Pieni tyttäremme tahtoo tehdä kaiken itse...

Kysymys:

Elämme tavallista arkea kolmen lapsemme kanssa. Pojat ovat jo koululaisia, pieni prinsessamme täyttää pian viisi vuotta. Viimeisen puolen vuoden aikana ongelmaksi on muodostunut, että tyttö tahtoo tehdä kaiken itse eikä apu usein kelpaa ilman raivokohtausta. Me vanhemmat olemme sopeutuneet asiaan ja annamme tytön esimerkiksi avata auton oven, laittaa ostoksensa kaupassa hihnalle ja myös ottaa ne itse. Valitettavasti vain hyvää tarkoittavat sukulaiset sekä ystävälliset ihmiset kaupoissa saattavat saada aikaan valtavan itkun auttamalla tyttöä.

Ymmärrän kyllä lastani, täytyyhän hänen saada itse tehdä ja opetella. Mutta mitä tehdä, kun kaupassa kiltti täti ojentaa tytölle hänen kurkottelemansa suklaapatukan ja saa kiitokseksi huudon?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Mikähän tytärtäsi mahtaa raivostuttaa siinä, että joku auttaa häntä? Oletko kysynyt häneltä itseltään? Luulen, että olisi hyödyllistä ottaa asia puheeksi ja kertoa, että ventovieras täti tai setä hämmentyy ja pahoittaa mielensä saadessaan aikaan raivokohtauksen, vaikka luuli tekevänsä hyvän teon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytät tyttärestäsi ilmausta ”pieni prinsessa”. Sellaisiahan ne neljän tai viiden vuoden ikäiset pikkutytöt monesti ovat. Olisiko niin, että kahden pojan jälkeen hänestä on tullut perheen keskipiste? Ehkä suorastaan isin lemmikki? Arvelet, että lapsi haluaa tehdä itse ja opetella uusia taitoja, mutta voi olla niinkin, että hän on mielikuvissaan täysikasvuinen, ihan yhtä iso ja valmis kuin oma äiti. Autetuksi tuleminen loukkaa häntä, koska se merkitsee sitä, että hän on pieni ja tarvitsee apua. Kyse olisikin siitä, että tytön on vaikea sietää pienuuttaan, eikä pelkästään omasta tahdosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisivuotiaat siirtävät mielellään tulevaisuuden nykyhetkeen ja ovat fantasioissaan täysikasvuisia. En ihmettelisi, vaikka tyttö kilpailisi mielessään kanssasi isän suosiosta. Jos olisi iso ja osaisi kaiken, voisi kenties saada isin ihan kokonaan itselleen. Raaka tosiasia kuitenkin on, että tyttö on pieni vielä kauan ja tulee tarvitsemaan teidän vanhempien apua ja tukea.

Hän saa olla aloitteellinen ja aktiivinen ja opetella uusia asioita, mutta hänen on kestettävä se, ettei vielä osaa kaikkea. Olisihan se viisivuotiaalle aivan kohtuuton vaatimus! Hänen on opittava myös sosiaalisia taitoja, joihin kuuluu se, että muiden osoittama huomaavaisuus ei saa johtaa raivokohtaukseen. Pienuuden kokemus ottaa lujille, mutta sen sietäminen on kaiken oppimisen edellytys.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla