Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Viekö lasten riitely järjen? Yritä saada sisarukset näkemään toistensa hyvät puolet.

”Epäreilua!” ”Miksi toi saa ja mä en?” ”Toi aloitti!” Sisko tai veli on kuin peili, jonka kanssa leikitään, tapellaan, eletään ja sovitaan.

Joskus kinastelua ei saa loppumaan. Vanhempienkin pinna palaa, kun kotona riidellään koko ajan. Näin voit yrittää vähentää sisarusten välisiä kiistoja:

1. Väännä asiat rautalangasta. Kerro nuoremmalle, että isoveli tai -siskokin on joskus ollut pienempi eikä ole silloin saanut tehdä samoja asioita kuin nyt. Selitä nuoremmalle, että kun hän kasvaa, hän saa myös vapauksia – ja velvollisuuksia. Lapsi ei ehkä vain tule ajatelleeksi tällaisia asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Älä vertaile lapsia keskenään, vaikka väsyneenä ja ärtyneenä kiusaus on suuri. "Miksi sinun pitää olla tuollainen riitapukari, isosiskosi on aina ollut paljon fiksumpi!" Mutta ei pienimmäisenkään osa ole aina helppo. Vertailussa on myös helposti mukana parempi/huonompi -asetelma, eikä se innosta ”huonommaksi” leimattua lasta sopuisaan käytökseen, saati lapsia olemaan solidaarisia toisilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pyri antamaan jokaiselle lapselle säännöllisesti aikaa. Vaikka vähänkin, kunhan lapsi vain silloin kokee, että hänellä on hetken ajan täysi huomio. Menkää elokuviin, syökää välipala yhdessä, käykää ostoksilla. Näin lapsella ei ole tarvetta hakea huomiota ainakaan huutamalla kenellekään.

4. Keskity lapsen hyviin puoliin. "Älä aina ärsytä" ja "älä aina ole noin rasittava" -huokailut ovat ymmärrettäviä, mutta onko niillä tosiaan myönteistä vaikutusta? Miten haukut vaikuttavat sinuun? Ehkä lapsi tosiaan on joskus ärsyttävä, mutta hän on myös iloinen, mutkaton ja aina valmis leikkiin. Ehkä isosisko on kaikkitietävä, mutta hän on myös taitava ja avulias. Jos sisarusten välinen yhteiselo muuttuu toisen haukkumiseksi, lasten hyvät puolet saattavat arjessa unohtua. Niitä on, kaikissa, ja juuri ne kannattaa muistaa. Hyvä ruokkii hyvää!

5. Kannusta nahistelevia sisaruksia yhteistyöhön kaikin keinoin. Anna lapsille yhteinen, helppo tehtävä, vaikkapa pöydän siivous (toinen voi nostaa rojut pois, toinen pyyhkiä pöydän). Jos pikkusisko suuttuu siitä, että isosisko kavereineen käyttää hänen lelujaan, muistuta isosiskoa, että lainaamiseen kannattaa kyllä kysyä lupa (ja sano pikkusiskolle, että lupa kannattaisi kyllä antaa).

Ohjeita annettiin huhtikuun Practical Parenting & Pregnancy -lehdessä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla