Lapsesta ei tule kilttiä piiskaamalla. Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten perusteella kuritusväkivalta lisää lapsen aggressiivisuutta ja käytöshäiriöitä.

Lapsesta ei tule kilttiä piiskaamalla. Yhdysvalloissa tehtyjen
tutkimusten perusteella kuritusväkivalta lisää
lapsen aggressiivisuutta ja käytöshäiriöitä.

Duken yliopiston koordinoimassa tutkimuksessa seurattiin yli 2 500:a perhettä lasten ollessa 1-, 2- ja 3-vuotiaita. Lapset, jotka saivat yksivuotiaina selkäänsä, käyttäytyivät kaksivuotiaina muita aggressiivisemmin ja selviytyivät kolmevuotiaina päättelykykyä mittaavista testeistä muita huonommin. Kyse ei ollut siitä, että alun perinkin aggressiivisempia lapsia olisi myös kuritettu enemmän.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että läpi lapsuusiän ruumiillisesti kuritetuilla lapsilla esiintyi nuoruusiässä muita enemmän käytöshäiriöitä. Lapsia seurattiin 5-vuotiaasta 15 - 16-vuotiaaksi.
Yhdysvalloissa ruumiillista kurittamista ei ole kielletty liittovaltion tasolla, ja aiheesta käydään yhä keskustelua. Suomessa lasten ruumiillinen kurittaminen on ollut rikos vuodesta 1984. Silti varsin suuri osa vanhemmista edelleen hyväksyy tukistamisen, läimäyttelyn tai luunapit.

Esimerkiksi psykologian professori Lea Pulkkisen johtamassa pitkittäistutkimuksessa kurituksen vahingollisuus lapsen kehitykselle on tullut selvästi esiin. Tahallinen kivun aiheuttaminen lapselle ei ole kasvatusmenetelmä vaan väkivaltaa. Lastensuojelun Keskusliitto suositteleekin, että kurituksen sijaan puhuttaisiin kuritusväkivallasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teksti: Anna Tommola, Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnetko lapsen oikeudet? Entä mikä neuvoksi, kun pinna palaa?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla