Olemme nelihenkinen perhe...

Kysymys:

Olemme nelihenkinen perhe, lapset ovat 2 vuotta 9 kuukautta sekä 9 kuukautta. Vanhempi tyttö on ruvennut lyömään itseään päähän tai läpsimään itseään jalkoihin tilanteissa, joissa häntä on kielletty tai moitittu tai kun pienempi tyttö itkee.

Esikoinen on aina ollut herkkä ja ujo. Kuopuksen syntymä oli hänelle kova paikka. Hänellä oli  nukahtamisvaikeuksia, yöllistä heräilyä, taantumista ja itkuisuutta. Kuopus oli koliikkivauva ja tarvitsi paljon huomiota. Kun mies irtisanoutui töistä auttaakseen tilannetta kotona, vanhempi tyttö sai taas enemmän huomiota ja tuntui olevan iloisempi ja tyytyväisempi.

Mieheni on ollut vaikea sietää kovaäänistä huutoa. Itse olen suhtautunut uhmakohtauksiin rauhallisesti. Mies on nyt muutaman kerran pyytänyt tiukkaan sävyyn tyttöä olemaan hiljempaa, ettei vauva heräisi. Vähään aikaan tyttö ei ole saanut kohtauksia vaan on alkanut suuttuessaan lyödä itseään. Hän ei useinkaan halua, että häntä kiitetään tai kehutaan, ja sanoo olevansa paha hevonen.

Olen yrittänyt selittää, ettei vauva ole tullut häntä korvaamaan. Halimme ja suukottelemme sekä kerromme rakastavamme häntä päivittäin. Tyttö itse tulee usein suukottelemaan ja sanomaan, että rakastaa meitä. Silti minulla on huoli siitä, onko hänellä hyvä olla.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Tyttärelläsi on kaikesta päätellen erittäin intensiivinen, rikas ja värikäs tunne-elämä. Tunnemyrskyt ravistelevat hänen persoonallisuutensa heiveröisiä rakenteita niin, että hirvittää. Kolmevuotiaan lapsen tunteiden voima on suhteettoman suuri minän hallintakeinoihin nähden, ja ”uhmaikä” on sen seurausta.

Tunteille on perheessänne ollut tilaa, ja niitä on ymmärretty. On ihan kohtuullista, että isä toppuuttelee isosiskon huutamista vauvan nukkuessa. Kolmevuotiaankin täytyy pikkuhiljaa sopeutua elämän realiteetteihin.
Huutokohtauksia on seurannut lapsen ahdistavalta tuntuva tapa moittia ja jopa lyödä itseään. Hänen sisällään velloo mustasukkaisuutta ja muita kielletyiksi koettuja tunteita, ja ne saavat hänet nimittämään itseään ”pahaksi hevoseksi”. Hirmuisen pelottava heppa hän varmaan onkin. Hän demonstroi käyttäytymisellään elävästi mielen sisäisiä tapahtumia. Siellä riehuvat hurjat ja kesyttömät intohimot, ja ne saavat toisinaan ylivallan. Seurauksena on avuttomuuden ja häpeän kokemus.

Ei lapsenne tarvitse mielestäni ammattiapua. Voitte jäädä rauhassa odottelemaan lapsen psyykkisten rakenteiden vahvistumista. Hänelle voisi kertoa, että kaikki lapset ovat mustasukkaisia sisaruksilleen, eikä heistä sen tähden tule pahoja. Lisäisin, että koska perheessänne ei lyödä ketään, ei edes oman itsen lyöminen ole sallittua. Äidille ja isälle tulee paha mieli, kun heidän rakasta pikkutyttöänsä satutetaan.

Meidän Perhe 11/2011

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kieli keskellä suuta! Ennen kuin seuraavan kerran ärähdät lapselle rumasti, yritä ajatella, että hän luultavasti haluaa toimia oikein.

Käsi ylös, jos tunnet vanhemman, joka ei koskaan missään tilanteessa menetä malttiaan. Niinpä. Silti aina voi ja kannattaa yrittää.

Kun seuraavan kerran tunnistat sen hetken, jossa maltin menetys on lähellä, kokeile amerikkalaisäiti Anni Reneaun neuvomaa keinoa. Reneau kirjoittaa, että kun lapsen käytös ja tottelemattomuus alkaa ottaa hermoille, huutamiselta ja maltinmenetykseltä voi pelastaa kaksi lausetta: Huomaan, että yrität toimia parhaasi mukaan – miten voisin auttaa sinua onnistumaan?

Reneaun lähtökohtana on ajatus siitä, että melkein aina lapsi todella yrittää parhaansa mukaan toimia oikein. Tottelemattomuudessa ei siis ole kyse siitä, että lapsi tahallaan kapinoi, vaan siitä, että hän ei vain vielä osaa toimia toisin. Jos lapsi ei lopeta pelaamista vaikka pyydetään, hänellä ei ehkä ole vielä riittävästi keinoja vastustaa pelaamisen houkutusta.

Kun kysyt lapselta, miten voisit auttaa häntä onnistumaan, annat hänelle (ja siinä sivussa itsellesi) tärkeän viestin. Sinä vanhempana uskot, että hän tekee parhaansa ja tiedät, että hän voi onnistua. Jos sen sijaan menetät hermosi ja huudat, keskityt lapsen epäonnistumiseen. Kumpi mahtaakaan motivoida enemmän?

Reneau huomauttaa myös, että vanhemmuus ja mielensä malttaminen on tietysti aivan järjettömän vaikeaa. Mutta ei lapsenkaan rooli ole helppo. Oppiminen ja kehittyminen todella vaatii ponnistelua. Ja onnistuminen edellyttää aikuisen apua ja esimerkkiä.

Älä ole itsevaltias, ole tsemppari

Suomessa positiivisen kasvatuksen puolesta puhuu esimerkiksi perhetyöntekijä Tiia Trogen. Hän neuvoo vanhempia luopumaan käskyttämisestä ja toimimaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Lapsi kuuntelee paremmin, kun aikuinen osoittaa empatiaa uhkaamisen sijaan.

Se ei ole aina helppoa, koska vanhemmilta sukupolvilta omaksuttu autoritäärisen kasvattamisen malli istuu meissä edelleen tiukassa. Jos ajattelee olevansa aikuisena lapsen yläpuolella itsevaltiaan tavoin, tulee helposti sorruttua käskyttämiseen ja uhkailuun.

– Uusia, hyviä kasvatustapoja täytyy tietoisesti opetella, jotta sukupolvien ketjun saa katkeamaan, Trogen sanoo.

 

Vierailija

Eikö lapsi taaskaan tottele? Kahden lauseen taikatemppu voi pelastaa

Mun mielestä ei joka asiassa voi kysyä, miten voisi lasta auttaa ja vierittää siten vastuuta lapselle. Miten se voi itse tietää? Yhdessä voi tietenkin miettiä ratkaisuja, mutta kyllä auktoriteetin käyttö on ihan sallittua. Esim. Peliaika kestää yhden tunnin, ja vaikka sinusta tuntuu ärsyttävältä lopettaa pelaaminen, niin sääntö on sinun parhaaksesi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.