Lue miten autat lasta viihtymään ryhmässä.

1. Mene mukaan!
Leikkivään tai pelaavaan ryhmään mukaan meneminen on tilanne, jota monet lapset jännittävät kaikkein eniten. Joillekin lapsille porukkaan liittyminen on luontaista ja yksinkertaista, muttei suinkaan kaikille.
Lapsen kanssa voi miettiä yhdessä hyviä lauseita, joilla mennään sisään ryhmään. Hyvä konsti on myös toisten ystävällinen huomioiminen, kehuminen ja mielenkiinnon osoittaminen.

2. Tervehdi ja esittele itsesi.
Opeta lapselle, että kavereille sanotaan tullessa ja lähtiessä hei, samoin kaverin vanhemmille. Kun lapsi menee ensimmäistä kertaa kaverin kotiin, hänen on hyvä osata esitellä itsensä.
Kännykkäkulttuuri on saanut aikaan sen, että monet lapset ja nuoret eivät osaa esitellä itseään, jos kaverin isä tai äiti sattuu vastaamaan puhelimeen. Reipasta puhelimeen vastaamista voi myös harjoitella.

3. Tunnista omat ja toisen tunteet.
On tärkeää, että lapsi oppii tunnistamaan omat tunteensa, osaa antaa niille nimen ja myös puhua tunteistaan. Kun tunnistaa omat tunteet, osaa lukea paremmin tunnetiloja myös kaverin kasvoilta.
Empatiakyky kehittyy täyteen mittaansa vasta yli 12-vuotiaana. Myötätuntoisuutta voi harjoitella ohjaamalla lapsen huomion toisten tunteisiin.

4. Opi jakamaan.
Lapsen on hyvä oppia jakamaan asioita ja tavaroita. Toisaalta on myös tärkeää oppia kunnioittamaan toisten omaisuutta.

5. Ole jämäkkä.
Jämäkkyys on sitä, ettei alistu toisten pompoteltavaksi, muttei myöskään heittäydy turhan vihaiseksi. Jämäkkä pitää puolensa ystävällisesti, itseään ja toisia kunnioittaen. Hänellä on rohkeutta pitää puolensa kiusaajienkin edessä.
Jämäkkä ei loukkaannu ihan pienistä ja antaa huonon läpän mennä ohi korviensa, mutta loukkauksia hän ei suostu kuuntelemaan, vaan selvittää asiat, tarvittaessa aikuisen avulla. Jämäkkyys on myös sitä, että välttää hankaluuksia eikä lähde mukaan vääriin tekoihin kaveriporukan mukana.

6. Opettele toimimaan riitatilanteissa.
Kavereiden kanssa tulee välillä riitaa ja tunteet kuohuvat. Lapsen on hyvä oppia, miten kannattaa toimia, kun toinen suuttuu: 1) Yritä pysyä rauhallisena. Se pärjää aina paremmin, joka säilyttää malttinsa. 2) Anna toisen huutaa ja melskata. 3) Käytä lauseita, jotka rauhoittavat toisen vihaisuutta.

7. Laadi salasana.
Tulistuvalle lapselle voi opettaa itsehillintää kehottamalla häntä miettimään tilanteita, joissa hänen olisi hyvä pysyä rauhallisena, vaikka se on vaikeaa. Kehota häntä keksimään oma salasana, jota ajattelemalla hän rauhoittuu.
Rauhoittaja voi olla myös jokin esine, jonka lapsi puristaa nyrkkiinsä saadakseen rauhaa ja malttia.

8. Osaa pyytää anteeksi.
Neuvo anteeksipyynnön neljä vaihetta: 1) Mieti, mitä pyydät anteeksi ja oletko oikeasti pahoillasi tapahtuneesta. 2) Rauhoitu. Kiihtyneenä on aika vaikea pyytää anteeksi. 3) Katso toista silmiin, näytä, että olet oikeasti tosi pahoillasi ja pyydä anteeksi. 4) Mieti, voitko jotenkin hyvittää aiheuttamasi ikävyyden.

