Lapsella on oikeus leikkiä. Miksi puolet kuudesluokkalaisista on sitä mieltä, että leikkiminen joudutaan lopettamaan liian aikaisin?

Lapsella on oikeus leikkiä. Miksi puolet kuudesluokkalaisista on sitä mieltä, että leikkiminen joudutaan lopettamaan liian aikaisin?

- Lasten elämään tarvitaan enemmän leikkiä ja vähemmän suorittamista niin harrastuksissa kuin koulussakin. Koulussakin hengähdyshetket ovat lapsille tärkeitä oppituntien lomassa. Hyvä ruoka, toiminnalliset välitunnit sekä kauniit tilat parantavat lasten hyvinvointia koulussa, sanoo lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Hän jatkaa:

- Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Lasten vanhempina, harrastusten järjestäjinä ja vaikuttajina muistetaan kuunnella lasten mielipiteitä niin koulun kuin vapaa-ajankin asioista.

Kun kuudesluokkalaisilta kysyttiin 20.11.2008 julkistetussa UNICEFin tutkimuksessa heidän käsityksiään leikistä, harrastuksista ja kavereista, olivat tulokset pysäyttäviä.

Vastaajista 40 % koki lasten lopettavan leikin liian aikaisin. Internetin ja tietokoneen parissa pääasiassa aikaansa viettävistä keskimääräistä useampi (55 %) sanoi kyllästyneensä leikkimiseen.

Itsensä koki välitunnilla yksinäiseksi aina, useimmiten tai joskus 10 % kuudesluokkalaisista. Prosentin verran pojista ilmoitti, ettei heillä ole yhtään kaveria koulussa. Tämä tarkoittaa noin 5 000 oppilasta ja yhtä monta surullista tarinaa.

Pääkaupungissa ja maaseudulla monet asiat vaikuttavat tutkimusten mukaan olevan eri tavoin.

Pääkaupunkiseudulla asuvista kuudesluokkalaisista 32 % jatkaa vielä leikkimistä, maaseudulla vastaava osuus on 50 %. Samoin pääkaupunkiseudulla lapsista 20 % koki itsensä useimmiten rumaksi, maaseudulla prosenttimäärä oli kymmenen.

Anna Pihlajaniemi, Meidän Perhe

Kuvat: iStockphoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla