Tsemppaa lasta koulun alkaessa ja kerro, että jännitys helpottaa ajan kanssa. Kuva: iStockphoto
Tsemppaa lasta koulun alkaessa ja kerro, että jännitys helpottaa ajan kanssa. Kuva: iStockphoto

Koulun alku jännittää niin lasta kuin vanhempaakin. Koulupsykologi Sari Niemi kertoo, miten pientä koululaista voi helpottaa sopeutumaan uuteen arkeen.

1. Luo turvallinen ympäristö

Koulun aloitus on ensimmäinen kerta lapsen elämässä, kun hän tekee asioita itsenäisesti: ottaa vastuuta omista tavaroistaan ja kulkee koulumatkan yksin. Lapset myös ajattelevat, että koulun alkaessa heidän oletetaan osaavan jo paljon asioita, ja se usein jännittää. 

Vanhemman olisi tärkeää pitää muut asiat lapsen elämässä ennakoitavina, jos mahdollista. Olisi hyvä, jos arjessa ei tapahtuisi muita isoja muutoksia ensimmäisen luokan alkaessa. Lasta voi rauhoitella sanomalla, että asiat pysyvät samanlaisina kotona siitä huolimatta, että lapsi aloittaa koulun.

2. Älä vähättele lapsen tunteita

Jännitys ja pelko ovat lapselle todellisia tunteita, vaikka ne saattaisivat tuntua aikuisesta liioitteluilta. Aikuisen tehtävä on ottaa nämä tunteet vastaan. Aikuinen voi vaikka sanoa, että on ihan okei että jännittää, mutta selviämme tästä yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lasta jännittää oikein kovasti, lapselle voi antaa kouluun mukaan esineitä, jotka tuovat lapselle turvaa. Lapsen kanssa voi myös yhdessä pohtia, millaisiin kivoihin asioihin ajatukset kannattaisi ohjata silloin, kun jännittää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

MLL:n sivuilta löytyy pelkojen käsittelyn avuksi pelkomittari. Lapsi saattaa jännittäessään kokea, että hänen jännityksensä on koko ajan huipussaan. Mittarin avulla lapsi oppii huomaamaan, että tilanteet joissa hän kokee jännittävänsä ”ihan kamalasti”, eivät todellisuudessa enää jännitäkään niin paljon kuin aiemmin. 

3. Pysy itse rauhallisena

Älä lähde lapsen pelkoon ja jännitykseen mukaan. Muista: jännitys on tunne, eikä se ole vaarallista. 

Kannattaa pitää mielessä, että jännitys menee myös jossain vaiheessa ohi. Aikuisen ja lapsen kannattaa luottaa siihen, että kun lapsi tutustuu koulussa luokkakavereihin ja oppii toimimaan uudessa paikassa, myös pahin jännitys helpottaa.

Jos jännitys ja pelot eivät helpota, vanhempi voi olla yhteydessä koulun oppilashuoltoon, eli koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Yhteinen keskusteluhetki saattaa auttaa.

Asiantuntijana koulupsykologi Sari Niemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla