Millaista on riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus, lukijamme kysyy.

Kysymys:

Minulla on diagnosoitu vakava masennus, mutta en ole sängynpohjapotilas. Jaksan hoitaa arjen askareet, koska on pakko. Jaksan leikkiä puolivuotiaan lapseni kanssa ja yritän kaikin voimin olla läsnä hänelle.

Ongelmani ovat lähtöisin varhaisesta vuorovaikutuksesta omien vanhempieni kanssa. Minulle on tullut lähes pakkomielle siitä, että lapselleni ei saa tapahtua samoin kuin minulle tapahtui. Lapseni on iloinen, tyytyväinen vauva.

Millaista on riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus? Minun ja lapsen isän lisäksi lapsi on joskus sukulaisten luona, ja myös kaupungin perhetyöntekijät käyvät luonamme. Vaarantaako näin monen ihmisen osallistuminen lapsen hoitoon hänen kiinnittymisensä minuun, äitiin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Kuvaat vauvaasi iloiseksi ja tyytyväiseksi. Lähden ajatuksesta, että vauva on tyytyväinen, koska hänellä ei ole aihetta ilmaista muita tunnetiloja – että hän toisin sanoen voi hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jaksat depressiostasi huolimatta leikkiä ja touhuta lapsen kanssa, minkä lisäksi vauvalla on ympärillään muita aikuisia, jotka rakastavat häntä ja pitävät hänestä huolta.

Jos äiti on masennuksensa takia kovin ilmeetön ja passiivinen tai yrittää pinnistellä näyttääkseen iloiselta, jotkut vauvat voivat liioitella omia ilmeitään houkutellakseen äidin kasvoille enemmän elävyyttä.

On uskomatonta ja koskettavaa, että muutaman kuukauden ikäinen ihmisenalku pystyy tällaisiin suorituksiin. Lapset ovat alusta alkaen oman maailmansa ja omien ihmissuhteidensa rakentajia, eivät vain passiivisia vastaanottimia.

Masentunut äiti tarvitsee lepoa ja palautumisaikaa. On tärkeää, että vauva on silloin hyvässä hoidossa, ja että hymyjä ja sylejä on tarpeeksi. Isän lisäksi lähisukulaiset hoitavat vauvaa toisinaan, mikä ei minusta tunnu kohtuuttoman paljolta.

Tilanne vaikuttaa varsin hyvältä, mutta huolenaiheita saattaa silti kannattaa jakaa jonkun vauva-ammattilaisen kanssa oman hoitavan lääkärin ohella.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla