Nykyteinit ovat aiempia sukupolvia kilpailuhenkisempiä ja julkisuushakuisempia. Miten tukea oikeasti lahjakasta lasta?

Nykyteinit ovat aiempia sukupolvia kilpailuhenkisempiä ja julkisuushakuisempia. Miten tukea oikeasti lahjakasta lasta?

Kykyjenetsintäohjelmat ovat ala- ja yläasteikäisten suosikkeja. Kisa on raaka: Esitä kykysi. Jos olet hyvä, pääset jatkoon ja voit voittaa. Jos et, yleisö buuaa ja luikit lavalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyteinit vaikuttavat todella itsevarmoilta. On Idolsia ja Huippumallia, peli on selvä kaikille, heikot häviävät ja osallistumiskynnys matala. Onko tämä 2000-luvun ilmiö?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkä osittain, vastaa psykoterapeutti ja vuorovaikutuskouluttaja Mika Lindfors.

- Ainakin nuoret puhuvat suorituspaineista enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Täytyy pärjätä ja erottua edukseen. Monien mielestä julkisuudesta on tullut tavoittelemisen arvoinen asia.

Ja toisinaan julkisuuteen tungetaan tosiasioista piittaamatta. Miksi niin moni luulee olevansa selvää laulajatähtiainesta, vaikka raakkuu nuotin vierestä? Miksi niin moni näyttää vilpittömän hämmästyneeltä kuullessaan tuomaristolta tyrmäävää kritiikkiä? Miten lasta tulisi kehua ilman, että hän alkaa helliä mielessään epärealistisia ja kaikkivoipaisia kuuluisuushaaveita?

Lindforsin mukaan paras palaute pukee sanoiksi sen, mitä vanhempi näkee tai kuulee. Silloin mielipide kertoo vain yhden mielipiteen, ei horjumatonta totuutta. Siis: Tulipa minulle hyvä mieli, kun lauloit. Ei: Sinä olet hyvä laulamaan.

Mutta entäs jos lapsi on oikeasti harvinaislaatuisen lahjakas?

- Lapsi ei määrittele itseään lahjakkaaksi. Vanhempi saattaa huomata, että lapsi osaa jotakin ikätovereitaan paremmin. Lapsi huomaa ainoastaan, että hän tekee jotakin mielellään, koska se on hänelle helppoa.

Lapsi ymmärtää olevansa lahjakas vasta, kun joku kertoo hänen olevan parempi kuin toiset. Aikuiset osoittavat lapselle lahjakkuuden vertailemalla häntä muihin.

Teksti: Anna Pihlajaniemi, Meidän Perhe

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla