Kun lapsi on syntynyt joulukuussa, onko hänen kohtalonsa olla kaikessa hännänhuippu? Loppuvuoden lapsen äiti Mari Frisk otti selvää.

Olemme juuri palanneet lomamatkalta, ja olo on rentoutunut. Neljä- ja kaksivuotiaat lapset nukkuvat, kun käyn läpi sähköpostiviestejä illan hiljaisuudessa. Avaan päiväkodista tulleen meilin ja nieleskelen päästyäni paria riviä pidemmälle.

Viesti on sisällöltään ja sävyltään neutraali, mutta minulla se käy tunteisiin. Siinä ilmoitetaan lyhyesti, että lapseni siirtyisi muutaman kuukauden kuluttua isompien ryhmään, kuten kaikki samana vuonna syntyneet pienten porukasta.

Suojeluvaistoni heräävät. Pienokaiseni olisi kyseisen ryhmän nuorin, reilusti alle kolmevuotias, onhan hän syntynyt joulukuun lopussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ymmärrän, että joku on aina se nuorimmainen, mutta silti alle kolmevuotiaan siirtyminen isojen ryhmään, jossa on enemmän lapsia ja vähemmän aikuisia, kovempi meteli ja harvemmin syliä, ei miellytä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se parin viikon ero

Lapseni on täysin iänmukaisesti kehittynyt ja on pärjännyt hienosti päiväkodissa tämän ensimmäisen vuoden.

Äidin näkövinkkelistä hän on kuitenkin osaamisissaan ja taidoissaan suurin piirtein samalla tasolla kuin pari viikkoa nuoremmat, tammikuussa syntyneet lapset. Yhdessä he tapailevat ensimmäisiä lauseitaan, opettelevat pukemista ja lelujen jakamista.

Sen sijaan aiemmin samana kalenterivuonna, keväällä ja alkusyksystäkin syntyneet vaikuttavat jo paljon isommilta: lauseet ovat pidempiä ja vaatteet sujahtavat päälle ilman apua.

Voiko altavastaajakierre alkaa lapsena ja kantaa aikuisuuteen asti?

Muistan, miten viime syksynä lapseni aloittaessa päiväkodissa ihastelin seinälle kiinnitettyä värikästä matoa. Värikkäisiin kartonkipalloihin oli kirjoitettu lasten etunimet ja syntymäpäivät. Kun pari päivää ryhmänvaihtomailin jälkeen näen sen saman madon, minulle tulee haikea olo.

Vauva-aikana iästä puhutaan kuukausina, mutta harppaus syntymävuoden mukaan määriteltävän ikäluokan edustajaksi saattaa tulla heti, kun päivähoito alkaa. Neljännesvuosi, vuodesta puhumattakaan, on lapsen fyysisessä ja psyykkisessä kehityksessä pitkä aika. Kun ikää tulee lisää, syntymäkuukausi varmasti menettää merkitystään, samoin kuin vuodet ja jopa vuosikymmenet. Mutta voiko altavastaajakierre alkaa lapsena ja kantaa aikuisuuteen asti?

Perehdyn kansainvälisiin tutkimuksiin ja huolestun: päiväkoti- ja alakouluiässä alkuvuodesta syntyneet menestyvät loppuvuonna syntyneitä luokkatovereitaan paremmin, ja heidän sosiaaliset taitonsa ovat kehittyneemmät. Yhden tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan loppuvuoden lapsen ankea osa on joutua syrjäytymisspiraalin pyörteisiin jo alakoulusta asti. Ei kai minunkin lapselleni käy niin?

Lannistua vai sisuuntua?

Aikoinaan, kun raskaus varmistui, vitsailimme mieheni kanssa: jaahas, lapsi on sitten luokkansa viimeinen, joka saa mopokortin ja pääsee ravintolaan.

Odotusaikana fiilistelin mielessäni suloista vauvaa, jonka ensimmäinen päähine olisi tonttumyssy. Ylioppilaslakki tai jääkiekkokypärä eivät tuolloin tulleet mieleenikään, mutta nyt huomaan sovittelevani niitä lapseni päähän vuosia etuajassa.

Olisiko lapseni tästä lähtien nyt aina se pahnanpohjimmainen, joka osaisi aina piirun vähemmän kuin muut? Saisiko se hänet tuntemaan itsensä hännänhuipuksi vai kasvattaisiko se sisua ja herättäisi näyttämisen halun?

”Lapsena ponnistelemaan joutuneet näyttävät pärjäävän paremmin aikuisena.”

Uppoan taas tutkimuksiin. Alkuvuodesta syntyneillä on peruskoulun päättötodistuksissaan piirun verran korkeampi keskiarvo kuin loppuvuodesta syntyneillä, kertoo Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Luokkansa vanhimmat syntyneet myös pääsevät lukioon ja valmistuvat sieltä suuremmalla todennäköisyydellä kuin loppuvuodesta syntyneet. Eduskunnassakin on enemmän alku- kuin loppuvuodesta syntyneitä kansanedustajia, uutisoi Yle.

Tätäkö tämä nyt on?

Ei, sillä tuoreimmat aikuisilla tehdyt tutkimukset osoittavat aivan muuta, rauhoittelee kasvatustieteiden tohtori, professori Marja-Kristiina Lerkkanen Jyväskylän yliopistosta.

– Lapsena ponnistelemaan joutuneet näyttävät pärjäävän paremmin aikuisena, hän kertoo.

Pallopelin viimeinen

Kävelen kotimme lähellä sijaitsevan alakoulun ohi. Pihalla on menossa koripallopeli. Taidokkaiden donkkausten sijaan kiinnitän huomiota pariin pienikokoiseen poikaan, jotka seisovat pihan laidalla, ulkopuolisina peleistä.

Ovatko he juuri näitä joulukuussa syntyneitä? Saattavat toki olla, mutta ehkä he ovat vain lapsia, jotka eivät pidä pallopeleistä. Sekin on sallittua.

Alkuvuonna syntyneet lapset suorastaan jyräävät loppuvuoden lapset urheilussa.

Illalla lasten mentyä nukkumaan kaivan netistä Helsingin Sanomien artikkelin helmikuulta. Siinä useat urheilualan asiantuntijat tutkijoista valmentajiin harmittelevat, miten alkuvuonna syntyneet lapset suorastaan jyräävät loppuvuoden lapset urheilussa.

Epäkohdan pelätään vaikuttavan jo kansanterveyteen. Huolena on, että ikäluokkansa nuorimmat eivät innostu urheilusta, koska eivät pärjää siinä itseään vanhemmille, mutta samoissa ikäsarjoissa pelaaville ja kilpaileville.

Huomaan, että se on nyt minunkin huoleni. Marja-Kristiina Lerkkanen tsemppaa tässäkin.

– Urheiluseuroissa tähän asiaan on myös kiinnitetty huomiota, ja esimerkiksi joulukuussa syntyneet lapset voivat pelata joissakin lajeissa seuraavana vuonna syntyneiden kanssa tiettyyn ikään asti.

Rauhoitu, äiti!

Muistutan itseäni: lapseni on vasta kaksi, ja jo nyt maalaan piruja seinälle. Koulussa ja kentillä pärjäämiseen vaikuttavat varmasti monet muutkin seikat perintötekijöistä perhesuhteisiin, motivaatio ja monesti jopa silkka tuuri.

”Kenestäkään ei tule luuseria automaattisesti. Vanhempien huomio ja tuki ovat paras tapa valmistaa lasta koulua ja elämää varten.”

Loppuvuonna syntyneen lapsen osa automaattisesti tuskin on olla se luuseri, joka ei saa pesiskentällä koppia ja tavaa vielä siinä vaiheessa, kun tammikuussa syntyneet lukevat sujuvasti Pulitzer-palkittua maailmankirjallisuutta.

– Kenestäkään ei tule luuseria automaattisesti. Vanhempien antama huomio ja lapsensa taitojen mukainen kehityksen tukeminen ovat paras tapa valmistaa lasta koulua ja elämää varten, tutkija, psykologi Vesa Närhi Jyväskylän yliopistosta lohduttaa.

Etsin lisää tietoa, sillä haluan rauhoitella pulppuilevaa mieltäni. Ensin se ei onnistu: loka–joulukuussa syntyneillä keskimääräiset koulutulokset ovat hiukan heikompia kuin aiemmin samana vuonna syntyneillä. Tilanne on sama kaikissa tutkituissa alueissa eli luonnontieteissä, matematiikassa ja lukutaidossa. Huoleni helpottuu, kun tutkija Kari Nissinen Jyväskylän yliopistosta avaa tuoreinta Pisa-tutkimusta minulle lisää:

– Tilastollisesti merkittäviä eroja havaittiin vain loka– joulukuussa ja huhti–kesäkuussa syntyneiden poikien tulosten välillä. Tyttöjen kohdalla erot olivat todella pieniä.

Huh. Tämänkään perusteella en siis voi päätellä, että minun lapseni pärjäisi yläkoulussa kehnommin kuin muut.


Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen


Vuotta myöhemmin kouluun

Vaan olisiko koulun aloitus hänelle parempi vasta vuotta muita myöhemmin?

Sitä moni muukin loppuvuoden lapsen vanhempi pohtii. Tanskassa lykkääminen on yleistä. Siellä jopa puolet marras–joulukuussa syntyneistä pojista aloittavat opintiensä niin sanotusti lykättynä eli vasta täytettyään seitsemän vuotta.

Minulle selviää, että muunlainenkin erikoisjärjestely on tarvittaessa mahdollinen.

– Koulunaloituksesta on nykyään erilaisia versioita, esimerkiksi alku- tai starttiluokat, jolloin koulun voi aloittaa pienemmässä ryhmässä ja siirtyä suurempaan ryhmään sitä mukaan, kun kasvu etenee, Lerkkanen kertoo.

Ällistyn, kun luen lisää pienistä koulunaloittajista. Viime vuosina on julkaistu useita tutkimuksia, joiden mukaan luokka- ja päiväkotiryhmänsä loppuvuonna syntyneet lapset saavat ADHD-diagnoosin useammin kuin alkuvuodesta syntyneet.

Altistaako aikainen koulualoitus häiriön syntymiselle? Vai onko kyse siitä, että vuotta nuorempi vekara vaikuttaa epäkypsemmältä verrattuna luokkakaveriin?

”Koulussa pitää varmistaa, että nuorimpien lasten itsesäätelyä tuetaan riittävästi.”

Tutkimukset eivät yksiselitteisesti kerro, miksi näin on. On kuitenkin epäilty, että vuosiluokan nuorempia ylidiagnosoidaan ja vanhempia vastaavasti alidiagnosoidaan.

–  Tutkimushavaintojen perusteella koulussa pitää varmistaa, että luokkansa nuorimpien lasten itsesäätelyä tuetaan riittävästi, Vesa Närhi sanoo.

Kaikki lapset tarvitsevat aikuisen apua hankalien tunteidensa kanssa, ja nuorimmat etenkin.

Kurkkaan olohuoneeseen, jossa minun nuorimmaiseni keskittyy hoivaamaan nukkeaan. Nyt en aio olla huolissani hänen käytöksestään. Toivon, että hän saa sitten aikanaan kehityksensä mukaista tukea koululuokassakin.

Sinä olet hyvä

Mitä se kertoo minusta, että mietin lasteni koulussa pärjäämistä ja urheilumenestystä? Ovatko ne niitä asioita, joiden perusteella ihmistä arvotan? Ei, eivät todellakaan ole.

Lasten ansiosta olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, että kaikilla olisi tasa-arvoiset mahdollisuudet elämässään. Myönnän, etten välttämättä olisi pohtinut tätäkään asiaa ilman omaa, joulukuussa syntynyttä lastani. Se sähköpostiin singahtanut sinänsä viaton viesti sai minut menemään vuosia asioiden edelle.

Mitä se kertoo minusta, että mietin lasteni koulussa pärjäämistä ja urheilumenestystä?

Silti en syytä itseäni siitä, että en pakolla pitänyt jalkojani ristissä muutamaa viikkoa pidempään, jotta lapsi olisi kenties syntynyt viikkoa myöhemmin ilotulitusrakettien paukkeeseen.

Leikkikentällä kaksivuotiaani juoksee isompiensa perässä. Viimeisenä, mutta tarmoa täynnä. Vielä häntä ei ainakaan harmita se, että hän on porukan pienin, päinvastoin. Monet asiat hän on oppinut yllättävän aikaisin ja esimerkin kannustamana. Kyllä hän päiväkodissakin pärjää.

Ehkä loppuvuoden lapsen pelastus meidän perheessämme onkin isosisarus. Paras kirittäjä ja harjoitusvastustaja.

Vierailija

Itse olen syntynyt joulukuussa, ja suurin harmitus mitä sen muistan aiheuttaneen on juurikin tuossa 17-vuotiaana. Muut sai ajokortin, muut meni baariin. Sitten kun vihdoin itse täytti 18, se baari oli jo ihan so last season eikä enää kiinnostanut ketään... Muut sai ajokortin ennen kesää ja pääsi menemään, itse sotkit pyörällä kesätöihin kaatosateessa.

Ja etenkin joulukuun loppupuolella syntyneille jostain syystä ostetaan aina "vähän isompi joululahja" jolla kuitataan myös synttärilahja. Sitten kun sisarus on syntynyt vaikka toukokuussa, niin jurppiihan se kun oma syntymäpäivälahja kuitataan vain joululahjalla ja toinen saa molemmat.

Vierailija

Koulussa ei ole saatavissa apua pukemiseen eikä vessassa käymiseen. Itse pitää selvitä myös repun pakkaamisesta, aikatauluissa pysymisestä, luokkien löytämisestä ja kellonaikojen hahmottamisesta. Jos lapsi ei pysty hoitamaan kaikkia omia toimiaan itse, on syytä kouluun menoa lykätä.

Koulussa pärjäämättömyys haittaa itsetuntoa enemmän kuin se, että on vuoden vanhempi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla