Ajantaju kehittyy vähitellen iän ja kokemuksen myötä. (Kuva: iStockphoto)
Ajantaju kehittyy vähitellen iän ja kokemuksen myötä. (Kuva: iStockphoto)

Mitä järkeä on vitkutella, kun ollaan lähdössä jäätelölle? Aikuinen ja lapsi hahmottavat aikaa eri tavoilla.

Kohta myöhästytään päiväkodista! Viiden minuutin päästä pitää olla aamupala syötynä ja vartin päästä ollaan jo ovesta ulkona!

Arki on täynnä aikatauluja jo pienestä alkaen. Mutta mitä taapero tajuaa siitä, kun sanotaan, että ihan kohta pitää lähteä? Tai milloin koululainen hahmottaa, kuinka pitkä on se tunti, jonka aikana pitää suoriutua aamutoimista?

– Taju ajan kulumisesta ja kellon tai kalenterin ymmärtäminen ovat kaksi eri asiaa, sanoo neuropsykologian erikoispsykologi Pekka Räsänen Niilo Mäki Instituutista.

Lapsi hahmottaa aikaa omalla, vielä alkeellisella tavallaan jo kauan ennen kuin hänellä on mitään käsitystä tunneista ja minuuteista.

– Jo pikkuvauvoilla on esimerkiksi taju siitä, että jokin ääni on pidempi kuin toinen ääni, Räsänen kertoo.

Tämä on havaittu vauvojen aivotoiminnasta, kun heille on soitettu kestoltaan tietynmittaista ääntä toistuvasti ja pituus sitten muuttuukin. Vauvat huomaavat myös, jos tietyin väliajoin toistuvan ärsykkeen rytmi muuttuu.

Ensin ja sitten

Ensin mennään iltapalalle, sitten harjataan hampaat. Sen jälkeen mennään nukkumaan.

Taapero hahmottaa, että tietyt arjen asiat toistuvat yleensä tietyssä järjestyksessä. Se on olennainen askel ajan ymmärtämisessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lapsi mieltäisi aikaa aikajanalla tai kiertokulkuina. Sellaiset ajatusmallit hahmottuvat paljon myöhemmin kalenterin tullessa tutuksi.

Päivittäiset rutiinit kuitenkin auttavat lasta. Jos asioita tehtäisiin aivan milloin sattuu, tulevaa olisi mahdoton ennakoida.

Ehdit katsoa yhden jakson Pipsa Possua, sitten syödään.

Selittäessään tulevia ajanjaksoja pikkulapselle vanhemmat käyttävätkin mittapuuna kellonaikojen ja viikonpäivien sijasta usein tuttuja tapahtumia: Ehdit katsoa yhden jakson Pipsa Possua, sitten syödään.

Jossain vaiheessa lapsi alkaa hahmottaa tapahtumia myös aikaa määrittävillä sanoilla: tänään, huomenna tai eilen.

– Kun lapsi alkaa käyttää näitä sanoja, aikuiset saman tien usein yliarvioivat hänen ymmärryksensä niistä, Räsänen sanoo.

Pienen lapsen mielessä aika on varsin pitkään vain ”nyt” tai ”ei-nyt”.

Esimerkiksi ”eilen” tarkoittaa ensin kaikkea, mikä on tapahtunut aiemmin. Pienen lapsen mielessä aika on varsin pitkään vain ”nyt” tai ”ei-nyt”. Käsitteet tarkentuvat vähitellen.

Ei aikuisenkaan ole aina helppo ajoittaa mennyttä tai tulevaa pelkästään päässään. Jokin tuntuu tapahtuneen kaksi vuotta sitten, mutta oikeasti siitä onkin jo viisi vuotta. Ilman kalenteria ei osaa heti sanoa, mihin päivään vaikkapa ”kolmen ja puolen viikon päästä” viittaa – pidemmistä ajoista puhumattakaan.

Numerot ja viisarit

– Ootko sä täyttänyt jo neljä, kolmevuotias tyttö kysyy kiinnostuneena tuplasti itseään pidemmältä kymmenvuotiaalta.

Kysymyksestä voi päätellä, että lapsi on oppinut ensimmäiset numerot, ymmärtänyt niiden liittyvän tiettyyn määrään ja tajunnut lukujen järjestyksen. Hänellä ei kuitenkaan ole vielä käsitystä siitä, mitä on olla neljä – muuta kuin että se on enemmän kuin kolme vuotta.

Jotta oppisi hahmottamaan aikaa tunteina, viikkoina tai vuosina, on hallittava laskemisen alkeet. Aikaa mittaava numerojärjestelmä tulee tutuksi muun matematiikan ohessa, mutta se vaatii jonkin verran erillistä opettelua. Kelloissa kun on kymmenjärjestelmän lisäksi oma 12-järjestelmä.

Kellotaulun avulla vuorokauden kierto hahmottuu myös kuvallisesti. Viisari kiertää vuorokauden ympäri. Aamu, päivä, ilta ja yö seuraavat toisiaan aina samassa järjestyksessä. Pienellekin lapselle voi näyttää, että lyhyt viisari on aina samassa kohdassa, kun on aika käydä nukkumaan.

Aikapuhetta arkeen

Tule vartin päästä sisään syömään, vanhempi huikkaa pikkukoululaiselle, joka jää vielä hetkeksi pihaan leikkimään. Puolen tunnin päästä lapsi saapuu ja sanoo, ettei muistanut katsoa kelloa. Hänestä tuntui, että kului vain hetki!

Milloin lapsi alkaa hahmottaa, miten pitkä on vartti tai puoli tuntia? Sitä on mahdoton sanoa, sillä oppiminen käy asteittain. Olennaista on, saako lapsi riittävästi konkreettisia kokemuksia erimittaisista ajoista. Ilman sitä aikuisten on turha edes odottaa mitään.

Aikuisissakin on niitä, jotka eivät tunnu koskaan oppivan arvioimaan aikaa oikein.

– Aikuisille on kertynyt jo paljon kokemusta siitä, mitä tarkoittaa, kun on vartti aikaa, ja mitä siinä ajassa vielä ehtii tehdä. Siitä huolimatta aikuisissakin on niitä, jotka eivät tunnu koskaan oppivan arvioimaan sitä oikein, Räsänen sanoo.

Vanhemmat voivat tukea lapsen ajantajun kehittymistä kertomalla ajoista ja kestoista, vaikkei lapsen ole vielä tarkoituskaan suoriutua niiden arvioinnista itse. Sen sijaan, että komentaisi vasta lähdön hetkellä korjaamaan lelut, lapselle voi sanoa ennakoiden: kymmenen minuutin päästä lähdetään, ryhdypä laittamaan tavaroita kasaan.

Se juoksee tai matelee

Kolmasluokkalainen osaa jo yleensä lähteä melko itsenäisesti kouluun. Silti voi käydä niin, että kiinnostava puuha vie huomion, ajantaju hämärtyy ja lähtö jää viime tinkaan.

Kokemus ajasta on herkkä häiriöille myös aikuisilla. Toiminta ja liike vaikuttavat siihen paljon. Räsäsen mukaan ihmiset ovat tutkimuksissa varsin hyviä arvioimaan viiden minuutin keston, kun saavat rauhassa keskittyä tehtävään. Mutta kun samaan aikaan joutuukin tekemään jotain, arvio huononee heti.

Jos auton takapenkillä ei ole mitään tekemistä, aika matelee ja matka mummolaan tuntuu pitkältä. Kun taas ollaan kavereiden kanssa Pokémon-jahdissa, aika lentää kuin siivillä.

Meneekö aika hukkaan, jos sitä ei käytä johonkin järkevään?

Tapamme ymmärtää aikaa nojaakin pitkälti vertauskuviin: jo se, että aika kulkee eteenpäin, on pelkkä mielikuva. Entä meneekö aika hukkaan, jos sitä ei käytä johonkin järkevään? Aikuisten mielestä hyvää aikaa on usein se, kun tehdään jotain. Lapselle hyvää aikaa voikin olla se, kun ei tehdä mitään.

– Me opetamme lapsille kulttuurista tapaa mieltää, mitä aika on. Eihän siitä ole mitään yhtä totuutta, Räsänen sanoo.

Moni vanhempi kummastelee, miksi vielä kouluikäinenkin lapsi voi alkaa kuin tarkoituksella hidastella lähtötilanteissa, vaikka tietäisi, että luvassa on jotain kivaa.

Aikuisten käsitys siitä, mikä milloinkin lapsesta on kivaa, on kuitenkin Räsäsen mukaan varsin hatara. Jos aikuinen sanoo, että lähdetäänpä syömään jätskiä, niin lapsesta tässä ja nyt kivaa on silti kesken oleva leikki, ei pukeminen ja lähteminen.

– Lapsella ei ole mielessään kelloa, joka vaatii olemaan nopea, koska jäätelönsyönti on mahdollista vain kello 16.45 asti, koska silloin pitää olla jo jossain muualla. Lapsen näkökulmasta ainahan sitä ehtii ”kohta”.

Hetkessä elämisen taidossa aikuinenkin voisi joskus ottaa mallia lapsilta.

Tue lapsen ajantajua

1. Rutiineista se lähtee

Päivittäiset rutiinit auttavat lasta hahmottamaan samanlaisina toistuvien asioiden järjestystä ja siten ajan kulkua. Ensin pestään hampaat, sitten on aika mennä nukkumaan.

2. Matematiikan alkeet haltuun

Kellonaikojen oppiminen edellyttää laskutaidon alkeita. Puhu lapselle numeroista, ajoista ja määristä arjen tilanteissa, vaikkei hän vielä niitä hahmotakaan. Se helpottaa myös matematiikan oppimista.

3. Muista muistutella

Vaikka koululainen osaisi jo kellon, ajantaju on häiriöille altis. Kun tulee muuta ajateltavaa tai hauska tekeminen tempaa mukaansa, ajan kuluminen unohtuu helposti.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.