Näin selviät murisevan murrosikäisen kanssa.

Murrosikäisestä usein juuri hänellä on ne kaikkein idiooteimmat vanhemmat. Kun lapsi kasvaa, mielen ja kehon muutokset kuohuttavat – toisia vähemmän, toisia enemmän – ja silloin on muristava.

– Nuoren täytyy välillä katsella mustien lasien läpi kaikkein turvallisimpia ihmisiä, omia vanhempia, jotta voi päästää irti ja itsenäistyä, sanoo koulukuraattori Maija Lehtikangas.

Tilanne ei ole vanhemmalle helppo. Rakkaan lapsen vihan kohteena oleminen on haastavaa ja tuki tarpeen: Lehtikankaan toimittama Murkkumanuaali sisältää tietoa ja vastauksia teinien vanhemmille. Väestöliiton tuore julkaisu kokoaa yhteen vanhempien Murkun kanssa -nettipalvelussa esittämiä kysymyksiä ja asiantuntijoiden vastauksia niihin. Lehtikangas toimi viime vuonna päättyneen nelivuotisen projektin vastaavana koordinaattorina.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se, mikä murisevien teinien vanhempia huolestuttaa, on nuorten tulevaisuus, seksi- ja alkoholikokeilut, mielenterveyteen liittyvät asiat, koulunkäynnin vaikeudet, kaverit tai niiden puuttuminen. Vanhemmat saattavat pelätä, että nuori on täysin kavereiden vietävänä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Usein se on vanhempi, jolle osataan se ei sanoa ensimmäiseksi. Mutta vanhemman on hyvä muistaa, että jos ei tule vaikeita tilanteita, nuori ei opi itsenäiseksi. 

Anna aikaa ja ole kuulolla

Lehtikankaasta nykynuorten elämässä on enemmän epävarmuutta aiheuttavia ja vanhemmille vieraita tekijöitä kuin ennen:

– Esimerkiksi nuorten nettikäyttäytyminen ja pelien maailma on vanhemmille usein vieras. Myös lapsen kiusaaminen voi jatkua vaikkapa netissä tai tekstarien avulla.

Kuinka kuohuvan murrosikäisen kanssa sitten selviää? Antamalla aikaa, olemalla kuulolla ja kiinnostunut, on Lehtikankaan vastaus.

– Aikuistumisen kannalta on hyvä, etteivät kaikki nuoren asiat mene aina putkeen. Ristiriitoja nuorten kanssa ei pidä pelätä: hankalia tilanteita tulee voida harjoitella kotona. Oppia saa samalla myös vanhempi.

Murkkuperheessä käydään rajanvetoa. Sekä vanhemman että nuoren on hyvä pistää kampoihin.

– Rajanveto on tärkeää, mutta samoin se, ettei nuoren tahtoa nujerreta, Lehtikangas sanoo.

Yhteiset säännöt ja selvät rajat luovat nuorelle reviirin, jota voi vähitellen laajentaa. Murkkumanuaali opastaa:

 Sovi perheen nuoren kanssa yhdessä näistä:

  • Internet- ja peliaika
  • Kotityöt
  • Kotiintuloaika, yökyläily ja yövieraat
  • Rahankäyttö

Vanhempien kysymyksiä ja asiantuntijoiden vastauksia voi lukea myös Väestöliiton Murkun kanssa -nettisivulta.

Murkkumanuaali: Tietoa ja vastauksia teinien vanhemmille, Väestöliitto 2012.

Vierailija

oon 15v eli siis niiku vissii murrosiäs ja itte en koskaa angstaaa ja koikeista tulee 9 ja 10 joten en taida olla tyhmäkään :)))

Vierailija

Se että itse olit/olet tyhmä ei tarkoita sitä, että muut olisivat ja eikös juuri tuo ole sitä ¨angstausta¨? pitääkö tulla normaaleiden ihmisten sivuille valittamaan joka asiasta(enkä väitä itse olevani normaali tai etten valittaisi:). Häiritsee vain tuollainen käytös kun ihmiset saavat keskustella anonyyminä)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla