Olen neljän kuukauden ikäisen tytön äiti, ja kohta on aika päättää, milloin palaan työelämään.

Kysymys:

Olen neljän kuukauden ikäisen tytön äiti, ja kohta on aika päättää, milloin palaan työelämään. Haluaisin olla kotona mahdollisimman pitkään, jopa siihen asti, että lapsi on 3–4-vuotias. Se olisi taloudellisesti mahdollista.

Toisaalta mieheni ei ole halukas ”elättämään” minua kovin pitkään. Yritän selittää, että kotiin jääminen on lapsen etu, mutta hän ei tätä ymmärrä. Hän on itse joutunut perhepäivähoitoon seitsemän kuukauden ikäisenä, ja appivanhempieni mielestä lapsi oppii itsenäiseksi nopeammin, kun menee aikaisin hoitoon.
Kaipaisin tukea mielipiteelleni. Uskon, että mieheni voisi muuttaa mieltään, jos tietäisi asiantuntijoiden suosittelevan kotiin jääntiä.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Astun miinakentälle, kun otan miehenä kantaa päivähoitoon. Kerran toimittaja vei minut kotiinsa lounaalle keskustelemaan aiheesta. Lehtiartikkelin sävy ja sisältö olivat suurin piirtein käydyn keskustelun mukaisia. ”Kainalojutussa” niskaani kaadettiin ilkeimmät koskaan saamani kommentit, joiden perusteena oli, että en voi lausua asiasta mitään, koska kukaan lapsistani ei koskaan ollut päivähoidossa.

Aiheeseen liittyy voimakkaita tunnelatauksia – aivan kuin äidin arvo mitattaisiin sillä, viekö hän lapsen päivähoitoon ja missä vaiheessa. Eihän se niin ole. Suomalainen päivähoito on kansainvälisillä mittareilla korkeatasoista, mutta se on kehitetty siksi, että naiset vapautuisivat työelämään eikä siksi, että lapset sitä välttämättä tarvitsisivat.

Päätös hoitoon viemisestä on monen tekijän summa. Yhtälössä on lapsi, vanhemmat, äidin ura, isän työtilanne ja perheen talous. Velkojen lyhennykset on maksettava. Jotkut tehtävät muuttuvat niin nopeasti, että paine työhön palaamiseen on suuri. Monet naiset kokevat olevansa parempia äitejä, kun viettävät osan päivästä aikuisten maailmassa.

Jos asioita katsotaan lapsen näkökulmasta, liian aikainen vieraaseen ympäristöön joutuminen kuormittaa ja stressaa keskushermostoa. Monet lapset joutuvat puolustamaan reviiriään päivähoidossa ilman että heillä olisi siihen valmiuksia. Jo päivähoidossa lapsi voi tulla kroonisesti kiusatuiksi. Hoitopaikkoja on moneen lähtöön. Jossakin on sopiva määrä lapsia, hyvät tilat ja motivoitunut henkilökunta, toisaalla ei.

Tärkeintä on miettiä, mitä oma lapsi missäkin vaiheessa sietää. Yhtä tärkeää on kuunnella omaa sydäntä. Lapsen varhaisella ”itsenäistymisellä” heitän vesilintua, sillä se ei ole itseisarvo eikä usein edes lapsen edun mukaista. Äidin kultana on hienoa kasvaa, jos molemmat osapuolet nauttivat yhdessäolosta. Soisin mielelläni tämän mahdollisuuden sinulle ja tyttärellesi.

Meidän Perhe 4/2011

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.