9. Näytä, että välität.
Paras tapa syventää ystävyyttä on välittäminen. Lapsen kanssa kannattaa jutella siitä, miten toiselle voi osoittaa välittämistä vaikkapa sanomalla: Olet tosi mukava kaveri. Olet minulle tärkeä ystävä.

10. Auta toisia.
Kaikkein suosituimmat kaverit ovat reiluja ja auttavat toisia aina kun pystyvät. Lapsen on kuitenkin hyvä ymmärtää myös vastavuoroisuuden periaate. Kun auttaa toista, on oikeus saada myös apua takaisin. Hyvä kaveruus ei ole sitä, että toinen auttaa jatkuvasti ja toinen vain ottaa vastaan antamatta mitään takaisin.

Kirjoittaja on Aggression Replacement Training eli ART-sosiaalisten taitojen ohjaaja.
Mervi Juusola, Meidän Perhe 11/2012

Vierailija

10 tärkeintä kaveritaitoa

Tuo on muuten hyvä! Minun lapseni on kohta 12v. Eikä ei osaa mennä mukaan, koska toiset eivät pyydä leikkiin/ihan muuten vain kävelyyn tai jutteluun mukaan. Eikö itse lapsikin voisi sanoa, että: "Hei, mäkin tuun mukaan!" Eikä vain olla sanomatta mitään yksin pihalla. Olisiko jollain samanlainen tilanne?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Olenko vanhempi, joka on kaksi kertaa sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? Kuva: Satu Kemppainen
Olenko vanhempi, joka on kaksi kertaa sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? Kuva: Satu Kemppainen

Kuinka paljon lasta on hyvä kannustaa menemään kohti uutta ja erilaista? Ja tarvitseeko lapsen edes?

Haastavaa minulle vanhemmuudessa on ollut ajatus, että vaikutan lapseni elämään, hänen itsetuntoonsa ja minäkuvaansa valtavasti. Kun lapsi kasvaa ja itsenäistyy, kohtaamme yhdessä valintoja, jotka vaikuttavat hänen kaverisuhteisiin ja tulevaisuuden tukiverkon rakentamiseen. Minun puolihuolimattomasti heittämäni sanat voivat vaikuttaa lapseni päätöksiin, ja muistua mieleen vielä aikuisenakin. 

Kuusi vuotta sitten kannustimme puolisoni kanssa lasta hakemaan musiikkiluokalle. Emme pelkästään musiikkipainotuksen tähden, vaan koska meistä elämässä kannattaa kokeilla uusia asioista, lähteä mukaan seikkailuihin. Sanomattakin on selvää, että emme pakottaneet, annoimme vaihtoehdon – rohkaisimme ja tuimme – olisi lapsen lopullinen valinta mitä tahansa. Päätös oli hänen omansa siinä määrin kuin lapsen päätös voi olla vanhemmasta irrallinen.

Kun ekaluokka uudessa koulussa, uusien ihmisten ympärillä alkoi alkoi, esikoiseni itki kaksi ensimmäistä viikkoa. On varmaan turha sanoa, että omatuntoni roihusi syyllisyydestä. Miksi ihmeessä olin edes ehdottanut uutta koulua? Onneksi kaverit löytyivät nopeasti Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjan opeilla: Jäät yksin, jos et itse mene mukaan.

Tapahtumasta jäi minulle vanhempana pysyvä epävarmuus. Kuinka paljon lasta on hyvä kannustaa menemään kohti uutta ja erilaista? Kokeilemaan, astumaan sinne kuuluisalle epävarmuusalueelle, seikkailemaan! Ja tarvitseeko lapsen edes? Eikö sama vanha tuttu ja turvallinen riitä, ole tarpeeksi?

Jos lapseni ei viihdykään uudessa koulussa, olenko silloin vanhempi, joka on sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta?

Nyt kuusi vuotta myöhemmin olemme taas samassa tilanteessa: Wilman inboksiin kolahti yläkouluun hakulomake. Pitkään harkitsin ennen kuin avasin suuni ja kysyin: ”Mitä haluat tehdä?”.  ”Haen toiseen kouluun”, hän vastasi. 

Siinä taas oltiin. Mitä vanhemman oikein kuuluu sanoa? Kannustaa, että hienoa! Kokeile, ole rohkea! Hae ihmeessä! Vai: Mieti vielä, tunnet vanhalta luokalta kaikki, ja se on turvallinen vaihtoehto.

Ajattelen ensi syksyä kauhulla. Jos käy niin hyvä tuuri, että lapseni pääsee haluamalleen luokalle, mutta ei viihdykään siellä, niin olenko silloin vanhempi, joka on kaksi kertaa sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? Vanhemmuuden dilemma on juuri tämä: käsissäsi on ihmisen elämä, kannustamalla tai suojelemalla luot hänelle hänen elämänsä näköistä polkua – muistoja, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Vierailija

Kun lapsi haluaa uskaltaa, onko vanhemman tehtävä rohkaista vai suojella?

Sekä että tietysti ja sopivassa suhteessa. Mikä sitten on sopiva suhde, on aina tapauskohtaista. Eihän vanhempikaan mikään meedio ole ja voi tietää kaikkea mitä tuleman pitää. Ääripäitä: Jos lapsi haluaa kokeilla osaako lentää ja heiluu tornitalon katolla, niin tehtäväni on ainoastaan suojella. Jos lapsi haluaa oppia soittamaan kitaraa, niin tehtäväni on ainoastaan kannustaa. Kärjistetyt esimerkit ja näiden väliin jää paljon muuta. Mutta eihän tuohon kysymykseen voi vastata yksiselitteisesti...
Lue kommentti
Vierailija

Kun lapsi haluaa uskaltaa, onko vanhemman tehtävä rohkaista vai suojella?

Ehdottomasti pitää kannustaa. Se että lasta pelottaakin sitten kun uusi alkaa, ei tarkoita sitä että se olisi ollut huono vaihtoehto. Saa olla surullinen ja epävarma, mutta ei saa luovuttaa heti alkuunsa ja unohtaa miksi se muutos tehtiin. Vanhemman, siis kasvattajan, tehtävä ei ole mennä mukaan siihen lapsen tunteeseen ja kysyä lapselta mitä tehdään. Ei ole helppoa aina tasapainoilla hoivaajan ja kasvattajan roolin välillä. Hoivaajan silmin lapsi on aina pieni ja avuton suojeltava, mutta lasta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ongelmanratkaisukyky osoittautui kokonaisuudessaan suomalaisnuorten vahvimmaksi osaamisalueeksi.

Uusimmista koululaisten taitoja mittaavista Pisa-tuloksista selviää, että Suomessa poikien ongemanratkaisukyky on selkeästi heikommissa kantimissa kuin tyttöjen. Samaan aikaan, kun ongelmanratkaisukyky osoittautui kokonaisuudessaan suomalaisnuorten vahvimmaksi osaamisalueeksi, oli siinä myös suurimmat sukupuolten väliset erot.

Nyt julkaistut tulokset ovat osa Pisa2015-tutkimusta.

Erot olivat suuria myös jo aiemmin julkistetussa, lukutaitoa mittaavassa tutkimuksessa, joka saattaa osittain selittää ongelmanratkaisukykyä mittaavan testin tulokset. Ongelmien ratkaisun haasteeksi osalla oppilaista voi muodostua se, ettei ymmärrä lukemaansa riittävän hyvin.

Kirjailija Timo Parvelan mielestä poikien lukutaidon kehittymisen kannalta olisi ehdottoman tärkeää, että nimenomaan isät lukisivat pojilleen enemmän. 

– Jo lähtökohtaisesti pojan olisi hyvä nähdä isä kirjaan syventyneenä älylaitteen sijaan, Parvela kertoo.

Ongelmanratkaisukykyä mittaavassa testissä nuoret lukivat chat-keskustelua ja valitsivat keskustelun pohjalta oikeita vastausvaihtoehtoja. Tehtävissä arvioitiin myös vuorovaikutusta ja yhteistyötaitoja.

Euroopan maista Viro ja Suomi ylsivät Pisa2015 -tuloksissa kymmenen kärkeen. Parhaiten ongelmanratkaisukyvyssä menestyivät Singaporen ja Japanin koululaiset.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.