhemmat lähtevät heti ensimmäisellä kerralla päiväkausiksi satojen kilometrien päähän.

Parempi olisi harjoitella päivä kerrallaan niin, että vanhemmat pysyttelisivät lähistöllä, ja voivat tulla tarvittaessa hätiin.

Vaikka kriteerit yksin pärjäävälle nuorelle ovatkin yksilölliset, alaikärajoja on olemassa. Nuoren jättämistä yksin koko viikonlopun ajaksi voi alkaa harkita Ahon mukaan ylipäätään vasta viidentoista vuoden paikkeilla.

- Joskus neljätoistavuotiaskin on niin pieni, että hänelle voi tulla konkreettisesti äitiä ikävä. Kaksitoistavuotiaan tai sitä nuoremman yksin jättöä en suosittele missään nimessä.

- Tietysti asiaan jonkin verran vaikuttaa se, onko lähiympäristössä muita turvallisia aikuisia, jotka nuori saa hätiin heti, jos tapahtuu jotain häntä huolestuttavaa.

 

Joustetaan

Siinä vaiheessa, kun nuorta ei vielä voi jättää yksin kotiin, tarvitaan mökkeilypolitiikassa joustoja puolin ja toisin.

Aivan joka viikonloppu vanhempien ei kannata mökille suunnistaa, vaan yrittää ymmärtää kaverien seuraan haluavaa nuorta. Vastaavasti nuorelta on oikeus vaatia välillä mökille lähtöjä ilman raivareita.

- Kokonaan nuoren ehdoilla ei kannata ruveta menemään, mutta nuorelle tärkeitä asioitakin on syytä kunnioittaa, Aho toteaa, ja muistuttaa, että monella meistä on loppujen lopuksi hyviä muistoja siitä, millaista mökillä oli olla vielä teini-iässäkin olla.

- Vaikka nuori sinne pakotettiin, se onkin ollut hyvä juttu ja mökistä on tullut tuttu ja kiva paikka.

Jos ja kun nuori jää yksin viikonlopuksi, millaiset pelisäännöt hänellä tulisi olla? Jokaisen vanhemman kauhukuvissa siintävät kotibileet, joissa omaa kotia on hajotettu ja sotkettu urakalla.

Aho ymmärtää vanhempia, jotka kieltävät periaatteellisesti kotibileiden pidon, mutta korostaa myös, että nuorelle on hyvä antaa luottamusta ja vastuuta asioista. Jos teinit toilailevat, on hyvä muistaa, että alle 18-vuotiaan tekosista ovat lopulta vastuussa hänen omat vanhempansa.

 

Sovitaan

Jos nuori jo seurustelee, monta vanhempaa epäilyttää jättää kotia nuorenparin koko viikonlopun kutupaikaksi.

- Tässä kannattaa muistaa, että seksiä nuoret voivat aivan samalla tavalla harrastaa päiväsaikaankin. Ja yhdessä nukkuminen ei kaikilla nuorilla väistämättä johda seksin harrastamiseen.

On tärkeää, että vanhemmat tuntevat seurustelukumppanin ja nuorten kanssa sovitaan pelisäännöistä.

Aho muistuttaa, että nuoren pärjääminen yksin kotona ei ole mikään lopullinen "olenko onnistunut vanhempana"-testi.

Takaiskuja ja epäonnistumisia sattuu nuorille. Jos sääntöjä selvästi rikotaan, niihin on syytä olla sovittuna sanktiot etukäteen. Kun törttöilyt on sovitettu, luottamus pitää antaa nuorelle takaisin.

Teksti: Marikka Bergman, Meidän Perhe

 

Yksin kotona - murkun muistilista
  • muista sammuttaa kahvinkeitin ja keittolevyt
  • älä polta kynttilöitä tai suitsukkeita
  • mieti etukäteen, miten sammutat mahdollisen tulipalon
  • muista suihkut ja syömiset, vaikkei äiti olekaan vahtimassa, äläkä kuku koko yötä valveilla
  • harkitse tarkkaan, ketä päästät kylään

 Lue myös artikkelit: Murrosikäinen lomailee ja Murrosikä & seksuaalisuus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla