Turvallinen kiintymyssuhde edellyttää vähintään yhtä aikuista, joka on riittävän ennakoitava ja tulee lapsen lähelle silloin, kun hän on peloissaan tai muuten tunnemyrskyn kourissa.  Kuva:StockSnap.io
Turvallinen kiintymyssuhde edellyttää vähintään yhtä aikuista, joka on riittävän ennakoitava ja tulee lapsen lähelle silloin, kun hän on peloissaan tai muuten tunnemyrskyn kourissa. Kuva:StockSnap.io

Olen ollut hieman alle yksivuotiaan lapseni kanssa yksin alusta asti, lapsen isä ei juuri pidä yhteyttä. Minulla on valtava tarve olla hyvä äiti ja onnistua luomaan näissä puitteissa lapselleni onnellinen, turvallinen ja tasapainoinen lapsuus. Onko se mahdollista ja miten voisin parhaiten toimia?

Meillä on ollut uniongelmia, mikä on ajanut minut aikamoiseen väsymykseen, joskin viime aikoina olen saanut nukkua niin, että lapsi herää vain kerran kaksi yössä. Välillä olen turhautunut ja pettynyt, ja tiedän, että lapsi vaistoaa sen. Olen todella onnellinen pienokaisestani, ja rakkautta hän on saanut aivan varmasti. Hetkittäin tunnen kuitenkin riittämättömyyttä ja väsymystä ja epävarmuutta siitä, selviänkö. Osaanko, suutunko joskus liikaa, saako lapsi tarpeeksi rakkautta vain yhdeltä vanhemmalta?

Lähipiirissäni on vain yksi isovanhempi, jota näemme säännöllisesti ja johon lapseni on selvästi kiintynyt. Hän on ainoa, jonka huomaan jättäisin pieneni edes hetkeksi, mutta mahdollisuudet ovat vähäiset. Minun pitäisi välillä käydä hengittelemässä, mutta tilanteita ei juuri ole ja lähipiirini muiden vanhempien mielestä lapseni on niin pieni, että eihän sitä nyt voikaan hoitoon jättää – siis kun mietin ääneen, että pitäisi joskus olla itsekseen, mutten henno jättää pientäni, joka on voimakkaasti äidin perään.

Lähipiirini muiden vanhempien mielestä lapseni on niin pieni, että eihän sitä nyt voikaan hoitoon jättää – siis kun mietin ääneen, että pitäisi joskus olla itsekseen, mutten henno jättää pientäni, joka on voimakkaasti äidin perään.

Olin ajatellut yrittää selviytyä taloudellisesti vielä kotona. Nyt olen alkanut miettiä, että ehkä hoitopaikka olisikin parempi vaihtoehto. Ehkä minulle tekisi hyvää olla välillä muualla, aikuisten seurassa? Ehkä lapselleni tekisi hyvää huomata, että on muitakin turvallisia aikuisia? Ehkä olisi mukava olla muiden lasten kanssa? Minulle äitinä olisi tärkeää puhua lapseni kehityksestä, kasvusta ja persoonasta jonkun kanssa. Kaipaan asioiden jakamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Monet yksinhuoltajaäidit kokevat samanlaisia riittämättömyyden tunteita ja epävarmuutta kuin sinäkin. Alle yksivuotias lapsi rakentaa strategioita, joiden avulla hän suojautuu vaaroilta. Tuloksena on niin sanottu kiintymyssuhde, joka voi olla turvallinen tai turvaton. Turvallinen kiintymyssuhde edellyttää vähintään yhtä aikuista, joka on riittävän ennakoitava ja tulee lapsen lähelle silloin, kun hän on peloissaan tai muuten tunnemyrskyn kourissa. Turvallisesti kiinnittynyt lapsi ei luonnollisestikaan halua erota kiintymyksen kohteesta vaan esittää äänekkään protestin. Kirjoituksestasi päätellen oma lapsesi on sinuun kiintynyt ja kiinnittynyt, joten paljon on jo saavutettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siihen, milloin joku muukin hoitaja on lapselle hyväksi, ei voi antaa yleispätevää vastausta. Oikeastaan vain sydän osaa kertoa, milloin aika on kypsä.

Siihen, milloin joku muukin hoitaja on lapselle hyväksi, ei voi antaa yleispätevää vastausta. Lapsen täytyy tietenkin tottua ja tutustua uuteen aikuiseen ensin yhdessä äidin kanssa. Sitten edetään pienin askelin: äiti voi piipahtaa ensin jollakin asialla, sitten mennä ehkä ystävien kanssa elokuviin. Oikeastaan vain sydän osaa kertoa, milloin aika on kypsä. Jos äiti ei pysty lainkaan syventymään elokuvaan, vaan miettii vain, miten vauva pärjää, on syytä vielä odotella.

Samanlaista hoitamista, huolenpitoa ja rakastamista se yksinhuoltajuus on kuin kaksinhuoltajuuskin, joskaan vierellä ei ole toista, jonka kanssa iloja ja murheita voisi jakaa. Lastenneuvola on tietysti eräs luotettava paikka, ja netissä on monenlaisia keskusteluryhmiä, joista voi olla hyötyä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla