Olemme uusperhe, johon kuuluu yhteinen...

Kysymys:

Olemme uusperhe, johon kuuluu yhteinen kolmikuinen lapsemme ja mieheni kuusivuotias lapsi. Mieheni ja minut on kasvatettu täysin eri metodeilla. Mies ei ole saanut itkeä, hänen on täytynyt pitää huoneensa ovi aina kiinni ja olla niin sanotusti näkymätön. Heidän perheessään on kilpailtu numeroista ja huomiosta, heillä on moni asia opittu todella nuorena.

Itse olen saanut näyttää tunteeni. Olen saanut leikkiä muuallakin kuin omassa huoneessa, vaikka jäljet oli tietenkin siivottava. Lapsena minun ei ole tarvinnut olla hiljaa, vaan sain kysellä asioita ja olla utelias. Se on mieheni mielestä väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuinka saisin meille yhteiset säännöt lasten kasvatukseen? Asia raastaa suhdettamme, enkä tiedä, kauanko jaksan kuunnella, kuinka hän korottaa ääntään ja käskee lapsensa tunneiksi jäähylle huoneeseensa. Nykyajan kasvatusmetodit eivät mieheni mielestä riitä kasvattamaan kunnollista lasta. Lapsen tulisi olla hänen mielestään näkymätön – hän ei saisi puhua, laulaa, kuulua. Mitä voimme tehdä?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Monet suomalaiset ovat joutuneet tukahduttamaan kielteiset tunteensa ja pitämään mölyt mahassaan lapsuudessaan. Kiitoksia ja kehuja on säästelty, jotta lapsi ei ylpistyisi. Lapsen on pitänyt olla reipas ja tottelevainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun näin kasvatettu lapsi saa omia lapsia, hänellä on kolme vaihtoehtoa. Hän on saattanut tajuta, ettei halua omille lapsilleen samaa kohtaloa kuin itsellään on ollut. Jos pysytään kohtuudessa ja muistetaan, ketkä ovat perheen aikuisia, lopputulos on erinomainen. Joskus heiluri heilahtaa toiseen laitaan: lapsilla on kosolti vapauksia, mutta ei mitään rajoja. Heistä tulee perheen pikkupomoja.

Miehesi kuuluu kaiketi kolmanteen kategoriaan eli siihen, jossa mitään oman kasvatuksen piirteitä ei aseteta kyseenalaiseksi. Vanhemmat on nostettu jalustalle ja kaikki, mitä he tekivät, oli oikein. ”Hyvää se vain on minulle tehnyt”, on tyypillinen kommentti. Tätä perinnettä miehesi siirtää nyt purematta ja nielemättä seuraavalle sukupolvelle niin, että häijyä tekee. Kuusivuotiaalle tuntikausien jäähyt omassa huoneessa ovat aivan kohtuuttomia seuraamuksia. Lapsi saadaan tietenkin alistumaan, mutta tyynen pinnan alla kuohuu.

Yhteinen lapsenne on vielä vauva, mutta kriisi puhkeaa ennen pitkään. Jos kotikeskustelut jäävät tuloksettomiksi, kannattaa hakeutua pariterapiaan tai kasvatus- ja perheneuvolaan.

Meidän Perhe 7/2012

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla