Miten varoittaa lasta vaaroista? Ota talteen poliisin kymmenen ohjetta.

Kerro lapselle, että:

  1. Vieraiden ihmisten mukaan ei saa koskaan lähteä, vaikka he saattaisivatkin vaikuttaa mukavilta ja lupaisivat tarjota karkkia kotonaan tai näyttää suloista kissanpentuaan.
  2. Suomessakin on kummallisia ja kurjia ihmisiä, jotka saattavat haluta näyttää sukupuolielimensä lapselle tai kosketella lasta jalkojen välistä. Sellaisista tilanteista pitää AINA kertoa vanhemmille.
  3. Omaa kännykkänumeroa tai muitakaan henkilötietoja ei saa antaa kenellekään esim. internetin keskusteluryhmissä. Jos kännykkään tulee outoja viestejä tai soittoja, niistä pitää kertoa heti vanhemmille.
  4. Kännykkään kannattaa tallentaa myös poliisin numero. Opeta lapselle, millaisessa tilanteessa pitää soittaa suoraan poliisille.
  5. Katu on lapsille huomattavasti turvallisempi paikka kuin netti ja lastenlehtien kirjeenvaihtopalstat. Kaikki ihmiset eivät ole aina sitä, mitä he väittävät olevansa. Jos kirjeenvaihtotoveri tai chatti-kaveri ehdottaa tapaamista, ensitapaamiseen pitää ottaa aina äiti tai isä mukaan.
  6. Joskus lapsesta tuntuu, että hän on itse tehnyt jotain väärin joutuessaan hyväksikäytön tai muun rikoksen uhriksi. Kaikista asioista voi ja täytyy kertoa vanhemmille.
  7. Hakeudu yksin liikkuessasi toisten ihmisten läheisyyteen.
  8. Mikään tavara ole niin arvokas, että sen vuoksi pitäisi antautua vaaraan. Kännykkä tai lompakko kannattaa antaa suosiolla varkaille, jos tilanne näyttää uhkaavalta. Pakoon niin nopeasti kuin mahdollista!
  9. Ihmiset haluavat kyllä auttaa hätään joutunutta lasta, mutta he eivät välttämättä huomaa uhkaavia tilanteita. Lapsen on hyödyllistä osata pitää meteliä ja pyytää apua ohikulkijoilta.   
  10. Muista antaa lapselle myös ohjeet tulipalon varalle sekä turvalliseen liikenteessä liikkumiseen.

Asiantuntija: Rikosylikonstaapeli Marja Vuento

Mervi Juusola, Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla