Minkä ikäisenä lapsen pitäisi päästä ulos leikkimään ilman aikuisen jatkuvaa valvontaa?
Sellaista viisasten kiveä ei olekaan, että tähän kysymykseen löytyisi yksiselitteinen vastaus. Riippuu lapsen temperamentista ja taidoista. Joku on viisivuotiaana harkitseva ja varovainen, toinen taas impulsiivinen rämäpää, joka unohtaa leikin tiimellyksessä, mitä äidin tai isän kanssa tuli sovittua. Itsenäistä ulkoilua on siksi hyvä harjoitella asteittain, ensin omassa pihassa niin, että vanhempi voi vahtia ikkunasta, että kaikki sujuu kuten on sovittu.

Lapsen metakognitiiviset taidot alkavat kehittyä kunnolla keskimäärin 6–7-vuotiaana. Se siis tarkoittaa, että hän pystyy tarkkailemaan omaa toimintaansa ja muistuttamaan itseään säännöistä ja ohjeista. Silti moni koululainenkin on vielä lyhytjänteinen ja arvaamaton esimerkiksi liikenteessä.

Sanotaan, että nykyään lapsia suojellaan vähän liikaakin. Onko näin?
Lasten reviirit ovat pienentyneet huimasti muutamassa vuosikymmenessä. En itsekään päästäisi omia lapsiani liikkumaan niin laajalla alueella, jolla itse kuljin. Yksi syy tähän on se, että nykyvanhemmat ovat tietoisempia kaikesta, mikä liittyy lapsen kehitysvaiheisiin, ja tieto lisää tuskaa. Ennen kasvatusta ohjasi muun muassa kansanperinne, eikä lapsuuskokemusten merkitystä samalla tavalla mietitty. Nykyään siis osataan ja ymmärretään pelätä enemmän.
Myös maailma on muuttunut: autoja on nyt paljon enemmän ja ne ajavat kovempaa, joten on oikeasti perusteltua vahtia lapsia tarkemmin.

Toisaalta turvallisuudella on helppo myydä kaikenlaista turhaa, jopa haitallista. Jos leikkipuiston pitää olla niin turvallinen, ettei siellä ihan varmasti voi sattua mitään, siitä tulee helposti tylsä puisto. On myös vanhempia, joille pelkääminen on elämänasenne. Liika varovaisuus voi johtaa siihen, että lapselta kielletään kaikki kiinnostava ja haastava.

Kumpi on pahempi: että suojelee liikaa vai liian vähän?
Itse kallistuisin sille kannalle, että on parempi olla hiukan ylivarovainen kuin ottaa liikaa riskejä. Suojelemalla tekee todennäköisesti vähemmän tuhoa lapselle kuin sillä, että ei huolehdi tarpeeksi.

Suomessa ja monessa muussakin maassa on ollut ikiaikainen perinne, että isommat sisarukset pannaan vahtimaan pienempiään. Monilla aikuisilla on tästä myös ikäviä muistoja. Jos pienemmälle sisarukselle kävisi jotakin, se olisi isommalle valtava taakka kannettavaksi. Mieleeni tulee myös ohjaaja Kiti Luostarisen dokumenttielokuva, jossa hän käsitteli omaa lapsuuttaan ja muisteli, miten isosiskot kytkivät hänet leteistä kiinni oveen, jotta hän ei pääsisi sotkemaan siskojensa leikkejä. Monenlaista voi sattua, kun ei ole aikuisia paikalla.

Toisaalta joskus kuulee lapsista, joita vanhemmat kuljettavat autolla kouluun koko alakouluajan, ja se on sääli. Lapselle on tärkeää saada ottaa oma elinympäristö haltuun. Lapsi tarvitsee hallinnan ja selviytymisen kokemuksia: häneen luotetaan, hän osaa, hän pärjää.

On hyvä, että näitä asioita pohditaan perheissä ja mietitään, mistä omat asenteet ja mahdolliset pelot kumpuavat. Kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja miettiä, mitkä ovat oman lapsen ympäristössä todellisia riskejä ja mitkä eivät. Voihan vielä viisitoistavuotiaskin olla joskus ajatuksissaan ja kävellä auton alle – aikuinenkin voi. Jossakin vaiheessa on vain pakko luottaa, että lapsi pärjää.

Vastaajana varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta.

Meidän Perhe 11/2012

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.