Valehteluun täytyy aina puuttua, että lapsi oppii erottamaan toden ja valheen välisen rajan.

Usein narraaja hakee sosiaalisia rajoja tai pönkitystä itsetunnolleen, mutta joskus vanhempien on syytä katsoa peiliin.

Kun lapsi kärähtää valehtelusta, monet vanhemmat hermostuvat. Rehellisyyden arvo on suomalaisessa kulttuurissa korostunut, ja totuuden pienetkin vääristelyt voivat sen takia tuntua vanhemmasta loukkaavalta: Eikö lapseni enää luota minuun? Haluaako hän nolata vanhempansa?

Valehteluun ja narraamisen täytyy tietenkin aina puuttua, että lapsi oppii erottamaan toden ja valheen välisen rajan. Aikuisten maailmassa valehtelussa on toki aste-eroja.

On eri asia kaunistella kohteliaisuussyistä totuutta kuin valehdella päin naamaaolevansa täysin tietämätön esimerkiksi siitä, kuka naarmutti naapurin auton. Pieni lapsi ei sävyeroja kuitenkaan erota ja siksi aikuisen täytyy olla johdonmukainen opettaessaan hänelle totuudenkertomista.

 

Lapselle täytyy kuitenkin jäädä mielikuva siitä, että rehellisyys ja totuudenkertominen kannattaa, silloinkin kun on tehnyt väärin. Töppäilyistä voi tulla seurauksia, mutta lopputulos jää kuitenkin positiiviselle puolelle. Lasta myös kiitellään siitä, että hän uskaltanut kertoa totuuden ja myös töppäyksestä seuraava rangaistu voi olla silloin lievempi.

Lapselle voi sanoa esimerkiksi "Olet minulle niin tärkeä, että haluan aina tietää, mitä sinulle on oikeasti tapahtunut. Vain silloin pystyn auttamaan sinua kiperissä tilanteissa."

Uskaltaako totuuden kertoa?

Valhe voi myös olla lapsen keino pönkittää egoaan kavereiden silmissä. Hän ehkä pelkää, ettei riitä kavereille omana itsenään, ja valehtelee esimerkiksi omistavansa kadehdittuja muotileluja.

Egonkohotusvalheisiin on syytä suhtautua hienotunteisesti. Lasta ei ainakaan pidä mennä nolaamaan kavereidensa kuullen vaan asian voi ottaa puheeksi kahden kesken. Lapselle voi selittää, että jos uudet kaverit saavat tietää narraamisesta, he eivät ehkä usko muitakaan juttuja. On hyvä miettiä sitäkin, miten muuten lapsi voisi itsetuntoaan nostaa.

Lapsi saattaa muokata todellisuutta itselleen edullisempaan muotoon päästäkseen helpommalla ja välttyäkseen moitteilta. Hän ei ehkä uskalla kertoa vanhemmalle totuutta, koska tämä on joskus hermostunut liikaa lapsen töppäilyistä.

Lapsi saattaa vaistota vanhemman olevan tiukilla omassa elämässään ja haluaa säästää hänet ylimääräisiltä murheilta. Tai sitten lasta vain ärsyttää vanhemman hössötys ja tapa nostaa iso haloo aina, kun hän osoittaa merkkejä epätäydellisyydestä. Silloin aikuisen on syytä miettiä käytöstään.

Itseltään voi kysyä muun muassa, toistaako vanhempana lapsuudenkodista omaksuttua mallia, jossa lapsi hyväksytään vain myönteisine ominaisuuksineen. Mikä auttaisi paremmin sietämään tilanteita, joissa oma lapsi on ollut tottelematon?

Välillä toisen vanhemman voi antaa hoitaa kiperän tilanteen ja purkaa omaa kiukkuaan vaikka ystävälle. Eikö palkitsevinta sittenkin ole se, että lapsi uskaltaa kertoa aikuiselle ne kaikkien kipeimmätkin asiansa? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.