Miten taaperon puremisen saa loppumaan?


Pienelle lapselle tunne ja toiminta ovat yhtä: hän ei osaa vielä kovin hyvin hallita tunteistaan seuraavaa käyttäytymistä. Lapsi tuntee vahvoja tunteita ja on niiden ”vallassa”: kun hän tuntee jonkin asian voimakkaasti, reagoi hän siihen heti. Ja koska lapsella ei ole vielä sanoja ilmaista itseään, raivo, viha ja suru, samoin kuin ilo ja hyvä olo, näytetään toiminnalla. Pureminen on myös hyvin biologinen, alkukantainen tapa ilmaista tunteita. Eikä pieni lapsi ole vielä oppinut ilmaisemaan itseään toisin.

Vanhemman tehtävänä on opastaa lasta maailmaan ja kertoa siitä. Pienen lapsen itsesäätely ei ole vielä kehittynyttä, joten vanhemman tehtävä on auttaa häntä hallitsemaan tekojaan: mitä saa ja mitä ei saa
tehdä.

Taapero testaa usein hampaitaan läheisiinsä, koska se on tehokas tapa saada huomiota. Miten sen saa loppumaan?

Selitä säännöt jo pienelle

- Estä lasta konkreettisesti puremasta. Pieni lapsi siis irrotetaan fyysisesti puremisen kohteesta, jämäkästi ja varmasti, muttei satuttaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Jo ihan pienille on hyvä kertoa, miksi ja miksei. Näin aikuisellekin jää tavaksi puhua maailmaa ääneen.

- Isotkin lapset tarvitsevat opastusta ja ohjausta, mutta erityisesti pienet, sillä heillä ei ole vielä kokemusta tekojen seurauksista. Pienen lapsen kyky hahmottaa syy- ja seuraussuhteita ei myöskään ole kehittynyt, joten hän ei osaa tietoisesti puntaroida, miten siskoon kohta sattuu tai mahtaako hän itse saada rangaistuksen, jos puree.

Entä jos lapsi puree myös päiväkodissa muita lapsia ja aikuisia?

Päiväkodissa henkilökunta on vastuussa lasten kasvattamisesta ja ohjaamisesta. Vanhemmat eivät voi jälkikäteen tilanteille mitään, vaan vastuussa olevan kasvattajan tehtävä on hoitaa tilanteet silloin, kun ne
tapahtuvat.

Pureminen on tyypillistä 1,5–3-vuotiaille, mutta toisaalta tätä vanhemmankin lapsen itsesäätely on
edelleen vasta kehittymässä.

Välillä suuri tunne voi viedä mukanaan ja lapsi voi purra, potkaista, viedä lelun, tönäistä tai muuta sellaista. Aktiivinen pureminen ei yleensä kestä muutamaa kuukautta kauempaa, kunhan häntä opetetaan, miten tunnetta voi rakentavasti purkaa ja mikä ei ole sallittua.

Asiantuntijana perheneuvoja Salla Hyvärinen.

Vierailija

Meillä erityislapsi puree iästään huolimatta (5-vuotias) eikä sitä saa loppumaan. Hän ei kelpuuta esim. puruleluja, piilottaa tai rikkoo ne salaa. Varmaan tajuaa ettei kuuluisi purra ketään tai mitään, mutta ei pysty kontrolloimaan käytöstään..? Tänään löysin legoja, joissa komeat purujäljet myös. Kysyin asiasta ja lapsi nolona myönsi purreensa niitä.

Vierailija

Itse olin kova puremaan taaperona, kunnes erehdyin puraisemaan isiä kesken iltasadun. Ekasta kerrasta hän ei edes huomauttanut. Toisella kerralla hän keskeytti ja sanoi, että tuo on tuhmaa ja jos puret vielä, niin minä puren takaisin. Pakkohan tuota oli lapsen kokeilla :D Ja iskähän puri! Tarpeeksi kovaa Hätkäyttämään niin, että tältä taaperolta loppui puremisleikit siihen paikkaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla