Kuvat
iStock
TikTokissa jokainen voi olla tähti, mutta videoiden sisällön suhteen kannattaa olla tarkkana.
TikTokissa jokainen voi olla tähti, mutta videoiden sisällön suhteen kannattaa olla tarkkana.

TikTokissa jaetut videot ovat voineet muuttua yksityisistä julkisiksi. Palvelu on erityisesti lasten ja nuorten suosiossa.

TikTokin käyttäjien henkilökohtaisia tietoja on voinut vuotaa ulkopuolisille, kertoo tietoturvayhtiö Check Point Researchin tänään julkaistu selvitys.

Selvityksen mukaan hakkerit olisivat päässeet käyttäjätileihin käsiksi lähettämällä sovelluksen käyttäjälle tekstiviestin, jossa pyydetään käyttäjää klikkaamaan viestistä löytyvää linkkiä. Jos linkkiä klikkasi, hakkeri sai käyttäjän tilin haltuunsa. Henkilökohtaisten tietojen kuten sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron lisäksi hakkeri pystyi muokkaamaan käyttäjätilin sisältöä. Hakkerin on ollut myös mahdollista muuttaa piilotettujen videoiden tila julkiseksi. 

TikTok on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi maailman ladatuimmista sovelluksista, ja se on erittäin suosittu myös Suomessa. Vaikka sovelluksen ikäraja on 12, sitä käyttävät paljon jo tätä nuoremmat lapset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TikTokin ideana on, että  sovellukseen tehdään muutaman sekunnin mittaisia videoklippejä, jotka voi halutessaan jakaa muille käyttäjille. Lapsi ei kuvatessaan ajattele videon päätyvän mahdollisesti myös ulkopuolisille, ja siksi videolla saattaa olla arkaluontoisia ja tunnistettavia asioita lapsen kaverisuhteista ja muusta elämästä: sisaruksia, lemmikkieläimiä tai kotiosoite.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelastakaa Lapset ry:n hankesuunnittelijat Pauliina Turunen ja Lauri Sundberg kertoivat aiemmin Vauva.fin jutussa, että sosiaalisen median käyttöön liittyvistä tietoturvariskeistä on keskusteltava lapsen kanssa reilusti. Lapsen on hyvä tietää, että kaikki, mitä nettiin ja somepalveluihin lataa, pysyy niissä ikuisesti.

Tietoturva-aukko löytyi Check Point Researchin tutkimuksissa vuoden 2019 lopussa. Yhtiön mukaan se ilmoitti puutteista sovelluksen kehittäjille, ja ongelmat on korjattu. Tietoturvayhtiöstä kuitenkin muistutetaan, että suosittujen sovellusten käyttöön liittyy aina tietoturvariski.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla