Viisi vinkkiä vanhemmalle.

Mikä neuvoksi, kun lapsi ei viihdy omassa sängyssään? Yössä kuuluu pienten jalkojen tepsutus: lapsi tassuttaa taas kerran omasta huoneestaan ja kapuaa isin ja äidin väliin.

On luonnollista, että lapsi hakee vanhemmistaan turvaa herättyään keskellä yötä, ja lähekkäin nukkuminen voi olla ihanaa kaikkien mielestä. Joskus yölliset vierailut kuitenkin ottavat voimille, eikä lopulta kukaan nuku hyvin.

Amerikkalainen kouluttaja, kirjailija ja neljän lapsen äiti Elizabeth Pantley antaa kirjassaan The No-Cry Sleep Solution for Toddlers and Preschoolers vinkkejä vanhemmille, jotka haluaisivat nukkua rauhassa omassa sängyssään:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Lattiamajoitus. Hyvä ensiaskel voi olla makuuhuoneen lattialle laitettu patja ja peitto. Kerro lapselle, että hän voi yöllä herättyään hipsiä siihen nukkumaan. Jos uusi järjestely yöllä unohtuu, ohjaa lapsi lempeästi omalle paikalleen.
  2. Aamunyhjääminen. Jos itsekin tykkäät loikoilla välillä koko porukalla, sopikaa, että lapsi saa tulla viereen aamuisin, kun kaikki ovat jo yöunensa saaneet. Laita merkiksi esimerkiksi kelloradio soittamaan musiikkia aamulla, kun on sovelias aika.
  3. Erikoisyöt. Jos arkiyöt sujuvat rauhallisesti omassa sängyssä - laskemisessa voi käyttää tarroja - viikonloppuisin saakin tulla nukkumaan äidin tai isin viereen. Joillekin lapsille järjestely voi kuitenkin olla liian sekava: ero arki- ja viikonloppuöiden välillä voi olla vaikea hahmottaa.
  4. Palautus omaan sänkyyn. Laita lapsi iltarutiinien jälkeen omaan sänkyynsä. Kerro lapselle, että toivot hänen nukkuvan omassa sängyssään, jotta sinäkin saisit nukkua rauhassa. Kun hän nousee sängystään, vie hänet rauhallisesti takaisin, anna iltapusu tai -hali ja toivota kauniita unia. Tarvittaessa istu vieressä, kunnes lapsi nukahtaa. Voit joutua toistamaan tämän useita kertoja yössä ja useita öitä peräkkäin, mutta sitkeys tuottaa tulosta ja yövierailut vähenevät.
  5. Palkitseminen. Tarrasysteemi motivoi monia leikki-ikäisiä: lapsi saa tarran jokaisesta omassa sängyssä nukutusta yöstä, ja kun tarroja on kertynyt kalenteriin sovittu määrä, mennään yhdessä jätskille, lapsi saa toivomansa lelun tai jotakin muuta erityisen mukavaa.

Yksi konsti kaupan päälle: Ei ole mitään sääntöä siihen, kuinka vanha lapsi saa tulla vanhempiensa viereen. Mieti, oletko ryhtymässä muutoksiin teidän itsenne vai epämääräisten ulkoisten paineiden vuoksi. Mikä juuri teillä toimii? Pääasia on, että kaikki nukkuvat hyvin. Mieti myös, miksi lapsi heräilee ja tulee viereen: onko siitä vain tullut tapa, vai onko hänellä ehkä painajaisia tai pelkoja, joista olisi hyvä jutella?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Lapsen unirytmi ja Kun lasta pelottaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla