Jos lasten seksuaalikasvatus mietityttää, Väestöliiton tietopankista voi löytyä apua.

Mista vauvat syntyvät? Miksei äidillä ole pippeliä? Lasten esittämiin kysymyksiin seksuaalisuudesta ei ole aina helppoa vastata.

Apua voi nyt etsiä Väestöliiton kokoamasta, asiantuntijoiden laatimasta Lapsi ja seksuaalisuus -sivustosta. Vastaavaa tietopankkia ei Suomessa ole aiemmin ollut.

Vanhempien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tueksi laaditun sivuston tavoitteena on kertoa pienten lasten ikätasoisesta seksuaalisuudesta ja siitä, miten aikuinen voi tukea lapsen tervettä kasvua ja kehitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan tavallista kasvatusta

Myönteistä seksuaalikasvatusta tarvitaan esimerkiksi silloin, kun lapsi pohtii, mitä erilaisia sukupuolielimiä on olemassa ja mistä vauvat tulevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja että itsellä ja muilla on oikeus omaan rauhaan, vaikkapa vessassa käymiseen.

– Lapsen seksuaalikasvatus on ihan tavallista kasvatusta. Aikuiset joskus aristelevat sitä, jos he ajattelevat asiaa aikuisnäkökulmasta, Väestöliiton asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore sanoo.

Luo hyvä keskusteluyhteys lapseen

Lapsuuden seksuaalisuus on eri asia kuin aikuisten tai nuorten seksuaalisuus. Se on oman, arvokkaan kehon ihmettelyä, tunteisiin tutustumista ja hyvien tapojen opettelemista. Se on myös tyttönä ja poikana olemisen monenlaisuutta.

Lapset saavat tänä päivänä tietoa seksuaalisuudesta useista tietolähteistä.  Vanhempien luonteva keskusteluyhteys omaan lapseen onkin erityisen tärkeää, jottei tämä jää muiden lähteiden varaan. 

– Aina ei riitä, että vastaa kun lapsi kysyy. On hyvä osata myös avata itse keskustelu, jotta lapsi uskaltaa kysyä, Cacciatore sanoo.

Lue lisää

"Hei äiti, mikä se seksi on?"

Raisa Cacciatore ruotsalaisvideosta: "Hauska, mutta sisältää vähän tietoa"

Miten suhtautua, kun lapsi työntää kädet pikkuhousuihinsa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla