Muista että kaikilla ominaisuuksilla, myös tulisella temperamentilla, on sekä hyvät että huonot puolensa. Kuva: iStockphoto
Muista että kaikilla ominaisuuksilla, myös tulisella temperamentilla, on sekä hyvät että huonot puolensa. Kuva: iStockphoto

Lapsi raivoaa, äiti on viilipytty. Vai onko? Täsmäohjeiden avulla se on hitusen helpompaa.

 1. Aikuisen kiukku vie lapsen loputkin ongelmanratkaisukyvyt. Ajattele itseäsi: jos sinua suututtaa töissä, onko sinulle apua siitä, että muutkin suuttuvat, pomokin? Millaisessa tilanteessa sinun on helpointa rauhoittua? Mikä lietsoo kiukkuasi, mikä taas rauhoittaa? Aivan: sama pätee lapseesi. Tuli ei sammuta tulta, vesi sammuttaa.
   
 2. Muista että kaikilla ominaisuuksilla, myös tulisella temperamentilla, on sekä hyvät että huonot puolensa. Kun energian saa hallintaan ja suunnattua oikein, tulisieluisuus voi myöhemmin olla voimavara.
   
 3. Yllätä lapsi huumorilla. Vedä vaikka mummohuivi päähän, nouse tuolille ja laula: "Elo ihmisen huolineen ja murheineen, se on vain väliaikainen." Lapsi nauraa tai nolostuu, toivoo, että hiljenisit, ja unohtaa ehkä omat murheensa. Tai ota jotain ihan muuta puheeksi, vaikka tulevat synttärikutsut.
   
 4. Älä sorru valheelliseen tyyneyteen. Lapsen on hyvä huomata, että kielteisiäkin tunteita saa olla. Kerro lapselle, että nyt suututtaa ja aion olla hetken hiljaa ja miettiä. Odottele mielesi tyyntymistä. Kerro sitten lapselle, mistä olet vihainen, mutta pidä tunteesi hallinnassa.
   
 5. Jos kuitenkin hermostut, tee sovinto ja puhu asiasta lapsen kanssa jälkeen päin. Pyydä anteeksi, jos olit kohtuuton.
   
 6. Laske kymmeneen! Tai viiteenkymmeneen! Tai sataan! Vanha konsti on oikeasti edelleen hyvä. Mieti lapsen raivon ja asioiden mittakaavaa: onko tämä asia, joka raivostuttaa vielä viikon tai kuukaudenkin päästä vai onko tämä todennäköisesti unohtunut jo samana iltana. Kannattaako menettää hermonsa?
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vai että mummohuivi päähän ja tekeydy pelleksi!?!!? Äly hoi älä jätä! Sellaista pelleäkö sitten lapsi kunnioittaa! Ei ole mikään ihme että näillä neuvoilla ja kun niitä noudatetaan on lasten ja nuorison kanssa ongelmia.

Lapsen raivotessa ei koskaan saa tekeytyä pelleksi, ottaa hommaa huumorilla tai väistää tilannetta. Siinä pitää osoittaa selkärankaa, ehdottomuutta, tietynlaista kovuutta ja periksiantamattomuutta.

Vain tällä tavalla lapsi oppii että raivareilla ei saa mitään muuta aikaan kun sen että asiat muuttuu lapsen kannalta vielä huonommaksi jos rupeaa raivoamaan. Tämän kun lapsi oppii niin se tajuaa että raivarin sijasta kannattaa koittaa muita järkevämpiä keinoja.

Vanha sananlasku toimii lasten kanssa todella hyvin. "Tarjoa hänelle kuolema niin hän tyytyy kuumeeseen" Tätä kun asiallisesti soveltaa niin raivarit lapsella loppuvat kuin seinään.

Kun lapsi käyttää ongelmanratkaisussa järkeään ja hyviä tapoja niin niistä sitten sopivasti palkitaan. Itsestään selvyyksistä ei koskaan palkita.

Vierailija

No huh huh...

Kyllä olisi mielenkiintoista saada tämän artikkelin kirjoittaja samaan pöytään herra Sinkkosen kanssa. Mitä ihmettä kulkee aikuisen päässä jos lapsen raivotessa alkaa ajattelemaan olevansa lehmä tai lumme?!! Voi ny hyvää päivää. Meillä lähtee sille jäähylle jos ei osaa ihmisiksi olla. Kun lapsi on rauhoittunut voidaan keskustella missä meni pieleen.

 

Aijaa, kyl meillä vaan loppuu lapsella raivari kun rupean pelleksi..ei tarvitse kantaa minnekään jäähyille.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla