Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Syli auttaa malttamatonta lasta.

Milloin ne tulee? Äiti, joko me mennään? Minä ha­luan sen NYT!

Leikki-ikäinen lapsi on usein malttamaton – ja harvassa taitavat olla ne vanhemmat, jotka jaksavat lapsen kärsimättömyyttä aina hiljaa sietää.

Eikä tarvitsekaan. Lapselle voi välillä tokaista lyhyen napakasti "ihan kohta", "viiden minuutin päästä" tai "odota hetki". Kannattaa silti muistuttaa itseä siitä, että kärsimättömyys on lapsen luontaista käyttäytymisen kehitystä.

– On hyvä pohtia sitä, miksi malttamattomuus olisi pelkästään negatiivinen ominaisuus. Entäpä, jos aikuinen ajattelisikin niin päin, että jonkin asian odottelu on taipumus, siinä missä jokin muukin luonteenpiirre, sanoo lasten­psykologi Saara Salo Pilke-klinikalta.

Salo ymmärtää, että kärsimätön lapsi osaa vetää aikuisen pinnan kireäksi. Aika usein lastenpsykologin vastaanotolla vanhemmat ottavat lapsen kärsimättömyyden puheeksi jonkun muun ongelman ohella.

– Fiksu vanhempi pohtii ensiksi aina omia reaktioitaan. Hänen tehtävänään kun on olla lapsen kasvuvaiheissa tukena ja roolimallina. Ei lasta hirveästi auta aikuisen kiukkuinen mylväisy "älä intä" tai "lopeta kyseleminen". Sen sijaan aikuinen voisi ottaa pienen aikalisän ja reagoida myönteisesti lapsen malttamattomuuteen.

Liian kiireinen arki?

Saara Salo sanoo, että lapsen kärsimättömyyden taustalla on usein jännitystä.

– Jos kylään on tulossa toinen lapsiperhe, moni lapsi on kuin kissa pistoksissa. Ota silloin­ jännityksen purkamiselle hetki aikaa. Sanoita rauhalliseen äänensävyyn lapsen odotusta: "Nyt sä taidat tivata tässä sen takia, että sua vähäsen jännittää. On varmaan vaikea odottaa, kun Mikko-kaverikin on tulossa. Mietitään vaikka hetki, että mitä te Mikon­ kanssa sitten teette. Mitä leikkiä te alkaisitte leikkiä?"

Tällaista pohdintaa Salo kutsuu ennakoimiseksi. Kun kärsimättömän lapsen ottaa todesta, se auttaa lasta säätelemään tunteitaan.

– Jos lapsi on usein kärsimätön, pohdi hetki omaa ja perheesi elämää: Olemmeko me aikuiset usein stressaantuneita? Odotanko itse arjeltani liikaa? Intänkö itse vastaan, kun lapsi inttää? Jos vastaus on kyllä, lapsi kaipaa yhteiseltä ajaltanne luultavasti rauhoittumista, huomiota ja kuulluksi tulemista.

Salon mukaan lapsen malttamattomuus heijastelee usein nykypäivän kiirettä.

– Arjen kiireiden keskelle olisi hyvä saada säännöllisesti toistuvia, turvaa luovia rutiineja. Aikuinen on se, jolta löytyy tarvittaessa joustonvaraa. Kumpi on tärkeämpää: siivota joka ilta koti kuntoon vai raivata iltapuhteilta tilaa lapsen ja aikuisen yhdessäololle?

Salon motto kuuluu: "Tunne lapsesi." Tällä hän tarkoittaa sitä, että aikuisen pitäisi olla kuulolla siitä, onko oma lapsi ylipäätäänkin herkästi reagoiva ja temperamenttinen.

– Ei lapsen tarvitse muuttua. Impulsiivinen lapsi voi olla isonakin impulsiivinen tai kärsimätön aikuinen.

Kosketuksen kaipuuta

Kaikki me olemme vauvana olleet kärsimättömiä. Olemme tarvinneet äidin ja isän läheisyyttä ja hoivaa nyt eikä kohta. Vasta kolmen, neljän vuoden iässä lapsi oppii sietämään sitä, etteivät asiat tapahdu tässä ja nyt. Hän ymmärtää sen, että vasta kun äiti tulee kotiin, lähdetään kauppaan ostamaan jäätelöä.

– Lapsipsykologiassa on havaittu, että tulevien tapahtuminen tiedostaminen ja niiden odottaminen kytkeytyy vahvasti kielenkehitykseen. Lapset, joilla on ongelmia kielenkehityksessä, ovat usein myös muita malttamattomampia.

Pienen koululaisen aikakäsitys on jo niin hyvin kehittynyt, että hän tajuaa, että jotakin voi tapahtua sovitusti vasta huomenna tai ensi viikolla. Aikuiselle voi kuitenkin olla yllätys, että vasta 18-vuotias kykenee kunnolla hahmottamaan vuoden pituisen ajan.

– Se kertoo osuvasti siitä, miten odotuksen, kärsivällisyyden ja ajan kulun ymmärtämisen eri vaiheet prosessoituvat lapsen aivoissa­. Vanhemmat eivät voi olettaa, että lapsi oppisi kärsivälliseksi sillä, että hänelle sanotaan "älä ole niin kärsimätön".

Usein kärsimättömän lapsen kanssa unohtuu fyysinen rauhoittaminen. Salo sanoo, että moni lapsi tarvitsee sitä, että otetaan syliin, paijataan, pötkötellään yhdessä sängyllä tai vanhempi hieroo vaikka hartioista.

– Mitä malttamattomampi lapsi, sitä enemmän hän hyötyy rentouttamisesta. Kun lapsi saa tulla lähelle, kärsimättömyys sulaa siihen.

Asiantuntijana lastenpsykologi Saara Salo Pilke-klinikalta.

Lähde: Essi Kähkönen, Koska ne tulee? Meidän Perhe 7/2013

Lue lisää

Älä sano tätä taaperolle

Tee lapsen sylihoito oikein – lue ohjeet

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.