Professori Timo Partonen kertoo, miten vanhempi auttaa yöllä reuhtovaa lasta.

”Ensimmäinen lapsen kauhukohtaus säikäyttää vanhemman taatusti.

Yöllisessä kauhukohtauksessa lapsi havahtuu syvän unen alkuvaiheessa pystyyn, huutaa ja reuhtoo kuin kauhuissaan. Lapsen sydän hakkaa nopeasti ja hengitys tihenee.

Älä yritä keskustella lapsen kanssa tai ravistella häntä valveille, rauhoittelu ei kohtauksen aikana auta. Muutaman sekunnin tai minuutin kuluttua kohtaus on ohitse. Ohjaa sitten lapsi lempeästi taas nukkumaan.

Yöllinen kauhukohtaus on eri asia kuin painajaisuni. Lapsi ei herää kohtaukseen eikä muista aamulla yön tapahtumia. Kohtaukset eivät ole kovin yleisiä. Tavallisimpia ne ovat 4–12-vuotiailla.

Kauhukohtauksen syyt ovat samoja kuin unissakävelyssä. Stressin tai väsymyksen ohella esimerkiksi outo paikka ja häly voivat altistaa sille. Voit yrittää ehkäistä kohtauksia pitämällä lapsen unirytmin tasaisena.

Lapsi ei yleensä tarvitse kauhukohtausten takia hoitoa. Jos kohtauksia tulee tiheään, lääkärin voi olla hyvä arvioida tilannetta sen vuoksi, että muun perheen yöunet häiriintyvät.”

Juttua varten on haastateltu tutkimusprofessori Timo Partosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Vierailija

Lapsi saa yöllä kauhukohtauksen – mitä teen?

Vierailija 29.07.2015 klo 23:57 Kummallakin pojallani on ollut yöllä kauhukohtauksia. Aina sanotaan, että lapsi ei muista niistä mitään mutta vanhempi poikani muistaa nyt aikuisenakin kauhukohtauksensa. Hän sanoo, että näki samanlaisia harhanäkyjä kuin kuumeessa eikä voinut tehdä tilanteelle mitään. Todellisuus ja esimerkiksi se mitä hän omassa huoneessaan näki (lelut, tavarat), vääristyi kohtauksen aikana. Poikasi muistot kuulostavat huomattavasti enemmän unihalvaukselta, eivät...
Lue kommentti