Suomessa opitaan uimaan varhain.

Tuhansien järvien maassa opitaan uimaan varhain. Meidän Perheen lukijoiden lapsista 75 prosenttia on oppinut uimaan 6-vuotiaana tai nuorempana. Tästä porukasta neljännes on oppinut uimaan jopa 4-vuotiaana tai nuorempana! Nettikyselyyn vastasi 124 lukijaa.

Vajaat 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lapsi voi oppia uimaan sitten, kun hänestä tuntuu siltä. Noin 40 prosenttia puolestaan totesi,  että lapsen pitää oppia uimaan ennen kouluikää, vaikka sitten vähän lahjomalla tai painostamalla.

Aran lapsen opettaminen uimaan on luku sinänsä. Lukijat olivat keksineet hyviä keinoja opetuspuuhiin. Tässä niistä muutamia:

"Meillä on mökki saaressa, jossa vietämme paljon aikaa. Tämä oli yksi keskeinen syy siihen, että halusimme opettaa tyttömme uimaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tyttömme aristelee vedessä kovasti, mutta keksin oivan keinon. Hän on hulluna kaikkeen prinsessakrääsään, joten hankimme hänelle prinsessa-aiheiset kellukkeet, uimarenkaan ja uimapuvun. Itse en yleensä pidä lahjonnasta tai tällaisesta krääsästä, mutta tyttömme kohdalla se tehosi. Hän suostui opettelemaan uimista vedessä. Vieläkään hän ei suoranaisesti nauti vedessä olemisesta, mutta kohtalainen uimataito on jo hallinnassa.. ja hyvä niin. Ei vedestä tarvitse tykätä, mutta mielestäni uimataito kuuluu jokaisen perustaidoista. Ei sitä tarvitse tykätä, mutta sen taidon avulla voi joskus pelastaa jonkun hengen (itsensä tai toisen)."

"Vielä vuosi sitten kesällä poika seisoi kellukkeet käsissä järvessä ja huusi, ettei osaa eikä uskalla uida. Syksyllä meni uimahallin uimakouluun ja oppi uimaan jo 4. kerralla. Kiitos kuuluu loistavalle uimaopettajalle! Nyt poika jo hyppii laiturilta veteen ja ui pitkiäkin matkoja, eikä tuosta arasta uimarista tietoakaan. Ikää on nyt hitusen vajaat 6 vuotta."

"Meidän tytär oli aiemmin sellainen, että ei toivoakaan ilman kellukkeita edes rannalla. Jäätelöä syödessä kesken uimisen hän piti kellukkeita. Kerran jätin kellukkeet tahallaan kotiin – noh eipä mennyt lapsi veteen. Laitoin uimakouluun 6-vuotiaana. Opettaja oli tosi tiukka, vaativa ja näin ollen hyvä! Meidän mussukka oppi uimaan, opettaja huusi vieressä "jaksaa jaksaa, vielä vielä, juuri noin, hyvä hyvä" eli opettaja laittoi käskyillään lapsen uimaan. Ei antanut aikaa pelätä vettä tai muutenkaan touhuta. Mulla tuli itku, kun viimeisenä päivänä saivat vanhemmat mennä katsomaan, mitä olivat oppineet. Allas uitiin päästä päähän, hyppivät syvään veteen, sukelsivat tosi pitkälle, ja väitän, että uimataidon oppimisen syy oli se, kun luottivat opettajaan."

"Poika ei oppinut millään, vaikka yritettiin. Ostin pojalle räpylät, ei muuta tarvinnut. Oppi heti! Räpylöistä sai potkua, että pysyi pinnalla, ja niin poikaa ei saanut altaasta mihinkään."

"Mökkimme ranta on syvä, joten siinä ei uimaan opettelu onnistu. Hommasimme kylpytynnyrin. Siellä lapsemme oppi uimaan."

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.