Kiukkupodcast, jakso 2: Kiukku on hyödyllinen tunne – auta lasta löytämään kiukun syy

Miten kannattaa toimia, kun kiukkuinen lapsi jatkaa asian jankuttamista? Kiukkupodcastin toisessa jaksossa autetaan lasta löytämään kiukun syy ja rauhoittelemaan kuumenevia tunteitaan.

Kuuntele Kiukkupodcast alta tai Suplasta:

 

Nyt riittää – se asia tulee vanhemmalle usein mieleen, kun lapsi vain tuntuu jatkavan kiukutteluaan. Oli kiukun syy mikä tahansa, vanhempi haluaa pysäyttää sen ja saada sen lapsen rauhoittumaan. Mutta onko jyrähtelystä oikeasti apua? 

Muun muassa tätä asiaa käsitellään Vauvan ja Meidän Perheen Kiukkupodcastin toisessa jaksossa. 

– Jos lapsi on oikeasti raivoissaan, en usko, että vanhemman käsky rauhoittua auttaa. Tarvitaan ennemmin empaattista läsnäoloa ja aikaa, podcastin toinen asiantuntija, psykologi ja Fanni-tunnetaitokirjojen kirjoittaja Julia Pöyhönen sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kuitenkin kiukuttelulla voidaan tarkoittaa myös esimerkiksi jonkun asian jankkaamista. Silloin lapselle voi ihan hyvin sanoa, että nyt olen kantani sanonut, enkä aio enää mieltäni muuttaa, joten en enää jatka keskustelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiukkupodcast on jatkoa Vauvan ja Meidän Perheen Kiukkukurssille, jossa tunnetaito-ohjaaja Heli Mäkelä antaa vinkkejä ja tehtäviä rauhallisempaan perhearkeen. Hankalia tunteita on oleellista käsitellä silloin, kun tunteet ovat jäähtyneet. Sama keino toimii kaikenikäisillä.

– Lapset eivät yleensä tykkää suoraan puhua omasta kiukustaan, koska se hävettää, eikä lapsi halua palata miettimään mitä voisi tehdä ensi kerralla paremin. Tehokas tapa on käsitellä kiukkua ja sen säätelyä tarinoiden ja leikin avulla, Julia Pöyhönen jatkaa.

Heli Mäkelä antaa käsittelyyn konkreettisia neuvoja: 

– Lapsen kanssa voi rauhallisina hetkinä jutella vaikka siitä, miltä hänen suuttumuksensa näyttää ja millainen on hänen kiukkuolionsa. Oliota voi vaikka myös piirtää tai maalata. Lisäksi lasta on hyvä ohjata kohti omaa kehoaan: mitä kehossa tapahtuu kiukun hetkellä? Tuntuuko kiukku jaloissa, vatsassa, rintakehässä, käsissä, päässä? Kun lapsi huomaa kiukun kehostaan yhä aikaisemmassa vaiheessa, hän pystyy rauhoittamaan sitä ennen kuin tunnekuohu muuttuu hallitsemattomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla