Voiko lapsi solmia kiintymyssuhteen kahteen aikuiseen?

Kysymys:

Voiko lapsi solmia kiintymyssuhteen kahteen aikuiseen, äitiin ja isään? Meillä äiti oli synnytyksen jälkeen kotona lapsen kanssa ja varhainen vuorovaikutus oli kunnossa, mutta myös isä oli hoidossa alusta asti tiiviisti mukana. Äiti lähti töihin, kun lapsi täytti vuoden.

Nyt vanhemmat vuorottelevat lapsen hoidossa niin, että lapsi on päivähoidossa vain muutaman päivän kuukaudessa.

Miltä siis reilun vuoden ikäisen maailma näyttää, kun hänen täytyy sopeutua sekä äidin, isän että toisinaan myös päivähoitajan tapaan hoitaa? Arkirutiineista pidetään kiinni, mutta jokaisella on kuitenkin yksilöllinen tapa tehdä asioita. Kokeeko lapsi olonsa turvattomaksi?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Tämä kysymys on kiehtonut kiintymyssuhdetutkijoita kauan, ja se on ymmärrettävästi tärkeä myös naisten ja miesten tasa-arvon kannalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapset pystyvät jo varhain muodostamaan kiintymyssuhteita useampaan kuin yhteen aikuiseen. Jokainen kiintymyssuhde on ainutlaatuinen ja yksilöllinen. Äidillä on tässä tietty etulyöntiasema, sillä lapsi todennäköisesti ”leimautuu” jollakin tavalla äidin ääneen, nauruun, sydämen sykkeeseen ja jopa suoliääniin jo sikiöaikana.

Runsas fyysinen kontakti muun muassa imetyksen yhteydessä on omiaan korostamaan äitiin muodostuvan kiintymyssuhteen ensisijaisuutta.

Näin on tietysti sillä edellytyksellä, että äiti haluaa, voi ja jaksaa heittäytyä tähän tehtävään. Kaikki äidit eivät tähän pysty eri syistä, jolloin lapsen ensisijainen kiintymyssuhde muodostuukin johonkuhun muuhun – isään, isoäitiin, adoptioäitiin tai sijaisvanhempiin.

Joskus isä on äitiä hoivaavampi, tai hänen on omaksuttava päärooli vauvan elämässä esimerkiksi äidin vakavan masennuksen takia.

Kahden vanhemman perheessä useimmiten äiti on vauvalle ylitse muiden, mutta isä luo alusta alkaen omaa erikoislaatuista suhdettaan lapseen. Kaksi kiintymyssuhdetta on lapselle suuri rikkaus: onhan hänellä tuplasti rakkautta, jossa on vieläpä erilaisia sävyjä ja painotuksia.

Hän voi pienestä pitäen tutustua kahteen erilaiseen maailmaan ja olemisen tapaan ja jopa tehdä niiden välisiä vertailuja. Vauva oppii nopeasti, millaisia juttuja tehdään äidin kanssa, millaisia taas isän kanssa. Usein kiintymyssuhteet ovat keskenään erilaisia ja tasapainottavat toisiaan.

Uusimpien tutkimusten mukaan jo alle puolivuotias hahmottaa asemansa äidin, isän ja itsensä muodostamassa kolmiossa. Ei siis ole minkäänlaista vaaraa siitä, että vauvan pää menisi pyörälle, vaikka häntä hoitavat ihmiset ovatkin joissakin suhteissa erilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla