Miten lapsen lyömiseen tulisi suhtautua?

Kysymys:

Lapseni on kohta viisivuotias iloinen ja eläväinen pakkaus, mutta jännittäessään tai riehaantuessaan hän saattaa lyödä muita lapsia. Lyömisestä jälkeenpäin kysyttäessä hän ei osaa antaa selitystä käytökselleen. Olemme selittäneet, että kohta muut eivät enää leiki hänen kanssaan, mutta se ei auta. Lapsemme ei muista, että näin ei saa tehdä.

Lyöminen ei tapahdu aina negatiivisessa tilanteessa, vaan lapsemme saattaa lyödä myös tervehtiäkseen. Luullakseni olemme kokeilleet kaikkea: jäähylle joutumista, anteeksi pyytämistä, etukäteen on myös muistutettu että sitten ei saa lyödä kun X tulee kylään tai menemme X:lle kylään, olemme puhuneet tunteista ja siitä että muille tulee paha mieli.

 Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Jos ymmärsin lukemani oikein, pian viisivuotias poikasi näyttää periaatteessa voivan ihan hyvin, mutta saa silloin tällöin tunnekaappauksia, joiden aikana saattaa lyödä muksauttaa. Tunteeko hän syyllisyyttä tai pahaa mieltä, kun hänen kanssaan jutellaan lyömisestä? Lupaako hän yrittää olla lyömättä — ja jos lupaa, onko silloin ihan tosissaan vai sanooko niin vain päästäkseen pälkähästä mahdollisimman nopeasti?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kysymyksessä ovat selvästi ylilyönnit, toisin sanoen vaikeudet hallita voimakkaita tunteita, voidaan asioita yrittää saada eteenpäin kotikonstein. Niitä olettekin kokeilleet kiitettävän luovasti ja monipuolisesti. Voisitte ehkä keksiä yhdessä jonkin strategian tiukan tilanteen varalta. Jos ollaan esimerkiksi menossa isoisän syntymäpäiville, voitte sopia, mitä poika voi tehdä tuntiessaan, ettei enää jaksa pysytellä rauhallisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Te vanhemmat voitte antaa merkin lapselle, että hänen on rauhoituttava. Voitte myös todeta, että lyöminen johtaa välittömästi tilanteen pysäyttämiseen: takki pannaan päälle ja ajetaan saman tien kotiin. Joka tapauksessa asiaa on hyvä käsitellä lapsen ongelmana, johon on tultava muutos.

Jos lapsi taas on aivan välinpitämätön omaan käytökseensä nähden tai pääsee hallitsemaan koko perheen menemisiä ja tekemisiä lyömisen uhkalla, tai ei pysty tuntemaan mitään myötätuntoa lyömisen kohteena ollutta lasta kohtaa, voi olla aiheellista tehdä psykologinen tutkimus ja miettiä vastaisia toimenpiteitä sen valossa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla