Kuvat
Juhani Niiranen
Suomalaisnuoret ovat maailman parhaimmistoa tiedonhaussa.
Suomalaisnuoret ovat maailman parhaimmistoa tiedonhaussa.

Yli 60 prosenttia pojista lukee vain, jos on pakko.

Suomalaisten lasten lukutaito on tänään julkaistujen Pisa-tulosten mukaan yksi OECD-maiden korkeimpia yhdessä Viron ja Kanadan kanssa. Lukutaito on kuitenkin heikentynyt jatkuvasti vuodesta 2006 lähtien. Suomi onkin niiden maiden joukossa, joissa lukutaito on heikentynyt voimakkaimmin.

– Vaikka pistemäärät ovat huippuvuosista laskeneet, viimeisimmissä lukutaidon tuloksissa tulosten lasku on tasaantunut. Suomessa lukutaidon tuloksiin vaikuttaa vahvasti oppilaiden asenne kuten sitoutuminen koulunkäyntiin ja lukemiseen sekä lukuharrastus, kertoo opetusneuvos Tommi Karjalainen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Pisa18-tutkimukseen osallistui noin 600 000 pääosin vuonna 2002 syntyneitä nuoria yhteensä lähes  80 maasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä uutinen on, että suomalaiset nuoret ovat osaavimpien joukossa ja myös tyytyväisiä elämäänsä: elämäntyytyväisyyden keskiarvo on 7,61.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomalaiset ovat samaan aikaan osaavia ja kaikkein tyytyväisimpiä elämäänsä. Voimme nähdä tämän iloisena asiana, tutkija Arto Ahonen sanoi Pisa-tulosten julkistamistilaisuudessa.

Suomessa koulujen väliset erot osaamisessa ovat osallistujamaiden pienimpiä, mutta yksittäisten oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet. 

– Tyttöjen ja poikien väliset erot kiinnostavat, ja jo ensimmäisellä Pisa-kierroksella vuonna 2001 todettiin, että Suomessa tyttöjen ja poikien välinen ero oli OECD-maiden suurin, Ahonen kertoo.

Yli puolet suomalaispojista ei lue, jos ei ole pakko

Niin tyttöjen kuin poikien lukutaito on heikentynyt, mutta varsinkin poikien lukutaito on heikentynyt voimakkaasti. 63 prosenttia Pisa-tutkimukseen osallistuneista suomalaispojista kertoi, että lukee vain, jos on pakko. 

Lukutaidon heikentymisen syyn katsotaan kuitenkin juontuvan vahvemmin perheen sosioekonomiseen taustaan kuin lapsen sukupuoleen.

– On havaittavissa, että sosioekonomisen listauksen alimpaan neljännekseen kuuluvilla lukutaito on heikentynyt eniten, lukutaidon asiantuntija Kaisa Lehto kertoo.

Erinomaisten lukijoiden määrä on säilynyt Suomessa ennallaan vuoden 2009 jälkeen.

Suurin romahdus on lehtien lukemisessa.

Suomalaisten oppilaiden vahvuus on tiedonhaku, jossa varsinkin tytöt ovat tilastollisesti merkittävästi taitavampia kuin oppilaat muissa maissa. Nuoret lukevat edelleen tietokirjoja samaan tapaan kuin vuonna 2009, mutta kaunokirjallisuuden lukeminen on vähentynyt.

Suurin romahdus on lehtien lukemisessa: sanoma-, aikakausi- tai sarjakuvalehtien lukuinto on vähentynyt merkittävästi, eikä tähän ole vaikutusta sillä, onko tuote paperilla vai diginä .

 – Hallitus panostaa voimakkaasti lukutaidon edistämiseen ja kehittämiseen, sillä tilanteessa, jossa kaikki lapset eivät saa lukuintoa ja kannustusta lukemiseen kotoa, ensiarvoisen tärkeää on, että sitä tuetaan koulussa ja varhaiskasvatuksessa, opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut kehittämistoimia, joilla parannetaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatua sekä tasa-arvoa.

– Nämä toimet ovat merkittävä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kehittämiskohteita ja niihin panostetaan yhteensä 305 miljoonaa euroa. Niiden avulla luodaan tasa-arvoa lapsen oppimispolulle ja tuetaan lapsen oppimista ja hyvinvointia sekä vahvistetaan lasten saamaa tukea sekä opetuksen laatua, kertoo opetusneuvos Karjalainen.

Matematiikan osalta suomalaisoppilaiden osaaminen on säilynyt ennallaan.

– Pitkällä trendillä tarkasteltuna matematiikan osaaminen on säilynyt ennallaan, mutta heikennystä on tapahtunut vuodesta 2006. Ruotsi taas on parantanut tuloksiaan merkittävästi vuodesta 2012 lähtien, tutkija Arto Ahonen kertoo. 

Luonnontieteiden osaaminen on lähes kaikissa OECD-maissa laskenut koko Pisa-tutkimuksen olemassaolon ajan merkittävästi, niin myös Suomessa.

Vierailija

Suomessa on äijä-kulttuuri, täällä ihaillaan lähinnä urheilijoita. Nörtti tai hikke poika on vain häpeäksi, pojan pärjääminen on ok vain siinä tapauksessa, että ei joudu oikeasti panostamaan opiskeluun ja on hyvä myös urheilussa. Tätä viestiä voimistaa sekä vanhemmat että koulukaverit, en yhtään ihmettele että pojat eivät halua lukea.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla