Keskimmäinen lapsemme on temperamentiltaan melko haastava.

Kysymys:

Meillä on kolme lasta, 2-, 4- ja 6-vuotiaat. Keskimmäinen on temperamentiltaan melko haastava. Jos asiat eivät mene hänen mielensä mukaan, hän joutuu raivokohtauksen valtaan: alkaa itkeä, huutaa ja komennella minua. Mikään lohdutuksen tai järjen ääni ei tunnu läpäisevän sitä häkkiä, johon hän näyttää joutuneen raivonsa vangiksi.
Kokeiltu on myös sylissä pitäminen raivokohtauksen aikana. Hän ei tunnu sietävän kosketusta silloin. Joskus olen laittanut pojan kiukkuamaan lukitun oven taakse, kun hän on alkanut esimerkiksi lyödä. Kun päästän hänet pois, sama jatkuu.
Tuntuu kamalalta katsoa pojan voimattomuutta pahan olonsa kanssa. Tilanteiden ennaltaehkäisy on avainsana, mutta aina se ei onnistu. Lopulta raivokohtaukset yleensä laukeavat kuin itsestään. Jälkeenpäin poika on haluton käsittelemään asiaa.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Sanot poikasi olevan temperamentiltaan melko haastava. Osut naulankantaan: temperamenttityyppi selittää ainakin osan käyttäytymisestä. On helppoja, hitaasti lämpiäviä ja haasteellisia lapsia, joista viimemainittuja kutsuttiin aikaisemmin ”vaikeiksi”. Poikasi kuuluu tähän ryhmään. On oletettavaa, että hänen sisaruksensa ovat helpompia tapauksia, mikä tekee katraan kasvattamisesta mutkallista puuhaa.
Tiedän erään lastenpsykiatrin, jonka kolmella lapsella on kullakin erilainen temperamentti. Sen ”haasteellisen” hiuksia kuivattiin raivokohtauksen jälkeen joskus hiustenkuivaajalla, ja isukillakin oli aika kuuma. Lastenpsykiatrin nimi pysyköön salassa. Haasteellinen lapsi on nykyisin hämmästyttävän kesy tapaus.
Lapsen käytös ei ole kenenkään syytä eikä vikaan menneen kasvatuksen seurausta. Negatiivisesta kierteestä pitäisi yrittää päästä irti. En panisi lasta lukkojen taakse raivoamaan, sillä siellä hän on entistä turvattomampi. Juttelisin lapsen kanssa silloin, kun hän ei ole tunnekuohun vallassa. Se voi olla hänestä kiusallista, mutta sille ei voi mitään. Sanoisin, miten ihana ja kiva poika hän on, ja miten kurjaa on, kun näitä yhteenottoja tulee ja kaikilla on sitten paha mieli.
Yrittäisin löytää lapsen kanssa yhdessä keinoja, joilla päästäisiin eteenpäin. Voisiko sopia, että äiti näyttää hänelle keltaisen kortin, kun arvioi, että kohta pamahtaa, ja poika menee oma-aloitteisesti rauhoittumaan huoneeseensa? Sovitusta toiminnasta saisi vaikka tarran vihkoon – ja kymmenestä tarrasta pikku palkinnon.
Voi miettiä sitäkin, miltä tuntuu olla keskimmäinen ja se ainoa haasteellinen. Olisiko mahdollista joskus järjestää hänelle äidin tai isän kanssa mukava yhdessäolon hetki, jokin tapahtuma, josta hän nauttii? Tulisiko hänestä esille uusia puolia, kun sisarukset eivät ole mukana?

Vierailija

Mikä avuksi raivokohtauksiin?

Meillä jätettiin kaikki makeiset ja limut pois, kahdenviikon päästä oli jo selvä muutos lapsissa rauhallisempaan suuntaan. Raivoamiset jäi pois kokonaan kuukauden sisällä. Samaa ehdotin myös sisareni ylivilkkaan lapen rauhoittamiseen, epäröiden he kokeilivat tätä ja selvä muutos rauhallisempaan suuntaan alkoi jo kahdenviikon sisällä.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.