Kannustava kosketus parantaa uhmaikäisen itsetuntoa ja lievittää lapsen stressiä. Kuinka se toimii?

Anna lapselle aktiivisesti positiivista huomiota: sano ohimennen hyvä asia ja liitä siihen kosketus, pörrötä vaikka tukkaa. Harjatkaa toistenne hiuksia, hierokaa hartioita, rapsutelkaa toisianne television ääressä tai kun rauhoitutte yöunille.

Runsas koskettaminen tukee myönteistä kiinnittymistä toiseen ihmiseen. Tutkimusten mukaan se parantaa sekä luottavaisuutta että luotettavuutta.

Aisteja kiihdyttävä kosketus, kuten kutittelu, painiminen ja peuhaaminen, tuottaa hyvää fysiologista stressiä ja vahvistaa lapsen ja aikuisen välistä vuorovaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä enemmän hyvää kosketusta ja vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä on, sitä parempi yhteys syntyy ja sitä vähemmän tarvitaan pakottavaa kosketusta, kuten kiinni pitämistä, jotta esimerkiksi levoton lapsi ei satuttaisi itseään tai muita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Levottomuus vähentyy kosketuksella

Tyynnyttävä kosketus, kuten tasainen luja silittäminen tai hieronta, on tehokas tapa lievittää stressiä. Stressin vähenemisellä on myös pitkäaikaisia hyötyjä, koska se vaikuttaa aivojen toimintaan ja kehitykseen etenkin herkässä pikkulapsivaiheessa.

Koskettamisen hyödyistä on vahvaa näyttöä eläinkokeista: runsas nuoleminen ja sukiminen paransivat rotanpoikasten stressinsietokykyä ja vähensivät ahdistuneisuutta, ja paljon halaavien apinaemojen hoitamat pennut kasvoivat uteliaiksi, aktiivisiksi ja sosiaalisiksi.

Lapsihieronnanon todettu vähentäneen dramaattisesti lasten levottomuutta ja aggressiivisuutta.

Samansuuntaisia kokemuksia on myös ihmisten parista. Ruotsissa, missä lapsihieronta on jo yleisemmin otettu osaksi päiväkotien ja esikoulujen päivärutiineja, säännöllisen hieronnan on todettu vähentäneen dramaattisesti lasten levottomuutta ja aggressiivisuutta.

Hyvällä tavalla koskettaminen vähentää tarvetta toisen potkimiseen, tönimiseen tai kamppaamiseen. Päivittäinen hieronta on parantanut myös ylivilkkaudesta kärsivien lasten keskittymiskykyä ja vähentänyt häiriökäyttäytymistä.

Itsearvostus kasvaa

Koskettamalla autat lasta kasvamaan tasapainoiseksi, itseään arvostavaksi aikuiseksi. Hieronnan on havaittu lievittävän kaikenikäisten lasten ja nuorten vakavaa oireilua, oli kyse sitten ahdistuksesta, aggressiivisuudesta tai vaikkapa syömishäiriöistä.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa levottomien, pahoinpidellyiksi joutuneiden lasten nukkuminen parani merkittävästi, kun heitä hierottiin.

Kosketuksen parantavaan voimaan on lastenpsykiatri Jukka Mäkelän mukaan selkeä aivokemiallinen selitys: se vaikuttaa aivojen serotoniinin aineenvaihduntaan. Serotoniini vaikuttaa mielialaan, ja sen vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana, masennuksena ja kroonisena väsymyksenä. Serotoniinin puute voi aiheuttaa impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa levottomien, pahoinpidellyiksi joutuneiden lasten nukkuminen parani merkittävästi, kun heitä hierottiin.

Kosketus on voimakkaimpia tapoja lisätä myös kehon oksitosiinin eritystä. Mielihyvähormoniksikin kutsuttu oksitosiini on erittäin tehokas apu depressiota vastaan.

Painileikin tapainen luja fyysinen kosketus aktivoi samoja aivoalueita, joita myöhemmässä iässä aktivoidaan erilaisilla riippuvuutta aiheuttavilla aineilla. Mäkelä liittääkin etäisen, kosketusta välttelevän kasvatusperinteen myös suomalaisiin kansantauteihin kuten masennukseen ja päihderiippuvuuteen.
 

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla