Jotkut vanhemmat ostavat murkulle ehkäisyvälineitä, toiset eivät hyväksy nuorten seksiä ollenkaan. Meidän Perhe kysyi ehkäisyvalistuksesta kolmelta asiantuntijalta.

Jotkut vanhemmat ostavat murkulle ehkäisyvälineitä, toiset eivät hyväksy nuorten seksiä ollenkaan. Meidän Perhe kysyi ehkäisyvalistuksesta kolmelta asiantuntijalta.

Pitäisikö teinille varata kondomeja kylpyhuoneen kaappiin?

"Ei siitä sinänsä haittaa ole. Yleensä nuoret eivät käytä mitään ehkäisyä ensimmäisessä yhdynnässä. Siksi kondomin hankkimisen pitäisikin olla helppoa: kun kumia tarvitsee, se tulisi myös saada mahdollisimman vaivatta.

Vanhemman rooliin ei sovi hyvin yksityiskohtainen opastus. Seksuaalisuus on tunteita herättävä asia, joka synnyttää jännitteitä puolin ja toisin. Tuntuu, että monella tavallisella vanhemmalla menisivät tilanteessa jauhot suuhun. Sen sijaan nuorta voi kannustaa hakemaan aiheesta tietoa, esimerkiksi internetistä.

Nuoret haluavat seksistä neuvoja mieluiten kouluterveydenhoitajalta tai joltain toiselta, jolla on ammattirooli. Kun vanhemmat alkavat valistaa, nuori usein keskeyttää aikuisen ja sanoo tietävänsä jo kaiken.

Itsekin olen huomannut, että koululääkärinä on helppoa opastaa nuoria kondomin käyttöön, mutta isän roolissa se on vaikeampaa. Seurustelevalta lapseltani olen toki kysynyt, onko ehkäisyn tarvetta."

Hannu Penttinen, koululääkäri ja kolmen teini-ikäisen isä

 
 
"Ei pidä, mutta se voi olla toimiva idea. Seksuaalisuus, seksuaaliset halut ja suuntautuminen ovat hyvin omakohtaisia, herkkiä ja yksityisiä asioita. On hienoa jos perheessä osataan ja pystytään keskustelemaan näistä asioista ja ehkäisystä, kunhan se tapahtuu sekä vanhempien että nuoren ehdoilla.

Nuorten tulee saada asiallista tietoa seksuaalisuudesta, itsemääräämisoikeudesta, tunteiden tärkeydestä ja velvollisuuksista.

Ajatus, että vanhempien täytyy varustaa kylppärinsä kondomeilla, aliarvioi ja holhoaa nuorisoamme. Terveen, hyvän itsetunnon ja valistuksen saaneen teinin mahdollinen seksielämä ei kuulu enää hänen vanhemmilleen, ja kondomeja laskemalla voisivat vanhemmat tehdä johtopäätöksiä, jotka eivät kuulu heille.

Toisaalta kondomit kylppärissä on ok, jos sekä perheen nuorten ja vanhempien mielestä se on luontevaa. Tuolloin nuori voi tutustua kondomeihin ja niiden käyttöön vaikka suihkussa omassa rauhassa."
 

Anna Ainamo, erikoislääkäri, Väestöliitto

 

"Sekä kirkon työntekijänä että äitinä olen sitä mieltä, että ei pidä. Sen sijaan suosittelen avointa keskustelua perheen nuoren kanssa seksuaalikäyttäytymisestä, seksisuhteeseen liittyvästä vastuusta ja mahdollisista seurauksista.

Mielestäni vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, että nuori saa asiallista ja riittävän monipuolista tietoa asiasta ja että hänellä on tukenaan aikuinen, jonka kanssa hän voi keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä.

Vanhempien tehtävä on myös antaa mahdollisuus lapselle olla riittävän pitkään lapsi ja nuorelle mahdollisuus elää nuoruutta ilman aikuisten murheita.

Seksisuhde edellyttää muutakin kuin fyysisiä valmiuksia ja nuorta on hyvä rohkaista seurustelusuhteessaan keskittymään rauhassa ensin toiseen tutustumiseen ja henkisen yhteyden ja keskinäisen luottamuksen rakentamiseen.

Kondomit tarjolla -käytäntö saattaisi myös luoda paineita nuorelle liian varhaisten seksikokemusten hankkimiseen. Näitä paineita varmasti tulee jo muutenkin muilta tahoilta, joten mielestäni kotien ei tulisi niitä enää osaltaan lisätä."
 

Päivi Ranta, nuorisotyönohjaaja, Tampereen seurakunnat

Teksti: Merja Aakko, Meidän Perhe

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla