Kahdeksan ajatusta lasten pelaamisesta.

1. Keksi ja ideoi lapsen kanssa kilpailevaa tekemistä ainaiselle pelaamiselle. Pienempien lasten mielestä vanhempien seura voittaa aina kuitenkin pelaamisen. Murrosikäisen kanssa voi yhdessä ideoida uusia harrastuksia tai muita aktiviteetteja. Juttele pelaamisesta lapsen kavereiden vanhempien kanssa: Sopikaa yhteisistä aikarajoituksista ja siitä, millaisia pelejä lapset saavat pelata ja pitäkää niistä kiinni. Hanki kotiin pelejä, jotka kannustavat ryhmätyöhön, esimerkiksi punomaan juonia ja strategioita yhdessä toisten kanssa.

2. Ota selvää lapsen toivomien pelien sisällöistä ennen kuin teet ostopäätöksiä. Kestä kiukunpurkaukset, vaikkei lapsi saisikaan toivomaansa peliä. Pelien ikärajoitukset eivät ole vain ystävällisiä suosituksia, vaan ammattilaisten laatimia rajoituksia, joiden noudattamisesta aikuisen pitäisi huolehtia.

Nyrkin kuva kertoo, että pelissä on väkivaltaa, hämähäkki informoi kauhusta, naaraan ja uroksen merkkiyhdistelmä seksistä ja puhekuplaan sijoitetut huudahdusmerkit rumasta kielestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Muista, että lapsi voi myös imuroida ja kopioida tietämättäsi alaikäisiltä kiellettyjä pelejä netistä tai pelata niitä reaaliaikaisena nettipelinä hengenheimolaistensa kanssa. Pysyttele kärryllä siitä, mitä lapsi koneensa kanssa touhuaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Pelaa uusia pelejä yhdessä lapsen kanssa ja keskustele hänen kanssaan sisällöistä. Onko faktan ja fiktion raja lapselle selvä? Osaako hän käyttää nettiä turvallisesti?

6. Sijoita tietokone olohuoneeseen tai muihin yhteisin tiloihin, joissa voit valvoa lapsen tekemisiä. Sopikaa, ettei koneella olla pariin tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Kannusta lasta käyttämään konetta myös muuhun kuin pelaamiseen.

7. Miten valvoa lapsen pelaamista pitkinä iltapäivinä, jotka koululainen viettää yksin kotona? Toiset vanhemmat ottavat tylysti koneen tai tietokoneen verkkojohdon mukaan työpaikalleen. Vai pääsisikö parempaan ratkaisuun sittenkin keskustelemalla?

8. Viettäkää kotona myös "koneettomia päiviä." Miten riippuvainen lapsi on koneesta ja pelaamisesta? Keksiikö hän sentään vielä muutakin tekemistä? Jos viikon lomamatka ilman tietokonetta on lapselle yhtä tuskaa, kannattaa ehkä pitää pelaamisessa pientä taukoa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla