Kuvat
Shutterstock
Runsas televisio-ohjelmien katselu oli yhteydessä ylipainoon ja vyötärölihavuuteen myös lapsilla, jotka liikkuivat eniten.
Runsas televisio-ohjelmien katselu oli yhteydessä ylipainoon ja vyötärölihavuuteen myös lapsilla, jotka liikkuivat eniten.

Paljon ruudun ääressä aikaa viettävillä suomalaislapsilla on suurentunut ylipainoisuuden ja vyötärölihavuuden riski, kertoo tuore tutkimus.

Edes liikunta ei suojele lasta ylipainolta, jos ruutuajan määrä on suuri, osoittaa tuore suomalaistutkimus. Runsas ruutuaika on yhteydessä sekä ylipainoon että vyötärölihavuuteen riippumatta lapsen iästä, sukupuolesta, äidinkielestä sekä unen ja vapaa-ajan liikunnan määrästä. Runsas televisio-ohjelmien katselu liittyi ylipainoon ja vyötärölihavuuteen myös lapsilla, jotka liikkuivat kaikista eniten.

– On huomioitava, että tämä poikkileikkaustutkimus ei kerro syy-seuraussuhteesta. Voi olla, että ylipainoiset lapset viettävät enemmän aikaa ruudun ääressä tai että runsas ruutuaika johtaa ylipainoon, tutkija Elina Engberg Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanista sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin ruutuajan ja ylipainon yhteyttä kyselyllä, jossa oli mukana yli 10 000 lasta eri puolilta Suomea. Lapset ilmoittivat, kuinka paljon he katsovat televisio-ohjelmia ja elokuvia ruudulta ja käyttävät tietokonetta istuen kouluajan ulkopuolella. Lisäksi käytössä oli tiedot lasten painosta ja vyötärömitasta. Osallistuneet olivat 9–12-vuotiaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa ei saatu selville tiettyä ruutuajan määrää, jonka jälkeen ylipaino tai vyötärölihavuus lähtevät kasvuun. Lapset jaettiin kolmeen yhtä suureen ryhmään viikoittaisen ruutuajan määrän perusteella, ja ylimmällä kolmanneksellä oli suurin riski ylipainoon ja vyötärölihavuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tutkimuksessa ei myöskään mitattu liikunnan tehoa, vaan kysyttiin vapaa-ajan liikuntaan käytettyä aikaa. Siksi lisätutkimuksia ruutuajan, liikunnan ja ruokavalion yhteisvaikutuksista lasten painoon tarvitaan, Engberg painottaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla