Onko koti kaaoksessa, tai - vielä pahempaa - tuhottu, murkun yksinäisen viikonlopun jäljiltä? Nuoren yksinäisille viikonlopuille on sovittava tarkat pelisäännöt.

Nuoren yksinäisille viikonlopuille on sovittava tarkat pelisäännöt.

 

- Vain vanhempi itse voi määritellä, koska oma nuori on valmis vastuuseen valmis ja pärjää yksin, sanoo terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja Tuulia Aho Väestöliiton Nuorten Avoimet Ovet -hankkeesta.

- Samanikäisistä nuorista joku voi olla hyvinkin kypsä, toinen taas täysin kykenemätön selviämään yksin kotona. Nyrkkisääntönä sanoisin, että jos nuoren yksin jättäminen vielä kovasti epäilyttää, se ei ole vielä ajankohtaista.

Tietyt taidot täytyy yksin kotiin jäävällä nuorella olla. Oman itsen sekä kodin hoito täytyy olla hallussa. Nuoren pitää osata kantaa vastuu omasta syömisestään, peseytymisestään ja nukkumisestaan. Kodin turva-asiat aina paloturvallisuudesta siihen, mitä tehdä ovelle ilmestyville vieraille ihmisille pitää olla selvillä.

 

Harjoitellaan

Aho suosittelee yksinoloa harjoiteltavan aluksi pienissä pätkissä. Ei ole hyvä, että vanhemmat lähtevät heti ensimmäisellä kerralla päiväkausiksi satojen kilometrien päähän.

Parempi olisi harjoitella päivä kerrallaan niin, että vanhemmat pysyttelisivät lähistöllä, ja voivat tulla tarvittaessa hätiin.

Vaikka kriteerit yksin pärjäävälle nuorelle ovatkin yksilölliset, alaikärajoja on olemassa. Nuoren jättämistä yksin koko viikonlopun ajaksi voi alkaa harkita Ahon mukaan ylipäätään vasta viidentoista vuoden paikkeilla.

- Joskus neljätoistavuotiaskin on niin pieni, että hänelle voi tulla konkreettisesti äitiä ikävä. Kaksitoistavuotiaan tai sitä nuoremman yksin jättöä en suosittele missään nimessä.

- Tietysti asiaan jonkin verran vaikuttaa se, onko lähiympäristössä muita turvallisia aikuisia, jotka nuori saa hätiin heti, jos tapahtuu jotain häntä huolestuttavaa.

 

Joustetaan

Siinä vaiheessa, kun nuorta ei vielä voi jättää yksin kotiin, tarvitaan mökkeilypolitiikassa joustoja puolin ja toisin.

Aivan joka viikonloppu vanhempien ei kannata mökille suunnistaa, vaan yrittää ymmärtää kaverien seuraan haluavaa nuorta. Vastaavasti nuorelta on oikeus vaatia välillä mökille lähtöjä ilman raivareita.

- Kokonaan nuoren ehdoilla ei kannata ruveta menemään, mutta nuorelle tärkeitä asioitakin on syytä kunnioittaa, Aho toteaa, ja muistuttaa, että monella meistä on loppujen lopuksi hyviä muistoja siitä, millaista mökillä oli olla vielä teini-iässäkin olla.

- Vaikka nuori sinne pakotettiin, se onkin ollut hyvä juttu ja mökistä on tullut tuttu ja kiva paikka.

Jos ja kun nuori jää yksin viikonlopuksi, millaiset pelisäännöt hänellä tulisi olla? Jokaisen vanhemman kauhukuvissa siintävät kotibileet, joissa omaa kotia on hajotettu ja sotkettu urakalla.

Aho ymmärtää vanhempia, jotka kieltävät periaatteellisesti kotibileiden pidon, mutta korostaa myös, että nuorelle on hyvä antaa luottamusta ja vastuuta asioista. Jos teinit toilailevat, on hyvä muistaa, että alle 18-vuotiaan tekosista ovat lopulta vastuussa hänen omat vanhempansa.

 

Sovitaan

Jos nuori jo seurustelee, monta vanhempaa epäilyttää jättää kotia nuorenparin koko viikonlopun kutupaikaksi.

- Tässä kannattaa muistaa, että seksiä nuoret voivat aivan samalla tavalla harrastaa päiväsaikaankin. Ja yhdessä nukkuminen ei kaikilla nuorilla väistämättä johda seksin harrastamiseen.

On tärkeää, että vanhemmat tuntevat seurustelukumppanin ja nuorten kanssa sovitaan pelisäännöistä.

Aho muistuttaa, että nuoren pärjääminen yksin kotona ei ole mikään lopullinen "olenko onnistunut vanhempana"-testi.

Takaiskuja ja epäonnistumisia sattuu nuorille. Jos sääntöjä selvästi rikotaan, niihin on syytä olla sovittuna sanktiot etukäteen. Kun törttöilyt on sovitettu, luottamus pitää antaa nuorelle takaisin.

Teksti: Marikka Bergman, Meidän Perhe

 

Yksin kotona - murkun muistilista
  • muista sammuttaa kahvinkeitin ja keittolevyt
  • älä polta kynttilöitä tai suitsukkeita
  • mieti etukäteen, miten sammutat mahdollisen tulipalon
  • muista suihkut ja syömiset, vaikkei äiti olekaan vahtimassa, äläkä kuku koko yötä valveilla
  • harkitse tarkkaan, ketä päästät kylään

 Lue myös artikkelit: Murrosikäinen lomailee ja Murrosikä & seksuaalisuus

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.