Lapsen kieli kehittyy vaiheittain. Näin tuet pikkulasta kielen kehityksessä.

Lapsen kieli kehittyy vaiheittain. Näin tuet lasta kielen kehityksessä.

Vauvaikä

Lapsen ensimmäinen kieli on tunnekieli. Vauva oppii aivan ensimmäiseksi ymmärtämään kielen painotukset ja tunnesävyt. Hän ei ymmärrä sanoja, mutta aistii herkästi puheen tunnelman.

Lapsi kuuntelee perheensä puhetta jo kohdussa kolmen viimeisen raskauskuukauden aikana. Synnyttyään vauva puhkuu koko kehollaan intoa ja halukkuutta sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmat käyttävät vauvan kanssa jutellessaan luontaista, voimakasta elekieltä ja leikittelevät äänenpainoilla. Usein vanhemmat ja vauva alkavat vaistomaisesti jäljitellä toistensa kasvonilmeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkät ilmeetkin synnyttävät yhteistä kieltä vauvan ja vanhempien välille. Vauvalle jutellessa puhe on luonnostaan hitaampaa, lauseet yksinkertaisempia ja puheen sävellaji korkeampi.

Ensimmäisinä viikkoina vauva ääntelee yksittäisillä vokaaleilla (aa, ää). Pian hän alkaa yhdistellä vokaaleita (aaiiaa). Seuraavina kuukausina vauva ryhtyy leikkimään äänellään kiljahdellen, muristen tai kujerrellen ja ottaa myös konsonantit käyttöön.

Nauti ilmeikkäistä jutteluhetkistä. Ne vahvistavat lapsen kiintymyssuhdetta ja kielenkehitystä.

Vauvankin kanssa voi lorutella. Vauva ei ymmärrä sanoja, mutta kuuntelee lorun tunnelmaa ja rytmiä.

Puolen vuoden iässä

Noin puolen vuoden iässä alkaa jokeltelu eli toistuvat tavurakenteet. Osoittaminen, pois työntäminen, tavoitteleminen, käsien nostaminen ylös syliin pääsemiseksi ja vilkuttaminen ovat lapsen ensimmäisiä kielellisiä eleitä. Lapset käyttävät tyypillisesti vähintään kuutta erilaista elettä yhden vuoden ikään mennessä.

Kielen ymmärtäminen käynnistyy ensimmäisen ikävuoden loppupuolella: lapsi osaa jo noudattaa lyhyitä kehotuksia. Hän alkaa osoitella esineitä sormellaan noin 12–14 kuukauden iässä. Samoihin aikoihin hän kiinnostuu myös antamis- ja ottamisleikeistä.

Puolentoista vuoden tienoilla

Useimmiten puheen kehitys alkaa kiihtyä puolentoista vuoden tienoilla. Suurin osa suomalaislapsista lausuu merkitykselliset ensisanansa noin vuoden iässä. Parista pikkusanasta kehittyy noin 30 - 50 sanan ensisanasto, joka koostuu lapselle tärkeistä sanoista: anna, lisää, pois, ei, hyppää, ajaa, paijaa.

Jokeltelulle kannattaa antaa merkityksiä, vaikkei vauva vielä tarkoita ääntelyllään mitään.

Lapsen leikkiä voi rikastuttaa juttelemalla ja sanoittamalla leikin kulkua. Myös lapsen tunteet kannattaa pukea sanoiksi.

Taaperoiässä

Lapsi alkaa muodostaa kaksisanaisia lauseita ja keksii usein myös ihan omia sanojaan. 2,5-vuotiaasta alkaen lapsi oppii noin 10 uutta sanaa päivässä ja reilut 3000 sanaa vuodessa.

Kaksivuotias osaa yleensä runsaat 250 sanaa, ja jo puolen vuoden kuluttua hänen sanastonsa koostuu keskimäärin 450 sanasta.

Kolmevuotissynttäreiden lähestyessä lapsi osaa jo taivuttaa sanoja jonkin verran. Lapsen kielioppivirheitä kannattaa korjata hienotunteisesti. Kun lapsi sanoo ”kato pookkana”, hänelle voi vastata: ”Joo, onpa hieno porkkana.” Myös isommille lapsille kannattaa opettaa, ettei pienemmän puheelle saa nauraa eikä toisten lasten kuulu korjata pikkusisaruksen hassuja sanoja.

Taaperoiässä kannattaa aloittaa asioiden ja esineiden luokittelu: mitkä esineet ovat leluja, mitkä ruokia, hedelmiä ja kulkuvälineitä. Runsas asioiden luokittelu on leppoisaa aivojumppaa, joka selkeyttää lapsen maailmaa ja auttaa häntä löytämään oikeat sanat nopeammin.

Lapselle lepertely kannattaa lopettaa siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa ilmaista itseään sanoilla.

Käytä lapselle puhuessasi yksinkertaisia lauseita, toista sanoja, selosta arkisia tapahtumia ja nimeä runsaasti asioita, esineitä ja tunteita.

Kivojen tapahtumien, retkien, matkojen ja vierailujen muisteleminen kehittää lapsen tarinankerrontaa. Myös yhdessä pelaaminen harjaannuttaa muistia sekä opettaa sanoja, lukumääriä, värejä ja vuorottelua.

Teksti: Mervi Juusola, Meidän Perhe
Kuvat: iStockphoto

Lue myös: Ässä hukassa? ja Sadutus rohkaisee puhumaan

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla