Kiukkupodcast, jakso 5: Varmat keinot, jotka auttavat sekä lasta että aikuista kiukkutilanteessa – ota nämä käyttöön

Viidennessä Kiukkupodcast-jaksossa asiantuntijat antavat kestäviä vinkkejä kiukkutilanteisiin lapsen kanssa.

Kuuntele podcast alta tai Suplasta:

 

Monessa kodissa tilanne on joulun alla tämä: koulusta saapuu kiukkuinen lapsi, joka rähisee sisaruksilleen ja menettää herkästi malttinsa. Väsymyksestä huolimatta uni ei tahdo tulla, ja koko perheen tunnelma kiristyy. 

Ihan tyypillistä loppuvuonna, sanoo psykologi Julia Pöyhönen. Hän on toinen asiantuntija Vauvan ja Meidän Perheen Kiukkupodcastissa, jonka viidennessä jaksossa käsitellään hyviä keinoja kiukkutilanteen rauhoittamiseksi.

– Loppuvuosi ennen lomaa on tyypillinen ajankohta, jolloin lapsi tarvitsee aikuisen apua rauhoittumisessa ja rentoutumisessa, Pöyhönen sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Itsekuri on kuin lihas, joka väsyy. Jos lapsi on noudattanut sääntöjä koulussa koko päivän ja jaksanut olla rakentava sosiaalisissa tilanteissa, itsekuri on voinut kulua hetkellisesti loppuun ennen kotiovesta astumista. Sama näkyy aikuisillakin: jos kaikki itsekuri on käytetty päivän aikana, syö illalla herkemmin suklaapatukan, vaikka olisi päättänyt olla syömättä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnista lapsen stressi 

Lapsen stressi ei sinällään ole haitallista, eikä aikuisen tarvitse varjella siltä loputtomiin. Stressinsäätelyä voi oppia vain kuormittavissa tilanteissa. 

– Mutta on tärkeä tunnistaa merkit, milloin oma lapsi on stressaantunut ja miten häntä voi auttaa rentoutumaan, Pöyhönen sanoo.

Vaikeiden vaiheiden aikana vanhemman kannattaa keskittyä vähentämään muuta kuormaa arjessa ja auttamaan lasta rauhoittumisessa ja rentoutumisessa normaalia enemmän. 

– Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä herkemmin tunne tulee kiukkuna, vaikka alla olisi muita sävyjä. Toisaalta se on tyypillistä aikuisillekin. Monet vaikeat tunteet näkyvät kiukun kautta. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla