Puhetaiteilija Juuso Kekkonen kiertää kouluissa puhumassa oman itsensä löytämisen tärkeydestä. Vanhempien tehtävä on viestiä, että hyväksyy lapsen sellaisena kuin hän on.

Kouluissa seksivalistusta aletaan antaa, kun lapset ovat 11-vuotiaita. Se on mielestäni liian myöhään. Vanhempien kannattaisi aloittaa seksuaalisuudesta puhuminen heti, kun lapsi osoittaa luontaista kiinnostusta siihen.

Toivoisin, että lähtökohtana olisi aina se, että seksuaalisuus voi olla aivan valtava ilon lähde. Usein me aikuiset puhumme seksin yhteydessä vain sukupuolitaudeilta suojautumisesta ja raskauden ehkäisystä. Sekin on tärkeää, mutta sen rinnalle kaipaisin nautinnon ilosanomaa. Muuten olemme kuin autokoulun opettajia, jotka jaarittelevat auton moottorivioista eivätkä kerro, miten autolla liikutaan kohti määränpäätä harmoniassa muun liikenteen kanssa.

Lapset ja nuoret ansaitsevat tietää, että seksi on ihana asia, kunhan sitä harrastaa tasaveroisen kumppanin kanssa molempien suostumuksella ja yhteisymmärryksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhempien tärkein tehtävä on välittää lapselleen viesti, että he hyväksyvät lapsen juuri sellaisena kuin hän on.

Seksuaalisuus voi olla hyvin monenlaista. Minusta vanhempien tärkein tehtävä on välittää lapselleen viesti, että he hyväksyvät lapsen juuri sellaisena kuin hän on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ymmärrän, että monista voi tuntua vaikealta puhua omalle lapselleen edes seksuaalisuuden perusasioista, saati sen valtavirrasta poikkeavista muodoista. En halua asettaa lisäpaineita.

On kuitenkin tärkeää, että vanhemmat mahdollistavat asiallisen tiedon saamisen. He voivat laittaa näkyville seksuaalisuuden moninaisuutta käsitteleviä kirjoja, suositella sitä fiksusti käsitteleviä bloggaajia tai näyttää esimerkiksi It Gets Better Projectin videoita, joissa hyvinvoivat aikuiset lesbot ja homot kertovat nuorille, miten paljon paremmaksi kaikki vielä muuttuu.

Puhu erilaisista suhteista arjen normaalina osana.

Heterovanhempienkaan ei kannata puhua seksuaalivähemmistöistä tyyliin ”me heterot ja ne homot”. Vanhemman on hyvä tehdä näkyväksi se, jos lähipiiriin kuuluu homo- tai panseksuaaleja, ja puhua erilaisista suhteista arjen normaalina osana. Hän voi normalisoida asiaa myös vaikkapa kertomalla mahdollisista omista ihastuksen tunteistaan saman sukupuolen edustajia kohtaan.

Nuorelle kannattaa kertoa myös, että seksuaalisuus on joillekuille todella tärkeä voimavara, joillekuille yhdentekevää. Noin prosentti väestöstä on aseksuaaleja, ja osa ihmisistä kokee aseksuaalisia kausia. Aseksuaalinenkin ihminen voi olla hyvin romanttinen. Ja myös seksuaalisilla ihmisillä on lupa nauttia romantiikasta ilman pakkoa edetä seksiin.

Jos lasta kiusataan hänen seksuaalisen identiteettinsä takia, hänelle pitää tehdä selväksi, että se ei ole hänen syynsä vaan kiusaaja purkaa häneen omaa ahdistustaan. Jos vanhemmat ja opettajat eivät onnistu puuttumaan kiusaamiseen, siitä on tehtävä poliisiasia. Lapsen ja nuoren omia rajoja on suojeltava kaikin tavoin.

Juuso Kekkonen tuli tunnetuksi Outo homo -esityksellään, ja nykyään kirjailija-opettaja kiertää kouluissa puhumassa itsensä hyväksymisen tärkeydestä.

Tätä mieltä on Meidän Perhe -lehden juttusarja.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla