Kysymys

10-vuotias tyttäreni on aina ollut huono nukahtamaan ja nukkumaan. Herkkäunisuuden lisäksi hänellä oli pienenä yöllisiä kauhukohtauksia, ja isompana hän alkoi kävellä unissaan.

Välillä tilanne oli parempi, mutta ongelma ­paheni, kun muutimme väliaikaiseen kotiin putkiremontin takia.Tyttö saattaa valvoa sängyssä vaikka yhteen yöllä. Nukuttamisessa on kokeiltu vaikka mitä, silittämistä, vieressä istumista, eri huoneessa olemista.

Illoista on tullut ahdistavia, kun nukkumaanmenon lähestyessä kaikki jännittävät, millainen rumba on taas edessä. Jos istuu vieressä, tyttö herää, kun yrittää hiipiä pois. Jos hänet jättää yksin, hän itkeä tihuttaa sängyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyttö on selvästi herkkä muutoksille, joten ne usein ­pahentavat tilannetta. Illalla tulevat mieleen myös erilaiset vaivat, kutinat ja vatsakipu, jotka eivät vaivaa päivällä. Hän harrastaa jumppaa, pianon­soittoa ja uintia, jotka sujuvat hyvin, samoin koulu. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko hän olla luonteeltaan ilta­virkku, jolloin koululaisen perusrytmi on hankala? Pitäisikö hänen antaa lukea niin pitkään, että nukahtaa?

Uniongelmista on tullut tietynlainen huono kierre, jota ei helpota lyhyt pinnani iltakekkuloinnin suhteen. Tyttö saattaa myös herättää yöllä ja kertoa jotain ihan turhaa, kuten, että peitto oli huonosti. Selvästi hän kaipaa siis seuraa, jos herää yöllä.

Miten 10-vuotiasta kannattaisi opettaa nukkumaan? Ja mitä ei missään nimessä pitäisi tehdä? Uskaltaisiko kokeilla melatoniinia?

Väsynyt äiti

Vastaus

Väsyneelle äidille: Mikä ahdistava kierre koko perheelle. Tässä eivät perinteiset nukuttamisneuvot auta, vaan tilannetta pitää purkaa nurinkurisesti.

Mitä hyötyä lapselle on valvomisesta? Mistä hän jäisi paitsi, jos nukahtaisi nopeasti? Kirjeesi perusteella ainakin silittelystä, vieressä olosta, fyysisten vaivojen hoivasta, seurasta. Voisiko näiden tarve olla yksi vaikeuksien syy huonounisuuden ja iltavirkkuuden lisäksi? Olisiko teillä jo aiemmin illalla mahdollisuuksia sylitellä ja antaa erityistä ­huomiota tyttärellenne, jotta nämä tarpeet eivät kasautuisi nukkumaanmenotilanteeseen?

Mitä hän itkee jäädessään yksin huoneeseen? Toivooko hän teidän kuulevan itkun ja reagoivan siihen? Miten? Voisiko häntä rohkaista ilmaisemaan samaa tunnetta teille jo illan mittaan eikä vasta sängyssä? Miksi ongelma paheni väliaikaisen muuton vuoksi?

Keitä muita perheessänne elää? Joskus lapset pitkittävät nukkumaanmenoa estääkseen vanhempien yhteistä aikaa, koska ovat kateellisia tai huolestuneita ­aikuisten välisistä suhteista.

Ajoittainen valvominen kello yhteen yöllä ei haittaa. Ehkä uni tulee seuraavana iltana helpommin, kun on väsynyt. Melatoniini on tarkoitettu tilapäiseen unensaannin auttamiseen, mutta tilanteenne on kestänyt kauan. Jos näistä pohdinnoista ei ole apua, voisitte käydä yhdessä vaikka koulupsykologin vastaanotolla.

Meidän Perhe 11/2013

Lue lisää Jannan vastauksia

Vierailija

mun 6v tyttö heräili öisin 3-7 kertaa, melatoniinin auttoi. puolen vuoden kuuri ja jossain vaiheessa vain unohdin antaa, eikä ole enää tarvottu, joskus herää kerran vielä... auttoi myös nopeammin nukahtamiseen...

Vierailija

Taistelin 10vuotta uniongelmaisen lapsen kanssa, kaikki maholliset "tukitoimet/tutkimukset" Lastenpsykiatrian lääkäri tarjosi melatoniinia siinä vaiheessa kun tv:stä alkoi tulla ilman reseptiä mainoksia.. PISTI MIETTIMÄÄN miksi 10vuoteen kukaan ei ollut sitä ehdottanut? Yökukkuja, aamun torkkuja..

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla