Kannustava kosketus parantaa uhmaikäisen itsetuntoa.

Kannustava kosketus parantaa uhmaikäisen itsetuntoa ja lievittää lapsen stressiä. Kuinka se toimii?

Anna lapselle aktiivisesti positiivista huomiota: sano ohimennen hyvä asia ja liitä siihen kosketus, pörrötä vaikka tukkaa. Harjatkaa toistenne hiuksia, hierokaa hartioita, rapsutelkaa toisianne television ääressä tai kun rauhoitutte yöunille.

Runsas koskettaminen tukee myönteistä kiinnittymistä toiseen ihmiseen. Tutkimusten mukaan se parantaa sekä luottavaisuutta että luotettavuutta.

Aisteja kiihdyttävä kosketus, kuten kutittelu, painiminen ja peuhaaminen, tuottaa hyvää fysiologista stressiä ja vahvistaa lapsen ja aikuisen välistä vuorovaikutusta.

Mitä enemmän hyvää kosketusta ja vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä on, sitä parempi yhteys syntyy ja sitä vähemmän tarvitaan pakottavaa kosketusta, kuten kiinni pitämistä, jotta esimerkiksi levoton lapsi ei satuttaisi itseään tai muita.

Levottomuus vähentyy

Tyynnyttävä kosketus, kuten tasainen luja silittäminen tai hieronta, on tehokas tapa lievittää stressiä. Stressin vähenemisellä on myös pitkäaikaisia hyötyjä, koska se vaikuttaa aivojen toimintaan ja kehitykseen etenkin herkässä pikkulapsivaiheessa.

Koskettamisen hyödyistä on vahvaa näyttöä eläinkokeista: runsas nuoleminen ja sukiminen paransivat rotanpoikasten stressinsietokykyä ja vähensivät ahdistuneisuutta, ja paljon halaavien apinaemojen hoitamat pennut kasvoivat uteliaiksi, aktiivisiksi ja sosiaalisiksi.

Samansuuntaisia kokemuksia on myös ihmisten parista. Ruotsissa, missä lapsihieronta on jo yleisemmin otettu osaksi päiväkotien ja esikoulujen päivärutiineja, säännöllisen hieronnan on todettu vähentäneen dramaattisesti lasten levottomuutta ja aggressiivisuutta.

Hyvällä tavalla koskettaminen vähentää tarvetta toisen potkimiseen, tönimiseen tai kamppaamiseen. Päivittäinen hieronta on parantanut myös ylivilkkaudesta kärsivien lasten keskittymiskykyä ja vähentänyt häiriökäyttäytymistä.

Itsearvostus kasvaa

Koskettamalla autat lasta kasvamaan tasapainoiseksi, itseään arvostavaksi aikuiseksi. Hieronnan on havaittu lievittävän kaikenikäisten lasten ja nuorten vakavaa oireilua, oli kyse sitten ahdistuksesta, aggressiivisuudesta tai vaikkapa syömishäiriöistä.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa levottomien, pahoinpidellyiksi joutuneiden lasten nukkuminen parani merkittävästi, kun heitä hierottiin.

Kosketuksen parantavaan voimaan on lastenpsykiatri Jukka Mäkelän mukaan selkeä aivokemiallinen selitys: se vaikuttaa aivojen serotoniinin aineenvaihduntaan. Serotoniini vaikuttaa mielialaan, ja sen vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana, masennuksena ja kroonisena väsymyksenä. Serotoniinin puute voi aiheuttaa impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä.

Kosketus on voimakkaimpia tapoja lisätä myös kehon oksitosiinin eritystä. Mielihyvähormoniksikin kutsuttu oksitosiini on erittäin tehokas apu depressiota vastaan.

Painileikin tapainen luja fyysinen kosketus aktivoi samoja aivoalueita, joita myöhemmässä iässä aktivoidaan erilaisilla riippuvuutta aiheuttavilla aineilla. Mäkelä liittääkin etäisen, kosketusta välttelevän kasvatusperinteen myös suomalaisiin kansantauteihin kuten masennukseen ja päihderiippuvuuteen.
Teksti: Anna Tommola, Meidän Perhe

Lue myös artikkeli: Kun lapsi raivoaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.