Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Pallo on aina hyvä lelu. Se innostaa liikkumaan ja kehittää lapsen motoriikkaa.

Palloleikeissä lapsen motoriikka, silmän ja käden yhteistoiminta sekä aistien yhteistoiminta kehittyvät, ja lapsi havainnoi tilaa ja suuntaa.

Liikuntajärjestö Valon asiantuntija Nina Korhonen antaa kuusi vinkkiä palloleikkiin lapsen kanssa.

1. Vierittäminen

Ihan pienen lapsen kanssa istu lattialle vastakkain jalat harallaan. Vieritä pallo lapselle, lapsi vierittää takaisin. Tämä on monen lapsen ensimmäinen palloleikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kanniskelu

Juuri kävelemään oppinut tykkää kantaa tavaroita paikasta toiseen. Anna kannettavaksi pehmopallo. Lapsi tottuu palloon ja siihen, miten pallo liikkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Nappaa ja kerää

Vikkelät kultakalat -leikissä sovitaan, että pallo on karkuun pyrkivä kultakala – ja niitä on useita. Aikuinen vierittää palloja maata pitkin karkuun, lapsi kerää karkaavat kalat vaikkapa ämpäriin.

4. Keilaa

Keilakarkeloissa asetetaan keiloiksi tyhjiä maitotölkkejä tai limupulloja. Ne keilataan kumoon pallolla. Uudestaan!

5. Heilauta

Superpotkussa vanhempi nostaa lasta kainaloista ja heilauttaa lasta omien jalkojensa välissä. Lapsi potkaisee palloa kahdella jalalla – ja saa siihen kovan vauhdin.

Superpotkulla voi esimerkiksi kaataa keiloja supervuorolla.

6. Heitä hurjana

Pidä puolesi puhtaana -peliä varten tarvitaan häntäpalloja: Rypistä sanomalehtipaperia ja laita pakastepussiin. Solmi pussi kiinni niin, että siihen jää häntä (ohje esimerkiksi täällä).

Tee palloja monta – vaikkapa kaksikymmentä.

Kaksi pelaajaa sopii pelikentän ja puolet, ja peli alkaa: kumpikin yrittää heittää pallot toisen puolelle ja pitää oman puolensa puhtaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla