Hieronta sopii kaikenikäisille lapsille.

Hieronta ei ole vain vauvoja varten vaan sopii kaikenikäisille lapsille. Se rentouttaa, rauhoittaa ja lujittaa lapsen ja vanhemman suhdetta.

Vauvaiän jälkeen monia lapsia kosketellaan liian vähän. Myönteinen kosketus antaa lapselle tunteen siitä, että häntä rakastetaan ja arvostetaan.

Hieronta vahvistaa lihaksia, notkistaa niveliä ja auttaa lasta hahmottamaan vartaloaan kokonaisuutena. Se helpottaa nukahtamista ja rauhoittaa erityisesti ylivilkkaita lapsia.

Hieronta lujittaa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta silloinkin, kun arki takkuilee tai uhma- ja murrosiässä tulee kahnauksia. Lapsi oppii, että myönteinen kosketus on yhtä arkinen asia kuin polkupyörällä ajaminen tai astioiden tiskaaminen.

 1. Ota lapsen pää kämmeniesi väliin ja tee sormenpäillä pieniä pyörteitä päänahan alueella. Otteiden täytyy olla varmoja mutta lempeitä. Kysy lapselta, millainen voimakkuus tuntuu sopivalta.
 2. Ota lapsen oikea jalka reiden kohdalta toiseen käteesi reiden sisäpuolelta. Liu?uta kättäsi reidestä nilkkaan lypsämistä muistuttavalla liikkeellä. Tee samoin toisella kädellä reiden ulkopuolelta. Jatka liikettä vuorokäsin tasaisessa rytmissä.
 3. Sivele peukaloillasi lapsen jalkapöytää varpaista ylöspäin aina nilkan yli.
 4. Avaa lapsen käsi sivelemällä kämmentä ranteen keskeltä ylöspäin peukalollasi.
 5. Hiero lapsen leukoja tekemällä poskien alueella pieniä pyörteitä. Jatka pyörteiden tekemistä sormenpäilläsi korviin, korvien taakse ja sieltä alas leukaluuhun. Myös korvanlehtien näprääminen rentouttaa.
 6. Piirrä peukalollasi hymyä lapsen kasvoille. Aloita sivelemällä lapsen ylähuulen päältä keskeltä sivulle päin. Toista liike alahuulen alapuolelta.
 7. Aseta lapsi vatsalleen polviesi päälle poikittain tai anna hänen maata alustalla. Aseta kätesi vierekkäin lapsen selän yläosaan. Vie kädet edestakaisin vuorotahdissa ja jatkuvassa liikkeessä selkää pitkin lapsen olkapäistä kohti pakaroita ja takaisin ylös.
 8. Hieronnan päätteeksi rentouta lapsi kampaamalla. Kampaa hänen selkäänsä avonaisin sormin niskasta selän alaosaan saakka. Kevennä asteittain painallusta, niin että lopulta vain sormenpääsi hipovat lapsen ihoa. Lopuksi liu'uta sormenpäitäsi lapsen ihon yläpuolella niin, että hän tuntee ainoastaan käsistäsi lähtevän lämmön.

 

Hierojan muistilista

 • Toista kaikki liikkeet kolme kertaa. Hieronnan voi myös yhdistää leikkihetkiin. Päästele hassuja ääniä tai yhdistä jokaiseen ruumiinosaan leikki tai loru.
 • Vanhemman stressi ja jännitys tarttuvat lapseen. Rentouta itsesi ennen hierontatuokiota: Sulje silmäsi ja keskity hetkeksi hengitykseen. Hengitä syvään niin että tunnet, miten pallea laajenee. Pidätä hengitystä muutama sekunti ja hengitä hitaasti ulos.
 • Sopiva hieronta-alusta on esimerkiksi lattialle levitetty retkipatja tai huopa. Voit myös kokeilla hierontaa keittiön pöydällä. Sulje ovi, jotta hierontatuokiosta tulee varmasti häiriötön. Laita soimaan rauhallista musiikkia ja keskity olemaan tilanteessa läsnä koko olemuksellasi.
 • Hierontaan tarvitaan aina lapsen lupa. Useimmat lapset nauttivat hieronnasta, kunhan ovat ensin tottuneet ajatukseen. Jos lapsi vastustaa ajatusta, anna hänen ensin katsoa, kun hierot muita perheenjäseniä. Ketään ei voi hieroa vastoin hänen tahtoaan.
 • Voit käyttää hierontaan luonnonöljyä, esimerkiksi auringonkukka-, oliivi- tai rypäleenkiviöljyä. Niihin voi sekoittaa muutaman tipan eteerisiä öljyä. Rauhoittavia vaikutuksia on esimerkiksi ruusu-, kamomilla- ja laventeliöljyllä.

Hierontaohjeita antoi luontaisterapeutti Meeri Lappalainen, joka myös opettaa vauva- ja lapsihierontaa.

Elina Rikkilä, Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla